Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

2020.07.03. 14:45
Ajánlom
A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

A 2017-es év nemcsak a Reformáció 500 grandiózus emlékévről lesz emlékezetes, hanem annak álomszerű hozadékáról is. A Budavári Evangélikus Templomban építette meg a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Bán István orgonaművész koncepciója alapján hazánk legnagyobb barokk orgonáját, amelyhez

magának J. S.  Bach-nak a feljegyzéseit vették alapul.

A historikus hangolású hangszer egy unikum az egész régióban, ez az egyetlen olyan orgona Magyarországon, amelyen Bach orgona- és zenekari művei egyaránt a legautentikusabban, valóban kompromisszumok nélkül adhatóak elő. A Lipcsei Bach-Archívum intendánsa, Alexander Steinhilber levelében személyesen méltatta a hangszert már építése alatt örömét kifejezve, miszerint

… a magyarországi régizenei élet milyen végtelenül gazdag perspektívát nyert a magyar orgonaépítésben mérföldkőszerű hangszer megvalósulásával.

És valóban, ez az egyetlen orgona a régióban, amely historikus régizenei együttesekkel közösen tud játszani mélyebb, barokk hangolása miatt (415 Hz), ezzel kiszolgálva az autentikus, korhű előadói gyakorlatot.

Bachorgonamanual-143821.jpg

A Budavári Evangélikus Templom orgonájának részlete (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A Budavári Evangélikus Templom zenei tradíciója messzire nyúlik vissza, hisz Peskó György, a templom legendás orgonistája a ’70-es években hazánkban itt adta elő Bach összes orgonaművét először, a szekularizációra teljesen fittyet hányva. Orgonakoncertjei egyházzenei fellegvárrá emelték a hegyre épült templomot, amelyet utódja, Bán István is folytatott. Bő tíz éve minden hónap első vasárnapján csendül fel egy orgonakoncert neves vendégművészek tolmácsolásában. Később már szervezett fesztiválokat is: Orgonafesztivált, régizenei fesztivált, orgona-kamarazenei fesztivált.

A 2017-es orgonaszentelés köré szervezett első Bach-fesztivált óriási érdeklődés övezte, azt követte az őszi, második Budavári Bach-fesztivál. A következő években megrendezett események pedig csak növelték az érdeklődést a különleges hangszer és Bach lehengerlő zenéje iránt.

BanIstvan-1399-143824.jpg

Bán István orgonaművész (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A tavaszi „páratlan” Bach-fesztiválokon kizárólag Bach zenéje csendül fel változatos előadási apparátusokkal (zenekar, kórus, szóló, kamara, orgona). Az őszi „páros” Bach-fesztivál pedig egy Nemzetközi Orgonafesztivál, ahol kizárólag az orgona van a középpontban.

A tradíciót folytatva a soron következő 7.és 8. Budavári Bach Fesztivált is megrendezik, amelyeken belépődíjat továbbra sem szednek, hogy a magas kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyék. A sorozat adományokkal való támogatására viszont lesz lehetőség. Az előadásokon maszk viselése kötelező.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

Kapcsolódó

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

A kiváló csembalóművész, Dobozy Borbála a BMC Records égisze alatt duplalemezre rögzítette Bach: Wohltemperiertes Klavier című sorozatának második részét (BWV 870–893), ezzel teljessé téve Bach grandiózus művének felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.