Klasszikus

Vasárnap újra szól Budapest legnagyobb orgonája

2015.01.23. 14:34
Ajánlom
Befejeződött a budavári Mátyás-templom orgonájának felújítása. Budapest legnagyobb, az ország - a szegedi dómé után - második legnagyobb orgonáját január 25-én, vasárnap hallhatja először a közönség a délelőtti nagymisén és az esti ünnepi hangversenyen.

Az orgonát 2009-2015 között a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra újította fel Végh Antal orgonaépítő mester vezetésével, a terveket Hock Bertalan, a templom orgonaművésze készítette, az 1893-ban készült orgonaszekrényt Erdei Barna restaurálta - hangzott el a felújított hangszert bemutató január 23-ai sajtótájékoztatón. 

Hock Bertalan elmondta, hogy a kóruskarzaton álló nagyorgona mellett egy új karorgona is épült a sekrestye feletti karzaton; ide Schulek Frigyes eredetileg is tervezett orgonát, de az végül nem valósult meg. A két hangszert a négy játszóasztalnak - köztük egy, a padsorok előtt elhelyezett mozgatható játszóasztalnak - köszönhetően egyszerre akár négy orgonista is megszólaltathatja. A két orgona a legmodernebb vezérlésnek köszönhetően megszólaltatható egyszerre - mintegy sztereó hatást keltve -, vagy külön-külön, egymásnak válaszolgatva.  

A nagyorgona legnagyobb sípja 10,6 méter hosszú és 175 kilogrammot nyom, a legkisebb mindössze 8 milliméteres és 60 grammos - részletezte Hock Bertalan. "Mivel a belmagasság nem elég nagy, a leghosszabb sípok föl vannak tekerve, mint egy kürt. A legnagyobb akkora, hogy egy kisgyerek kényelmesen elférne benne".   Az orgona 111 regiszteres, ami olyan, mintha egy 111 tagú zenekar játszana: minden regiszter egy-egy embert, hangszert képvisel - magyarázta Hock Bertalan. Az orgonaművész elmondta azt is, hogy az orgona felújításán 50 szakember dolgozott 6 éven át, összesen 44 ezer munkaórában.

A beruházást a magyar állam finanszírozta, költsége mintegy bruttó 210 millió forint volt.  A budavári Mátyás-templom felújítása 2006 és 2013 között zajlott le, ennek keretében 2009-ben közbeszerzési eljáráson a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra nyerte el az orgonákkal kapcsolatos munkák elvégzését. Míg az épület műemléki rekonstrukciója 2013 októberére befejeződött, a felújított orgona összeállítása - mivel csendet és tisztaságot igényel - csak ekkor, az építőipari és restaurátori munkák végeztével kezdődhetett meg. A finombeállítások 2015 januárjában fejeződtek be.

A hangszer szekrénye eredetileg 1893-ban készült Schulek Frigyes tervei alapján, rövidesen kiderült azonban, hogy a benne elhelyezett orgona nem felel meg a templom egyházzenei igényeinek. Ferenc József király 1907-ben, magyar királlyá koronázásának 40. évfordulója alkalmából 50 ezer koronát adományozott magánpénztárából egy új, méltó hangszer építésére. A „Király orgonája" 1909-re készült el Rieger Ottó budapesti gyárában.  

A hangszer első jelentős átépítése 1931-ben történt meg, később a második világháborús sérülések miatt kellett helyreállítani. Állapota a '70-es, '80-as évekre annyira leromlott, hogy teljes felújítása vált szükségessé, erre 1983-84-ben került sor a csehországi Rieger-Kloss orgonagyárban - magyarázta Hock Bertalan. Ezt követte a mostani felújítás: 2009-ben az akkor éppen 100 éves orgonát ismét lebontották és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra műhelyébe szállították. A hangszer belső elrendezését megváltoztatták, ezzel lényegesen javult a sípsorok kihangzása, és felerészben láthatóvá vált a templom nyugati rózsaablaka is.

A felújítás után újra felépített hangszer ünnepélyes megáldását 2014. november 16-án Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek végezte. A liturgikus használat mellett az érdeklődők rendszeres hangversenyeken is hallhatják majd az orgonát a kivételes akusztikájú templomban - hangzott el a bemutatón, ahol azt is jelezték, hogy a Mátyás-templom felújítása a Mária-kapu és az oltárok restaurálásával a tervek szerint idén húsvétra zárulhat le minden részletében.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.