Klasszikus

Vasárnap újra szól Budapest legnagyobb orgonája

2015.01.23. 14:34
Ajánlom
Befejeződött a budavári Mátyás-templom orgonájának felújítása. Budapest legnagyobb, az ország - a szegedi dómé után - második legnagyobb orgonáját január 25-én, vasárnap hallhatja először a közönség a délelőtti nagymisén és az esti ünnepi hangversenyen.

Az orgonát 2009-2015 között a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra újította fel Végh Antal orgonaépítő mester vezetésével, a terveket Hock Bertalan, a templom orgonaművésze készítette, az 1893-ban készült orgonaszekrényt Erdei Barna restaurálta - hangzott el a felújított hangszert bemutató január 23-ai sajtótájékoztatón. 

Hock Bertalan elmondta, hogy a kóruskarzaton álló nagyorgona mellett egy új karorgona is épült a sekrestye feletti karzaton; ide Schulek Frigyes eredetileg is tervezett orgonát, de az végül nem valósult meg. A két hangszert a négy játszóasztalnak - köztük egy, a padsorok előtt elhelyezett mozgatható játszóasztalnak - köszönhetően egyszerre akár négy orgonista is megszólaltathatja. A két orgona a legmodernebb vezérlésnek köszönhetően megszólaltatható egyszerre - mintegy sztereó hatást keltve -, vagy külön-külön, egymásnak válaszolgatva.  

A nagyorgona legnagyobb sípja 10,6 méter hosszú és 175 kilogrammot nyom, a legkisebb mindössze 8 milliméteres és 60 grammos - részletezte Hock Bertalan. "Mivel a belmagasság nem elég nagy, a leghosszabb sípok föl vannak tekerve, mint egy kürt. A legnagyobb akkora, hogy egy kisgyerek kényelmesen elférne benne".   Az orgona 111 regiszteres, ami olyan, mintha egy 111 tagú zenekar játszana: minden regiszter egy-egy embert, hangszert képvisel - magyarázta Hock Bertalan. Az orgonaművész elmondta azt is, hogy az orgona felújításán 50 szakember dolgozott 6 éven át, összesen 44 ezer munkaórában.

A beruházást a magyar állam finanszírozta, költsége mintegy bruttó 210 millió forint volt.  A budavári Mátyás-templom felújítása 2006 és 2013 között zajlott le, ennek keretében 2009-ben közbeszerzési eljáráson a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra nyerte el az orgonákkal kapcsolatos munkák elvégzését. Míg az épület műemléki rekonstrukciója 2013 októberére befejeződött, a felújított orgona összeállítása - mivel csendet és tisztaságot igényel - csak ekkor, az építőipari és restaurátori munkák végeztével kezdődhetett meg. A finombeállítások 2015 januárjában fejeződtek be.

A hangszer szekrénye eredetileg 1893-ban készült Schulek Frigyes tervei alapján, rövidesen kiderült azonban, hogy a benne elhelyezett orgona nem felel meg a templom egyházzenei igényeinek. Ferenc József király 1907-ben, magyar királlyá koronázásának 40. évfordulója alkalmából 50 ezer koronát adományozott magánpénztárából egy új, méltó hangszer építésére. A „Király orgonája" 1909-re készült el Rieger Ottó budapesti gyárában.  

A hangszer első jelentős átépítése 1931-ben történt meg, később a második világháborús sérülések miatt kellett helyreállítani. Állapota a '70-es, '80-as évekre annyira leromlott, hogy teljes felújítása vált szükségessé, erre 1983-84-ben került sor a csehországi Rieger-Kloss orgonagyárban - magyarázta Hock Bertalan. Ezt követte a mostani felújítás: 2009-ben az akkor éppen 100 éves orgonát ismét lebontották és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra műhelyébe szállították. A hangszer belső elrendezését megváltoztatták, ezzel lényegesen javult a sípsorok kihangzása, és felerészben láthatóvá vált a templom nyugati rózsaablaka is.

A felújítás után újra felépített hangszer ünnepélyes megáldását 2014. november 16-án Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek végezte. A liturgikus használat mellett az érdeklődők rendszeres hangversenyeken is hallhatják majd az orgonát a kivételes akusztikájú templomban - hangzott el a bemutatón, ahol azt is jelezték, hogy a Mátyás-templom felújítása a Mária-kapu és az oltárok restaurálásával a tervek szerint idén húsvétra zárulhat le minden részletében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Vizuál

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.