Klasszikus

Vashegyi György a Nemzeti Filharmonikusok új főzeneigazgatója

2022.09.08. 12:55
Ajánlom
Az új vezető már a zenekar 2022/23-as évadában is több koncertet vezényel majd, illetve az ő dirigálásával adja elő az együttes Massenet Werther című operáját, amelyről lemezfelvétel is készül.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója bemutatta az együttes új főzeneigazgatóját, Vashegyi György a 2022/23-as évadtól áll a zenekar élére. A karmester, aki 2023 végéig a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztét is betölti, 2000 óta rendszeresen dolgozik a zenekarral, az elmúlt évadban pedig Félicien David Herculanum című operáját mutatták be. Vashegyi György elmondta, már korábban is keresett együttműködést a francia nagyromantikus repertoár bemutatására,

ennek keretében a most induló évadban Massenet Werther című művének baritonverzióját adják elő,

a főszerepeket Tassis Christoyannis, Véronique Gens, Hélène Carpentier és Thomas Dolié éneklik majd. A produkcióból lemezfelvétel is készül.

Vashegyi György az évadnyitó sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Filharmonikusok, mint teljes egészében állami fenntartású zenekar, programjában nagy szerepet szánjon a magyar repertoárnak, ebben együtt kívánnak működni más együttesekkel, a Concerto Budapesttel és a Szent István Filharmonikusokkal is.

Emellett továbbra is őrzik és ápolják Kocsis Zoltán emlékét, halálának évfordulóján, november 6-án ismét egy jelentős zongoraművész, Olga Kern közreműködésével és Rajna Martin vezényletével adnak koncertet,

az együttes egykori főzeneigazgatójának születésnapján, május 30-án pedig a Zeneakadémiával együttműködésben megalapították a Magyar Klasszikus Zene Napját, amelynek idei koncertjét Káli Gábor vezényli majd. A közelgő Schönberg-évforduló kapcsán pedig azt tervezik, hogy újra előveszik a Mózes és Áron című operát, Kocsis Zoltán befejezésével.

NemzetiFilharmonikusZenekarMNF_foto_CsibiSzilvia10-131640.jpg

Nemzeti Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar az új évadban is hét bérlettel várja a közönséget, ebből kettő, a Kocsis és a Kobayashi bérlet helyszíne a Müpa lesz, a sorozatban Lawrence Foster karmester Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal ad majd koncertet, Verdi A trubadúr című operáját Carlo Montanaro vezényli, de Emmanuel Pahud, illetve François Leleux is közreműködik egy-egy hangversenyen. A Ferencsik bérlet koncertjeit a Zeneakadémia Nagytermében tartják, például a decemberben sorra kerülő Beethoven–Kodály estet is.

A Pesti Vigadóban rendezett koncerteken, a Lukács bérletben olyan neves karmesterek működnek közre, mind Madaras Gergely vagy Vajda Gergely,

míg az Énekkarra építő Pászti bérletben Janáček Glagolita miséje, Bruckner Te Deuma, Schumann Az éden és a péri című oratóriuma, Poulenc Stabat matere, illetve Verdi Quattro pezzi sacri című alkotása is elhangzik. A tavalyi karvezetés-mesterkurzus díjazottja, Jack Apperley amerikai, angol és argentin szerzők darabjait vezényli a februári, Tánc címet viselő koncerten. Folytatódik a Próbatermi vendégség és a Zenemánia-sorozat is, Dinyés Dániel műsorvezetésével.

Az évad legfontosabb bérleten kívüli hangversenye a Nemzeti Filharmonikusok 100. születésnapja alkalmából rendezett est lesz, április 17-én, ennek műsorát Vashegyi György mellett Kovács János vezényli majd, de ismét lesz karácsonyi koncert is, melyen Bach-kantáták hangoznak el. Herboly Domonkos kiemelte,

fontosak az együttesek számára az együttműködések, így a Müpa számos produkciójában közreműködnek, például Jonas Kaufmann januári koncertjén,

de több külföldi fellépést is terveznek, így tavasszal egy japán turnét Kobayashi Ken-Ichiróval. Folytatódik az Úton a zene című program is, amely során a muzsikusok iskolákba látogatnak el.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Wágner Csapó József)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.