Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

2020.07.03. 14:45
Ajánlom
A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

A 2017-es év nemcsak a Reformáció 500 grandiózus emlékévről lesz emlékezetes, hanem annak álomszerű hozadékáról is. A Budavári Evangélikus Templomban építette meg a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Bán István orgonaművész koncepciója alapján hazánk legnagyobb barokk orgonáját, amelyhez

magának J. S.  Bach-nak a feljegyzéseit vették alapul.

A historikus hangolású hangszer egy unikum az egész régióban, ez az egyetlen olyan orgona Magyarországon, amelyen Bach orgona- és zenekari művei egyaránt a legautentikusabban, valóban kompromisszumok nélkül adhatóak elő. A Lipcsei Bach-Archívum intendánsa, Alexander Steinhilber levelében személyesen méltatta a hangszert már építése alatt örömét kifejezve, miszerint

… a magyarországi régizenei élet milyen végtelenül gazdag perspektívát nyert a magyar orgonaépítésben mérföldkőszerű hangszer megvalósulásával.

És valóban, ez az egyetlen orgona a régióban, amely historikus régizenei együttesekkel közösen tud játszani mélyebb, barokk hangolása miatt (415 Hz), ezzel kiszolgálva az autentikus, korhű előadói gyakorlatot.

Bachorgonamanual-143821.jpg

A Budavári Evangélikus Templom orgonájának részlete (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A Budavári Evangélikus Templom zenei tradíciója messzire nyúlik vissza, hisz Peskó György, a templom legendás orgonistája a ’70-es években hazánkban itt adta elő Bach összes orgonaművét először, a szekularizációra teljesen fittyet hányva. Orgonakoncertjei egyházzenei fellegvárrá emelték a hegyre épült templomot, amelyet utódja, Bán István is folytatott. Bő tíz éve minden hónap első vasárnapján csendül fel egy orgonakoncert neves vendégművészek tolmácsolásában. Később már szervezett fesztiválokat is: Orgonafesztivált, régizenei fesztivált, orgona-kamarazenei fesztivált.

A 2017-es orgonaszentelés köré szervezett első Bach-fesztivált óriási érdeklődés övezte, azt követte az őszi, második Budavári Bach-fesztivál. A következő években megrendezett események pedig csak növelték az érdeklődést a különleges hangszer és Bach lehengerlő zenéje iránt.

BanIstvan-1399-143824.jpg

Bán István orgonaművész (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A tavaszi „páratlan” Bach-fesztiválokon kizárólag Bach zenéje csendül fel változatos előadási apparátusokkal (zenekar, kórus, szóló, kamara, orgona). Az őszi „páros” Bach-fesztivál pedig egy Nemzetközi Orgonafesztivál, ahol kizárólag az orgona van a középpontban.

A tradíciót folytatva a soron következő 7.és 8. Budavári Bach Fesztivált is megrendezik, amelyeken belépődíjat továbbra sem szednek, hogy a magas kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyék. A sorozat adományokkal való támogatására viszont lesz lehetőség. Az előadásokon maszk viselése kötelező.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

Kapcsolódó

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

A kiváló csembalóművész, Dobozy Borbála a BMC Records égisze alatt duplalemezre rögzítette Bach: Wohltemperiertes Klavier című sorozatának második részét (BWV 870–893), ezzel teljessé téve Bach grandiózus művének felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.