Klasszikus

Vastaps a Pozsonyi Nemzeti Színháznak az Operában

2005.10.11. 00:00
Ajánlom
Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját adta elő szombaton a Pozsonyi Nemzeti Színház az Operaházban. A „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” elnevezésű rendezvénysorozat teltházas záróeseményén a francia darab feldolgozása hatalmas sikert aratott.

„Nagyon örülök, hogy az Operaház színpadán megjelenhet valami új, friss, ha úgy tetszik, modern előadás, amitől a közönség láthatóan és hallhatóan nem riadt vissza, sőt, éppen ellenkezőleg, kitörő lelkesedéssel fogadott” – mondta Kesselyák Gergely művészeti igazgató az előadást követően a pozsonyi társulat tiszteletére rendezett fogadáson. Az ezred lánya ezen feldolgozása – amelyet korábban már Miskolcon színre vitt a szlovák társulat – Jozef Bednarik rendezésével valóban különlegessé, egyedi hangulatúvá teszi ezt az amúgy is habkönnyű darabot. A díszlettervező, Vladimír Cáp kialakította miliő már első ránézésre is azt sugallja: a megfontoltságot mindenki elfeledheti, mert ami itt és most következik, az egy édeskés, lányregényekbe illő történet a maga megmosolyogtató bájosságával és humorával, olykor a színpad egészét betöltő állóképekkel, amelyeket ugyancsak nem lehet komolyan venni.

A Pozsonyi Nemzeti Színház Operatársulatának vendégjátéka a „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” című, egyhónapos rendezvénysorozat záróakkordja volt, amely során nem csupán Budapesten, hanem az ország számos egyéb városában mutatkozott be a szlovák kultúra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.