Klasszikus

Varnus Xavér a Nemzeti Sírkertben orgonál

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Az orgonaművész Bach halálának 255. évfordulója alkalmából ad koncertet július 28-án a Fiumei úti temetőben.

Budapesti Temetkezési Intézet Rt. támogatásával és szervezésében megrendezendő orgonakoncert este kilenckor kezdődik a Fiumei úti Sírkert árkádsorai között, ahol Varnus Xavér és az ország különböző pontjairól érkező 300 tagú fesztiválkórus Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő.

A kegyeletadó koncert ötlete az est házigazdájától származik, aki gyermekkorában sokat játszott nagyapjával a sírkert árnyas fái alatt.

A július 28-i koncert lesz az orgonaművész második megemlékezése a nagy zeneszerzőről a nemzeti sírkertben. Az első orgonakoncertre 2000-ben került sor, ami több ezer hallgatót vonzott, bár sokan felháborodtak rajta.

Varnus Xavér a koncert helyszínén elmondta, hogy ebben az évben hatalmas kivetítőn is látható lesz a színpad, illetve ebből az alkalomból a Fiumei úti sírkertben felvett képeket vetítenek aláfestésként.

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális esemény tükrözi azt a törekvést is, hogy szeretnék elérni: ne csak a temetések alkalmával látogassák az emberek a történelmi emlékekben, művészeti, építészeti értékekben gazdag sírkerteket. Ehhez kívánnak hátteret nyújtani a temetőben rendezett kulturális események.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.