Klasszikus

Vastaps a Pozsonyi Nemzeti Színháznak az Operában

2005.10.11. 00:00
Ajánlom
Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját adta elő szombaton a Pozsonyi Nemzeti Színház az Operaházban. A „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” elnevezésű rendezvénysorozat teltházas záróeseményén a francia darab feldolgozása hatalmas sikert aratott.

„Nagyon örülök, hogy az Operaház színpadán megjelenhet valami új, friss, ha úgy tetszik, modern előadás, amitől a közönség láthatóan és hallhatóan nem riadt vissza, sőt, éppen ellenkezőleg, kitörő lelkesedéssel fogadott” – mondta Kesselyák Gergely művészeti igazgató az előadást követően a pozsonyi társulat tiszteletére rendezett fogadáson. Az ezred lánya ezen feldolgozása – amelyet korábban már Miskolcon színre vitt a szlovák társulat – Jozef Bednarik rendezésével valóban különlegessé, egyedi hangulatúvá teszi ezt az amúgy is habkönnyű darabot. A díszlettervező, Vladimír Cáp kialakította miliő már első ránézésre is azt sugallja: a megfontoltságot mindenki elfeledheti, mert ami itt és most következik, az egy édeskés, lányregényekbe illő történet a maga megmosolyogtató bájosságával és humorával, olykor a színpad egészét betöltő állóképekkel, amelyeket ugyancsak nem lehet komolyan venni.

A Pozsonyi Nemzeti Színház Operatársulatának vendégjátéka a „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” című, egyhónapos rendezvénysorozat záróakkordja volt, amely során nem csupán Budapesten, hanem az ország számos egyéb városában mutatkozott be a szlovák kultúra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.