Klasszikus

Vásáry Tamás meglepetéskoncert a Zeneakadémián

2013.10.25. 14:07
Ajánlom
A világhírű zongoraművész-karmester 80. születésnapja alkalmából ad koncertet 2013. október 29-én a megújult Zeneakadémia Nagytermében.

Vásáry Tamás csodagyerekként indult: 10 éves korától Dohnányi Ernőnél tanult, majd felvették a Zeneakadémiára, ahol Hernádi Lajos növendéke lett. 1953-ban szerzett művészdiplomát, de Kodály már diplomakoncertje előtt Steinway zongorát ajándékozott neki, majd szolfézstanárnak vette maga mellé. 1956-tól nemzetközileg is elismert zongoristává vált, egymást követték a versenygyőzelmek és a legrangosabb külföldi koncerttermek pódiumai, valamint a Deutsche Gramophonnál készült lemezfelvételek. 1971-től karmesterként is aktív, ettől kezdve egyre többet tér haza Magyarországra. 1993-tól több mint egy évtizeden át a MR Szimfonikusok vezetője, 2004 óta örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója.

A 2013. október 29-én tartandó koncerten az ünnepelt legkedvesebb művei csendülnek fel, melyeket részben ő maga játszik zongorán, részben a Concerto Budapest élén dirigál, s az esten Vásáry Tamás művészbarátai is kedveskednek neki egy-egy műsorszámmal. S minthogy Vásáry Tamás mindig is nyitott volt a társművészetek felé is, így az gálahangversenyen nemcsak zenei programok lesznek: a nemrég megjelent Zenén túl... című könyvéből Eszenyi Enikő olvas fel részleteket, majd két táncművész, Solymosi Tamás, valamint az ünnepelt élete párja, Tunyogi Henriett lép színpadra.

Vásáry Tamás ünnepi hangversenyére ezt a linket követve lehetséges online jegyet vásárolni, aki pedig inkább személyesen váltana belépőt, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban teheti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.