Klasszikus

Varsói időutazók

2010.11.26. 08:05
Ajánlom
Ritka az olyan szimfonikus együttes, mely szombaton kortárs premierműveket, vasárnap pedig közönség-kedvenc barokk hegedűversenyeket játszik. A Sinfonia Varsovia ilyen zenekar.

Szeptember utolsó hétvégéjén a Sinfonia Varsovia a nagy múltú és méltán világhírű Varsói Ősz zárókoncertjén lépett fel, másnap délután már Vivaldi művében, A négy évszakban brillírozott. Akár véletlennek is tarthatnánk, ám a zenekar (Penderecki és Minkowski nevével fémjelzett) művészi irányvonalának ismeretében az ilyen hétvégék abszolválását napi rutinnak is tekinthetjük.

A karmesterként is igen aktív világhírű zeneszerző, Kryzsztof Penderecki 1997-től zeneigazgatóként, 2003-tól további öt éven át művészeti igazgatóként vezette az egykor alkalmi együttesként induló Sinfonia Varsoviát. Jelenleg is szoros és operatív kapcsolat fűzi az együtteshez, ám a zeneigazgatói teendőkért 2008-tól a régi zene és a francia repertoár kiváló ismerője, Marc Minkowski felel. Az innovatív energiák így egyszerre irányulhatnak a legújabb zene és a régizene friss szellemű előadására. Előbbi a fesztiválrészvételeken túl az új művek bemutatására és műsoron tartására predesztinálja az együttest, utóbbi a hagyományos repertoár leporolására.

S hogy a bevezetőben említett példa valóban napi rutin, azt a két vezető - Penderecki és Minkowski - szeptemberi fellépései is fényesen igazolják. Szeptember 1-én a varsói Mindenszentek Templomában a Zsidó Kultúra Fesztiválján Penderecki rendkívül érdekes tematikus koncertet dirigált. Saját Kaddish című kompozíciója mellett elvezényelte Leonard Bernstein Kaddish alcímű III. szimfóniáját, valamint egy Max Bruch-művet, a Kol Nidrei-t. Szeptember 10-én Minkowski a Chopin-év szellemében, ám saját érdeklődését sem sutba vágva állította össze azt a programot, amellyel a Sinfonia Varsovia Wrocławban lépett fel a 45. Nemzetközi Wratislava Cantans Fesztiválon. A Chopin és az opera című műsor természetesen nem kezdődhetett mással, mint Don Giovanni és Zerlina duettjével (La ci darem la mano). A folytatás is nyilvánvalónak tűnhet, bár az egykor Chopin által csodált és feldolgozott mű, Meyerbeer Ördög Róbertje (Robert le Diable) manapság kevéssé ismert. Minkowski az opera néhány jelenete mellett a darab nagy balettzenéire összpontosított. A koncert második része a bel canto, Rossini és Bellini jegyében állt. Utóbbi szerző melódiái (melyekről tudjuk, hogy komolyan inspirálták Chopin dallaminvencióját) különös bőséggel áradtak, a koncerten A puritánok három nagy tercettje is elhangzott.

A Sinfonia Varsovia gyakran ad vonószenekari műsort, ilyenkor - talán hagyománytiszteletből - feltünteti „leánykori" nevét. A Lengyel Kamarazenekar 1973-ban jött létre, amikor az egy évvel korábban alapított Varsói Kamaraopera zenekarát erre a névre keresztelték. Az együttes a lengyel és a nemzetközi zenei élet fontos és elismert szereplőjévé vált, nem véletlenül lett 1984-ben Yehudi Menuhin lengyelországi koncertjeinek résztvevője. Ám Menuhin dirigensi és szólista programjához a kamarazenekari létszám kevésnek bizonyult, fúvósokat kellett alkalmazni. Az alkalmi formáció olyan magas színvonalon muzsikált és olyan perspektivikus nagyzenekari munkával állt elő, hogy - Menuhin sugalmazásának is köszönhetően - az együttest a koncertek után nem eresztették szélnek, a zenészeket együtt tartották és megteremtették egy állandó szimfonikus zenekar működésének alapjait.

Az azóta eltelt negyed évszázad az egykori döntés helyességét igazolta. A Sinfonia Varsovia napjainkban a legfoglalkoztatottabb lengyel zenekar, mely szinte állandóan úton van, világhíres karmesterekkel és sztárszólistákkal lép fel, visszajáró vendég a legnagyobb presztízsű koncerttermekben New Yorktól Tokióig, és nem mellesleg számtalan felvételen - több mint kétszáz CD-t készítettek eddig - működött már közre. 2008-ban egyszerre három albumuk is elnyerte a német lemezkritikusok kitüntetését, az egyik különösen kedves lehet számunkra, hiszen a trombitaműveket felvonultató lemez Boldoczki Gábor közreműködésével készült.

A vendégművészek reprezentatív listája olyan hosszú, hogy azt is gondolhatnánk, hogy aki az elmúlt évtizedekben nem játszott a varsói szimfonikusokkal, az nem is számít a zenevilág körforgásában. Épp ezért talán érdekesebb, hogy a Sinfonia Varsovia számára mennyire fontos, hogy fiatal muzsikusok nemzetközi karrierjét egyengesse: a közelmúltban számos ifjú lengyel hegedűművész, zongorista, karmester és énekes lehetett hálás a zenekar hathatós közreműködéséért.

A zenekar születésénél bábáskodó Yehudi Menuhin vissza-visszatért az együtteshez és karmesterként olyan nagyszabású projektekben működött együtt a zenekarral, mint Beethoven és Schubert összes szimfóniájának lemezfelvétele. A közös munkáról Menuhin így nyilatkozott: „Karmesteri és szólista pályám során egyetlen egy zenekar sem okozott annyi örömöt, mint a Sinfonia Varsovia. Csak a legnagyobb elégedettséggel tudok gondolni az együtt eltöltött évekre, a sok közösen készített lemezre, a nagyszerű koncertekre. Az együttes a legmagasabb színvonalú előadóművészetet képviseli, legyen szó kortárs vagy a klasszikus muzsikáról. A zenészek egyetlen próbát sem kezdenek kedvetlenül, mindig a legnagyobb lelkesedéssel látnak feladatukhoz, munkájukat pontosság és elegancia jellemzi. A zene az életformájuk."

2010. december 12. 19:00 - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Sinfonia Varsovia hangversenye

A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA ÉS A LENGYEL INTÉZET KÖZÖS RENDEZÉSÉBEN

Km.: Farkas Gábor (zongora)
Vez.: George Csicsinadzea

Liszt: Les Préludes
Liszt: Mazeppa
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.