Klasszikus

Vashegyi György a Nemzeti Filharmonikusok új főzeneigazgatója

2022.09.08. 12:55
Ajánlom
Az új vezető már a zenekar 2022/23-as évadában is több koncertet vezényel majd, illetve az ő dirigálásával adja elő az együttes Massenet Werther című operáját, amelyről lemezfelvétel is készül.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója bemutatta az együttes új főzeneigazgatóját, Vashegyi György a 2022/23-as évadtól áll a zenekar élére. A karmester, aki 2023 végéig a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztét is betölti, 2000 óta rendszeresen dolgozik a zenekarral, az elmúlt évadban pedig Félicien David Herculanum című operáját mutatták be. Vashegyi György elmondta, már korábban is keresett együttműködést a francia nagyromantikus repertoár bemutatására,

ennek keretében a most induló évadban Massenet Werther című művének baritonverzióját adják elő,

a főszerepeket Tassis Christoyannis, Véronique Gens, Hélène Carpentier és Thomas Dolié éneklik majd. A produkcióból lemezfelvétel is készül.

Vashegyi György az évadnyitó sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Filharmonikusok, mint teljes egészében állami fenntartású zenekar, programjában nagy szerepet szánjon a magyar repertoárnak, ebben együtt kívánnak működni más együttesekkel, a Concerto Budapesttel és a Szent István Filharmonikusokkal is.

Emellett továbbra is őrzik és ápolják Kocsis Zoltán emlékét, halálának évfordulóján, november 6-án ismét egy jelentős zongoraművész, Olga Kern közreműködésével és Rajna Martin vezényletével adnak koncertet,

az együttes egykori főzeneigazgatójának születésnapján, május 30-án pedig a Zeneakadémiával együttműködésben megalapították a Magyar Klasszikus Zene Napját, amelynek idei koncertjét Káli Gábor vezényli majd. A közelgő Schönberg-évforduló kapcsán pedig azt tervezik, hogy újra előveszik a Mózes és Áron című operát, Kocsis Zoltán befejezésével.

NemzetiFilharmonikusZenekarMNF_foto_CsibiSzilvia10-131640.jpg

Nemzeti Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar az új évadban is hét bérlettel várja a közönséget, ebből kettő, a Kocsis és a Kobayashi bérlet helyszíne a Müpa lesz, a sorozatban Lawrence Foster karmester Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal ad majd koncertet, Verdi A trubadúr című operáját Carlo Montanaro vezényli, de Emmanuel Pahud, illetve François Leleux is közreműködik egy-egy hangversenyen. A Ferencsik bérlet koncertjeit a Zeneakadémia Nagytermében tartják, például a decemberben sorra kerülő Beethoven–Kodály estet is.

A Pesti Vigadóban rendezett koncerteken, a Lukács bérletben olyan neves karmesterek működnek közre, mind Madaras Gergely vagy Vajda Gergely,

míg az Énekkarra építő Pászti bérletben Janáček Glagolita miséje, Bruckner Te Deuma, Schumann Az éden és a péri című oratóriuma, Poulenc Stabat matere, illetve Verdi Quattro pezzi sacri című alkotása is elhangzik. A tavalyi karvezetés-mesterkurzus díjazottja, Jack Apperley amerikai, angol és argentin szerzők darabjait vezényli a februári, Tánc címet viselő koncerten. Folytatódik a Próbatermi vendégség és a Zenemánia-sorozat is, Dinyés Dániel műsorvezetésével.

Az évad legfontosabb bérleten kívüli hangversenye a Nemzeti Filharmonikusok 100. születésnapja alkalmából rendezett est lesz, április 17-én, ennek műsorát Vashegyi György mellett Kovács János vezényli majd, de ismét lesz karácsonyi koncert is, melyen Bach-kantáták hangoznak el. Herboly Domonkos kiemelte,

fontosak az együttesek számára az együttműködések, így a Müpa számos produkciójában közreműködnek, például Jonas Kaufmann januári koncertjén,

de több külföldi fellépést is terveznek, így tavasszal egy japán turnét Kobayashi Ken-Ichiróval. Folytatódik az Úton a zene című program is, amely során a muzsikusok iskolákba látogatnak el.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Wágner Csapó József)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.