Klasszikus

Vásáry André: "Sűrű volt az elmúlt időszak"

2013.12.18. 16:29
Ajánlom
Az ország egyetlen férfi szoprán énekese, Vásáry André december elején közös franciaországi turnéra utazott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Az énekest az úton szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

-Milyen volt egy ilyen nagy "csapattal" utazni és koncertezni?

- Egészen más volt, mint eddigi utazásaim. Jártam már a környező országokban és Európa több városában is énekelni, de nagyzenekarral fellépni mindig külön élményt jelent.  Nagyon szeretem a templomok atmoszféráját, akusztikáját és közönségét is. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés és elismerés számomra a Kossuth-díjas Szenthelyi Miklós figyelme.

- Merre jártak Franciaországban?

- Lyon városára és környékére koncentrálódtak a koncertek.  A Temple du Change története a 16. századba, míg a Vienne-i Cours Saint-André-le-Bas templom és apátság építésének kezdete a 6. századba nyúlik vissza, így mondhatnám megrendítő élmény volt ilyen történelmi kulisszák között olyan zeneszerzők műveit énekelni, akik akár maguk is láthatták már ezeket az épületeket.

- Az egykori történelem szakos hallgató, vagy a már sikeres énekművész szemével nézi ilyenkor a helyszínt?

- Természetesen mindkettő érdekel, a történelmi múlt éppúgy, mint az énekelt dalok keletkezése, eredete is. Ezúttal Mozart, Händel, Bach műveit énekeltem és a karácsony közeledtével az ismert karácsonyi ének, Adolphe  Adam Minuit Chrétiens című dala sem maradhatott el, természetesen franciául. A francia közönség álló tapssal honorálta, nemcsak ezt a dalt, hanem a zenekar egész műsorát is. 

- Hány koncertjük volt összesen?

- A zenekar öt koncertet adott különböző templomokban, melyeken a Les petits chanteurs de saint - Thomas d' Aquin gyermekkórus is fellépett, de nekem a magyarországi koncertjeim és egy másik külföldi turné miatt korábban haza kellett térnem.

- Úgy tűnik tehát, beindult a külföldi karrierje is. Hol járt még?

- Valóban nagyon sűrű volt az elmúlt időszak. Franciaországból hazatérve két nagy koncert következett itthon, majd egy nap múlva már indulhattam tovább Amerikába, ahol egy igen előkelő felkérésnek tettem eleget: a Magyar Amerikai Koalíció karácsonyi ünnepségén léptem fel a Washingtoni Magyar Nagykövetségen. Ez természetesen az alkalomhoz illően karácsonyi koncert volt.  Az ünnepi asztaloknál ott ült az amerikai magyar nagykövet, Szapáry György, a Koalíció elnöke, Maximilian Teleki és még sok elismert vezető amerikai és magyar diplomata, szenátor, üzletember. A koncert után nagyon sokan gratuláltak és a visszajelzések is azt igazolták, hogy sikerem volt.

 - Hogy tetszett a diplomácia világa és Amerika?

- Nagyon érdekes világ, jól éreztem magam a követségen, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, éppúgy, mint a portlandi és bostoni koncertemen is. Amerikában nem először jártam, hiszen Bostonban is tanultam énekelni. Most először koncerteztem azonban a tengerentúlon már profi énekesként, és ha minden jól megy, akkor nyáron egy újabb turnéval bizonyíthatok kint.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.