Klasszikus

Vastaps a régieknek, fütty az újaknak

2005.09.02. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott A májusban távozott intendáns-főigazgatót, Szinetár Miklóst percekig tartó vastaps, a helyébe lépő Hegyi Árpád Jutocsát viszont fütty és közbekiabálások fogadták a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén. Az új operaházi vezetőség – a korábbi hírekkel ellentétben – egyelőre nem mondja le a Szinetár Miklós és Petrovics Emil által megtervezett 2005–2006-os évad bemutatóit, de a gazdasági racionalizálást már most megkezdik.

Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott, bár az Operaház nézőterét zsúfolásig megtöltő társulat hangulatát jelzi a lemondott Szinetár Miklóst köszöntő hosszú vastaps, illetve a Bozóki András kulturális miniszter és Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató beszédét kísérő füttyszó és bekiabálások. Bozóki András köszönetet mondott az előző vezetőségnek munkájáért, de egyúttal hangsúlyozta, hogy ha forradalomra nem is, de jelentős reformokra van szükség az Operaházban. Hegyi Árpád Jutocsa vázolta főigazgatói programjának legfontosabb elemeit, s a társulati ülés minden résztvevőjének kiosztották a győztes pályázatot. A főigazgató és Kesselyák Gergely művészeti igazgató szavaiból kiderült: a korábbi feltételezésekkel ellentétben egyelőre nem mondják le a 2005–2006-os évadra még az előző vezetőség – Szinetár Miklós és Petrovics Emil – által megtervezett premiereket. A sort október 5-én Fodor Antal és Presser Gábor Bach zenéje által ihletett rockbalettje, A próba nyitja az Erkel Színházban. Az évad első operapremierje Händel Xerxes című zenedrámája lesz (december 17., rendező Kovalik Balázs). 2006. március 31-én, Szinetár Miklós rendezésében mutatják be Bartók Béla három egyfelvonásos színpadi művét, A kékszakállú herceg várát, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit. A nürnbergi mesterdalnokok című Wagner-zenedráma premierje május 20-án lesz, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A társulati ülésen bemutatkozott az Operaház teljes új vezetősége: Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely mellett Závecz Ferenc ügyvezető igazgató, Kunos József gazdasági igazgató, Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Aradi Mária, a Nemzeti Balett művészeti vezetője, Zeke Edit vezető szcenikus, valamint Herczeg Tamás marketing- és kommunikációs igazgató vázolta elképzeléseit. Müller Péter Sziámi kijelentette: az Operaházzal sem munkaszerződést, sem megbízási szerződést nem köt, és stratégiai igazgatóként ingyen dolgozik. Závecz Ferenctől megtudtuk: néhány héten belül kiírhatják az Erkel Színház PPP-konstrukcióban történő felújítására és későbbi üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.