Klasszikus

Varnus Xavér a Nemzeti Sírkertben orgonál

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Az orgonaművész Bach halálának 255. évfordulója alkalmából ad koncertet július 28-án a Fiumei úti temetőben.

Budapesti Temetkezési Intézet Rt. támogatásával és szervezésében megrendezendő orgonakoncert este kilenckor kezdődik a Fiumei úti Sírkert árkádsorai között, ahol Varnus Xavér és az ország különböző pontjairól érkező 300 tagú fesztiválkórus Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő.

A kegyeletadó koncert ötlete az est házigazdájától származik, aki gyermekkorában sokat játszott nagyapjával a sírkert árnyas fái alatt.

A július 28-i koncert lesz az orgonaművész második megemlékezése a nagy zeneszerzőről a nemzeti sírkertben. Az első orgonakoncertre 2000-ben került sor, ami több ezer hallgatót vonzott, bár sokan felháborodtak rajta.

Varnus Xavér a koncert helyszínén elmondta, hogy ebben az évben hatalmas kivetítőn is látható lesz a színpad, illetve ebből az alkalomból a Fiumei úti sírkertben felvett képeket vetítenek aláfestésként.

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális esemény tükrözi azt a törekvést is, hogy szeretnék elérni: ne csak a temetések alkalmával látogassák az emberek a történelmi emlékekben, művészeti, építészeti értékekben gazdag sírkerteket. Ehhez kívánnak hátteret nyújtani a temetőben rendezett kulturális események.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.