Klasszikus

Vásáry Tamás is zsűrizik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen

2021.08.25. 15:20
Ajánlom
Harminckét fiatal zongoraművész részvételével rendezik meg szeptember 12. és 19. között a Zeneakadémián a 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelynek kísérőkoncertjein olyan, nemzetközileg elismert művészek is fellépnek, mint Olga Kern és Balázs János.

A nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt szeptember 12-19. között rendezi meg a Zeneakadémián. A versenyzők idén is rangos zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. Olyan világsztárokat köszönthetünk a zsűritagok között, mint Olga Kern (Oroszország), Wu Ying (Kína), Boaz Sharon (USA), Olli Mustonen (Finnország), Cyprien Katsaris (Franciaország), Balázs János, Farkas Gábor és Vásáry Tamás, aki az augusztus 24-én megtartott sajtóeseményen arról beszélt, hogy sokáig nem fogadott el ilyen meghívásokat, de az utóbbi években több mint egy tucatnyi zongoraverseny zsűrijében vett részt.

Tapasztalatai szerint ma már rengeteg a tehetséges zongorista, és hihetetlenül magas a versenyeken a technikai színvonal.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyikükből valódi művész válik majd – figyelmeztetett. A mostani zsűri azonban olyan tagokból áll, akik várhatóan „jobban törődnek majd a szívvel, mint az ujjakkal” – jegyezte meg Vásáry Tamás.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a sajtóeseményen felidézte, hogy a zongoraverseny 1933-ban indult el a Zeneakadémián Dohnányi Ernő kezdeményezésére, első nyertese Fischer Annie volt.

Sajtotajekoztato-151647.jpg

Szamosi Szabolcs, Fekete Péter, Vigh Andrea és Vásáry Tamás a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

2021-ben több évforduló is köthető a zenei megmérettetéshez.

Nemcsak az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny, de Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt-interpretátor, Cziffra György 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott, így lehetővé válik, hogy a világ legtehetségesebb ifjú zongoraművészei megismerkedjenek a Cziffra György-féle zongoratechnikával, amely szorosan kötődik ahhoz a Liszt és Dohnányi által világhírűvé vált improvizatív jellegű romantikus gondolkodásmódhoz, amely a magyar zongoraiskola aranykorát hivatott tovább éltetni.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a megmérettetés első díja 30 ezer, a második 20 ezer, a harmadik díj 10 ezer euróval, a közönségdíj pedig 5 ezer euróval jár, de számos különdíjat is odaítélnek majd.

A versenyzők a négy vezető zongoragyártó – a Bösendorfer, a Fazioli, a Steinway & Sons és a Yamaha – hangszerei közül választhatnak, a négy vállalat a zongorák mellett saját technikusait is elküldi Budapestre – emelte ki Szamosi Szabolcs.

Az előválogató már lezárult, a világ minden részéből érkezett 72 jelentkezőből 32-en jutottak be a szeptember 13-14-én megrendezendő első fordulóba. A verseny nyitókoncertjét szeptember 12-én tartják. A Szent István Filharmonikusok, Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltatnak meg.

2021_Liszt_Ferenc_Zongoraverseny_1920x1180_HU_v5-151645.jpg

15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

Ezt követően, szeptember 16-án, a verseny második fordulója után a Concerto Budapest és Olga Kern világszerte ismert zongoraművésznő közös hangversenyén hallhatják Liszt Mephisto-keringőjét, Rachmaninov 2. zongoraversenyét és Csajkovszkij 6. („Patetikus”) szimfóniáját, Keller András vezényletével. Másnap, szeptember 17-én, az elődöntőben a zsűri és az érdeklődők a továbbjutott 6 versenyzőt hallhatják.

A mindent eldöntő végső fordulóra szeptember 18-án 19 órakor kerül sor. A döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli. Végül szeptember 19-én egy gálakoncerttel és díjátadóval ér véget a 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny.

A zongoraverseny részletes programja ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Vásáry Tamás (fotó: Cseke Csilla / MTI)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.