Klasszikus

Vastaps a régieknek, fütty az újaknak

2005.09.02. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott A májusban távozott intendáns-főigazgatót, Szinetár Miklóst percekig tartó vastaps, a helyébe lépő Hegyi Árpád Jutocsát viszont fütty és közbekiabálások fogadták a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén. Az új operaházi vezetőség – a korábbi hírekkel ellentétben – egyelőre nem mondja le a Szinetár Miklós és Petrovics Emil által megtervezett 2005–2006-os évad bemutatóit, de a gazdasági racionalizálást már most megkezdik.

Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott, bár az Operaház nézőterét zsúfolásig megtöltő társulat hangulatát jelzi a lemondott Szinetár Miklóst köszöntő hosszú vastaps, illetve a Bozóki András kulturális miniszter és Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató beszédét kísérő füttyszó és bekiabálások. Bozóki András köszönetet mondott az előző vezetőségnek munkájáért, de egyúttal hangsúlyozta, hogy ha forradalomra nem is, de jelentős reformokra van szükség az Operaházban. Hegyi Árpád Jutocsa vázolta főigazgatói programjának legfontosabb elemeit, s a társulati ülés minden résztvevőjének kiosztották a győztes pályázatot. A főigazgató és Kesselyák Gergely művészeti igazgató szavaiból kiderült: a korábbi feltételezésekkel ellentétben egyelőre nem mondják le a 2005–2006-os évadra még az előző vezetőség – Szinetár Miklós és Petrovics Emil – által megtervezett premiereket. A sort október 5-én Fodor Antal és Presser Gábor Bach zenéje által ihletett rockbalettje, A próba nyitja az Erkel Színházban. Az évad első operapremierje Händel Xerxes című zenedrámája lesz (december 17., rendező Kovalik Balázs). 2006. március 31-én, Szinetár Miklós rendezésében mutatják be Bartók Béla három egyfelvonásos színpadi művét, A kékszakállú herceg várát, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit. A nürnbergi mesterdalnokok című Wagner-zenedráma premierje május 20-án lesz, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A társulati ülésen bemutatkozott az Operaház teljes új vezetősége: Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely mellett Závecz Ferenc ügyvezető igazgató, Kunos József gazdasági igazgató, Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Aradi Mária, a Nemzeti Balett művészeti vezetője, Zeke Edit vezető szcenikus, valamint Herczeg Tamás marketing- és kommunikációs igazgató vázolta elképzeléseit. Müller Péter Sziámi kijelentette: az Operaházzal sem munkaszerződést, sem megbízási szerződést nem köt, és stratégiai igazgatóként ingyen dolgozik. Závecz Ferenctől megtudtuk: néhány héten belül kiírhatják az Erkel Színház PPP-konstrukcióban történő felújítására és későbbi üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.