Klasszikus

Varnus Xaver és a MÁV Szimfonikusok közös orgonaünnepe

2009.03.04. 00:00
Ajánlom
Varnus Xaver lesz a vendége a MÁV Szimfonikus Zenekar Mesterbérletének, március 10-én a Művészetek Palotájában. A műsoron Hidas Frigyes és Saint-Saens darabjai ígérnek emlékezetes estét.

A MÁV Szimfonikus Zenekar

Varnus Xaver tolmácsolásában Hidas Frigyes: Orgonaverseny című kompozíciója hallható, amely a szerző utolsó versenyműve. Hidas még 1997-ben komponálta Virágh Endre orgonaművész, a Belvárosi Plébániatemplom karnagya számára, aki azonban váratlanul meghalt és ezért a mű bemutatója elmaradt. A kotta néhány évig pihent, majd előkerült és éppen ebben az időben kereste meg a zeneszerzőt Varnus Xaver azzal a kérdéssel, van-e olyan műve, amely alkalmas a Művészetek Palotája új orgonáján való előadásra. Így történt, hogy a mű ősbemutatójára keletkezése után kilenc évvel, 2006. május 22-én került sor az új orgona ünnepélyes avató hangversenyén. A MÁV Szimfonikusok a komponista emléke előtt tisztelegve tűzi programra ezt a darabot, hisz a kétszeres Erkel-díjas, Érdemes művész, Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas Hidas Frigyes a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány megalakulásától 10 éven át volt a Kuratórium tagja.

A hangversenyt Saint-Saëns 1886-ban komponált, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III., c-moll szimfóniája zárja, amelyet, mivel fontos szerepet játszik benne a hangszerek királynője, orgona-szimfóniának is szokás nevezni. Varnus Xaver így, ezen az estén nemcsak szólistaként, de egy számára új szerepben, zenekari tagként is színpadra lép. A művész 1977 óta koncertezik világszerte, ezalatt mintegy 3000 szólóhangversenyt adott, fellépései mindig tömegeket vonzanak. Legendásak a budapesti Zsinagóga-beli hangversenyei: alkalmanként több mint hétezer hallgató előtt játszik, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. Hangfelvételeit mindig nagy érdeklődéssel várja rajongói egyre növekvő tábora: a 2007-ben, a Művészetek Palotája új orgonáján készített lemeze egy év alatt négyszeres platinalemez lett. A koncertezés mellett rendszeresen ír, több könyve jelent meg, zenetörténeti előadásokat tart és gyakran szerepel különböző televíziós műsorokban. Előadóművészi sikereit 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el, míg szűkebb hazája, Kőbánya díszpolgárrá választotta.


Varnus Xaver

A MÁV Szimfonikus Zenekar március 10-ei hangversenyére a magyarországi szimfonikus zenekarok legjelentősebb seregszemléje keretében, a Magyar Szimfonikus Körképben kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est karmestere, Kollár Imre, a zenekar művészeti vezetője lesz, aki az előadás előtt fél héttől, az Előhang című pódiumbeszélgetés keretében vall zenéről, művekről, hivatásról.

(2009. március 10. 18:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Előhang a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjéhez; Belépés a koncertre szóló jeggyel

19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Varnus Xaver (orgona); vez.: Kollár Imre; Schubert: VIII., h-moll "Befejezetlen" szimfónia, D 759; Hidas Frigyes: Orgonaverseny; Saint-Saëns: III., c-moll, "Orgona" szimfónia, op. 78; Magyar Szimfonikus Körkép)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.