Klasszikus

Varnus, Talamba és Bach

2009.07.10. 00:00
Ajánlom
Nyári koncertturnéra indul Varnus Xaver és a Talamba Ütőegyüttes, hogy a crossover műfajon keresztül minél szélesebb rétegekhez juttassák el Bach zenéjét.

Idén áprilisban az orgonista Jacques Loussier jazztriójának társaságában egy napon két teltházas koncertet is adott a Művészetek Palotájában. Elhangzott többek között a d-moll toccata és fúga, mozaikszerűen illesztve össze az eredeti, bachi zenei szövetet, és az arra rögtönzött jazz-betéteket. Ezen a koncerten mutatkozott be játékával a francia mester előtt a Talamba Ütőegyüttes is, akik Loussier immáron klasszikussá vált Bach-improvizációit adták elő Varnus Xaverral. A sikerre való tekintettel Xaver elhatározta, hogy a 2009-es nyári szezon koncertjeit a Bachot jazzel keverő crossover műfajának szenteli. A koncertsorozat további különlegessége, hogy Xaver ezen a turnén játszik először a világ legnagyobb hordozható koncertorgonáján, a Rogers Trilliumon is, amely hangzásában és technikai tökéletességében szinte felülmúlhatatlan.

Az orgonista 13 évesen adta első koncertjét az Üllői és az Ecseri út sarkán álló Szent Kereszt templomban. Kistétényi Melinda, Lehotka Gábor és Kárpáti József ifjú növendéke 17 évesen szökött Párizsba, hogy Pierre Cochereau-tól, a Notre Dame orgonistájától tanuljon. Aztán jött választott hazája, Kanada, ahol elindult pályafutása. Volt olyan esztendő, amikor 130 koncertet adott. 1989-ban tért vissza Magyarországra. Első, Mátyás-templombeli hangversenye óta sok mindent sikerült megvalósítania: nevéhez fűződik a zenetörténet első négyszeres platina orgonalemeze, amelyet Talamba Ütőegyüttes közreműködésével a Művészetek Palotájának nagyorgonáján rögzített a Sony.

Bach + Jazz, Bach kicsi másképp - Varnus Xaver, Talamba Ütőegyüttes
Tagjai: Grünvald László, Kiss István, V. Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Levente

2009. július 18. 20:00
Balatonboglár Római katolikus templom (Szőlőskislaki Magyarok Nagyasszonya)

2009. július 19. 16:00
Lesenceistvánd Római katolikus templom (Szent Jakab apostol)

2009. július 24. 18:30
Monostorapáti Katolikus templom

2009. július 25. 20:00
Balatonkenese Református templom

2009. augusztus 7. 21:00
Balatonfüred Református "Fehér" templom

2009. augusztus 8. 16:00 és 20:00
Keszthely Evangélikus templom

2009. augusztus 14. 20:00
Siófok Római katolikus templom (Sarlós Boldogasszony)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.