Klasszikus

Vásáry nem alkudozik tovább

2004.04.22. 00:00
Ajánlom
Azonnali hatállyal lemondott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatói és vezető karnagyi posztjáról Vásáry Tamás. A karmester, aki kedden jelentette be döntését a Magyar Rádió Rt. elnökének, a zenekar szakmai munkáját befolyásoló anyagi problémákkal indokolta távozását.

"Az elmúlt években a Magyar Rádió Zenekara szakmai munkáját egyre növekvő mértékben befolyásolták pozicionális és anyagi jellegű problémák. Én személyemben nem kívánom a szakmai kérdéseket financiális problémává silányítani, kulturális értékeket költségvetési mércével méricskélni. Ennek ellenére úgy gondolom, az utóbbi területen is mindent megtettem a zenekar helyzetének javításáért" - fogalmazott Kondor Katalinnak címzett levelében Vásáry Tamás. Hozzátette, hogy lemondásával megadja a lehetőséget olyasvalaki kinevezésére, "aki megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik a felső vezetés felé". A Népszava kérdésére a karnagy kifejtette, hogy a levélben nem a közrádió, hanem az ország vezetésére utalt. "Mivel a nemzeti kultúrát közvetítjük, a kormányzatnak kell gondoskodnia arról, hogy ne kopjon fel az állunk. Három évvel ezelőtt a Nemzeti Filharmónia kiemelése nem csak anyagilag, de morálisan is rendkívüli csapást mért a Magyar Rádió Zenekarára." A nemzetközi hírű karmester - mint mondta - azóta mindent megpróbált annak érdekében elkövetni, hogy az együttes helyzete javuljon. "Eddig hiába beszéltem, nem történt semmi - most megkísérlem felhívni a figyelmet arra, hogy valóban nagy baj van."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.