Klasszikus

Vásáry André: "Sűrű volt az elmúlt időszak"

2013.12.18. 16:29
Ajánlom
Az ország egyetlen férfi szoprán énekese, Vásáry André december elején közös franciaországi turnéra utazott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Az énekest az úton szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

-Milyen volt egy ilyen nagy "csapattal" utazni és koncertezni?

- Egészen más volt, mint eddigi utazásaim. Jártam már a környező országokban és Európa több városában is énekelni, de nagyzenekarral fellépni mindig külön élményt jelent.  Nagyon szeretem a templomok atmoszféráját, akusztikáját és közönségét is. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés és elismerés számomra a Kossuth-díjas Szenthelyi Miklós figyelme.

- Merre jártak Franciaországban?

- Lyon városára és környékére koncentrálódtak a koncertek.  A Temple du Change története a 16. századba, míg a Vienne-i Cours Saint-André-le-Bas templom és apátság építésének kezdete a 6. századba nyúlik vissza, így mondhatnám megrendítő élmény volt ilyen történelmi kulisszák között olyan zeneszerzők műveit énekelni, akik akár maguk is láthatták már ezeket az épületeket.

- Az egykori történelem szakos hallgató, vagy a már sikeres énekművész szemével nézi ilyenkor a helyszínt?

- Természetesen mindkettő érdekel, a történelmi múlt éppúgy, mint az énekelt dalok keletkezése, eredete is. Ezúttal Mozart, Händel, Bach műveit énekeltem és a karácsony közeledtével az ismert karácsonyi ének, Adolphe  Adam Minuit Chrétiens című dala sem maradhatott el, természetesen franciául. A francia közönség álló tapssal honorálta, nemcsak ezt a dalt, hanem a zenekar egész műsorát is. 

- Hány koncertjük volt összesen?

- A zenekar öt koncertet adott különböző templomokban, melyeken a Les petits chanteurs de saint - Thomas d' Aquin gyermekkórus is fellépett, de nekem a magyarországi koncertjeim és egy másik külföldi turné miatt korábban haza kellett térnem.

- Úgy tűnik tehát, beindult a külföldi karrierje is. Hol járt még?

- Valóban nagyon sűrű volt az elmúlt időszak. Franciaországból hazatérve két nagy koncert következett itthon, majd egy nap múlva már indulhattam tovább Amerikába, ahol egy igen előkelő felkérésnek tettem eleget: a Magyar Amerikai Koalíció karácsonyi ünnepségén léptem fel a Washingtoni Magyar Nagykövetségen. Ez természetesen az alkalomhoz illően karácsonyi koncert volt.  Az ünnepi asztaloknál ott ült az amerikai magyar nagykövet, Szapáry György, a Koalíció elnöke, Maximilian Teleki és még sok elismert vezető amerikai és magyar diplomata, szenátor, üzletember. A koncert után nagyon sokan gratuláltak és a visszajelzések is azt igazolták, hogy sikerem volt.

 - Hogy tetszett a diplomácia világa és Amerika?

- Nagyon érdekes világ, jól éreztem magam a követségen, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, éppúgy, mint a portlandi és bostoni koncertemen is. Amerikában nem először jártam, hiszen Bostonban is tanultam énekelni. Most először koncerteztem azonban a tengerentúlon már profi énekesként, és ha minden jól megy, akkor nyáron egy újabb turnéval bizonyíthatok kint.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.