Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

2020.07.03. 14:45
Ajánlom
A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

A 2017-es év nemcsak a Reformáció 500 grandiózus emlékévről lesz emlékezetes, hanem annak álomszerű hozadékáról is. A Budavári Evangélikus Templomban építette meg a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Bán István orgonaművész koncepciója alapján hazánk legnagyobb barokk orgonáját, amelyhez

magának J. S.  Bach-nak a feljegyzéseit vették alapul.

A historikus hangolású hangszer egy unikum az egész régióban, ez az egyetlen olyan orgona Magyarországon, amelyen Bach orgona- és zenekari művei egyaránt a legautentikusabban, valóban kompromisszumok nélkül adhatóak elő. A Lipcsei Bach-Archívum intendánsa, Alexander Steinhilber levelében személyesen méltatta a hangszert már építése alatt örömét kifejezve, miszerint

… a magyarországi régizenei élet milyen végtelenül gazdag perspektívát nyert a magyar orgonaépítésben mérföldkőszerű hangszer megvalósulásával.

És valóban, ez az egyetlen orgona a régióban, amely historikus régizenei együttesekkel közösen tud játszani mélyebb, barokk hangolása miatt (415 Hz), ezzel kiszolgálva az autentikus, korhű előadói gyakorlatot.

Bachorgonamanual-143821.jpg

A Budavári Evangélikus Templom orgonájának részlete (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A Budavári Evangélikus Templom zenei tradíciója messzire nyúlik vissza, hisz Peskó György, a templom legendás orgonistája a ’70-es években hazánkban itt adta elő Bach összes orgonaművét először, a szekularizációra teljesen fittyet hányva. Orgonakoncertjei egyházzenei fellegvárrá emelték a hegyre épült templomot, amelyet utódja, Bán István is folytatott. Bő tíz éve minden hónap első vasárnapján csendül fel egy orgonakoncert neves vendégművészek tolmácsolásában. Később már szervezett fesztiválokat is: Orgonafesztivált, régizenei fesztivált, orgona-kamarazenei fesztivált.

A 2017-es orgonaszentelés köré szervezett első Bach-fesztivált óriási érdeklődés övezte, azt követte az őszi, második Budavári Bach-fesztivál. A következő években megrendezett események pedig csak növelték az érdeklődést a különleges hangszer és Bach lehengerlő zenéje iránt.

BanIstvan-1399-143824.jpg

Bán István orgonaművész (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A tavaszi „páratlan” Bach-fesztiválokon kizárólag Bach zenéje csendül fel változatos előadási apparátusokkal (zenekar, kórus, szóló, kamara, orgona). Az őszi „páros” Bach-fesztivál pedig egy Nemzetközi Orgonafesztivál, ahol kizárólag az orgona van a középpontban.

A tradíciót folytatva a soron következő 7.és 8. Budavári Bach Fesztivált is megrendezik, amelyeken belépődíjat továbbra sem szednek, hogy a magas kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyék. A sorozat adományokkal való támogatására viszont lesz lehetőség. Az előadásokon maszk viselése kötelező.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

Kapcsolódó

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

A kiváló csembalóművész, Dobozy Borbála a BMC Records égisze alatt duplalemezre rögzítette Bach: Wohltemperiertes Klavier című sorozatának második részét (BWV 870–893), ezzel teljessé téve Bach grandiózus művének felvételét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.