Klasszikus

Vásáry Tamás előadása a Mindentudás Egyetemén

2006.01.16. 00:00
Ajánlom
2005. december 19-én volt egy említésre méltó esemény a Művészetek Palotájában: Vásáry Tamás Liszt Ferenc – a médium és a média című előadása a Mindentudás Egyetemén. Ezen sajnos személyesen nem vettem részt, de láttam a televízióban, és fellelkesedésemben még egyszer végignéztem az interneten. Azért szántam rá magam e néhány sor megírására, hogy felhívjam rá a figyelmet, és minél több érdeklődőt arra ösztönözzek, hogy nézze meg az előadást az interneten.

Amit Vásáry Tamás bevezetésképpen elmondott Lisztről, hogy ugyanis Ő korának zenei médiája volt, talán mindenki tudja. Ugyanis az életrajzokban elég pontosan kirajzolódik „Liszt, mint a zenefejedelem, mint a nők bálványa, az abbé, a jóságos ősz mester tanítványai körében, a kortárs műveket bemutató karmester”. Hisszük, azt is értjük, hogy „mind e virtuális ábrázolásoknál hitelesebb az, amit hallhatatlan zenéjében hallhatunk és játékában hallottak”.

De vajon tudatosodik-e bennünk, amikor pl. parafrázisokat hallgatunk, hogy melyek azok a művek, amelyekben csak a tökéletes utánzás, az eredeti zenei élmény felidézése volt a cél, és hogyan változik ezek zenei tartalma, amikor a saját élményei, érzései is inspirálták a mestert? Hogyan jelennek meg műveiben a jövendő korok zenei kifejezésmódjának sejtelmei (Debussytől Bartókig)? És vajon tudjuk-e, hogy a h-moll (Faust-) szonáta olyan mű, amelyben Liszt megmutatja „saját bensőjének drámáját, tulajdonképpen megrajzolja saját önarcképét”?

Mégis: mindaz, amit eddig elmondtam, csak a felszín. Az igazi élmény az, ahogyan Vásáry Tamás Liszt zenéjének a szavakban és mondatokban megfogalmazott szellemét megidézi a zongorán, és így válik tudatossá agyunkban a zene élvezete. Azt hiszem, eddig is mindnyájan csodáltuk Vásáry Tamás magas szintű művészi képességeit, de előadását végighallgatva arra a következtetésre kell jutnunk, hogy Liszt Ferenc zsenijéhez csak egy hasonló zseniális elme tud ilyen közel kerülni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.