Klasszikus

Vásáry Tamás meglepetéskoncert a Zeneakadémián

2013.10.25. 14:07
Ajánlom
A világhírű zongoraművész-karmester 80. születésnapja alkalmából ad koncertet 2013. október 29-én a megújult Zeneakadémia Nagytermében.

Vásáry Tamás csodagyerekként indult: 10 éves korától Dohnányi Ernőnél tanult, majd felvették a Zeneakadémiára, ahol Hernádi Lajos növendéke lett. 1953-ban szerzett művészdiplomát, de Kodály már diplomakoncertje előtt Steinway zongorát ajándékozott neki, majd szolfézstanárnak vette maga mellé. 1956-tól nemzetközileg is elismert zongoristává vált, egymást követték a versenygyőzelmek és a legrangosabb külföldi koncerttermek pódiumai, valamint a Deutsche Gramophonnál készült lemezfelvételek. 1971-től karmesterként is aktív, ettől kezdve egyre többet tér haza Magyarországra. 1993-tól több mint egy évtizeden át a MR Szimfonikusok vezetője, 2004 óta örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója.

A 2013. október 29-én tartandó koncerten az ünnepelt legkedvesebb művei csendülnek fel, melyeket részben ő maga játszik zongorán, részben a Concerto Budapest élén dirigál, s az esten Vásáry Tamás művészbarátai is kedveskednek neki egy-egy műsorszámmal. S minthogy Vásáry Tamás mindig is nyitott volt a társművészetek felé is, így az gálahangversenyen nemcsak zenei programok lesznek: a nemrég megjelent Zenén túl... című könyvéből Eszenyi Enikő olvas fel részleteket, majd két táncművész, Solymosi Tamás, valamint az ünnepelt élete párja, Tunyogi Henriett lép színpadra.

Vásáry Tamás ünnepi hangversenyére ezt a linket követve lehetséges online jegyet vásárolni, aki pedig inkább személyesen váltana belépőt, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban teheti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.