Klasszikus

Vaszy-évforduló a Bartókon

2003.07.20. 00:00
Ajánlom
Vaszy Viktor születésének 100. évfordulója alkalmából a Bartók Rádió július 25-én reggel egy csokor operafelvétellel - Webertől Farkas Ferencig - tiszteleg a kiváló karmester emléke előtt.

Vaszy Viktor művészi pályafutása kezdetén hangverseny- és kóruskarmesterként tevékenykedett, az Egyetemi Énekkarokat és a Palestrina Kórust vezette. E minőségében számos hangversenykörúton vett részt Európában és az Egyesült Államokban. Több magyar mű bemutatója fűzõdik a nevéhez és ő vezényelte Bartók Béla Hegedűversenyének és Divertimentójának első magyar előadásait is.

1941 és 1944 között a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatójaként az opera vált Vaszy Viktor legfontosabb műfajává. A II. világháborút követően Szeged operakultúrájának felvirágoztatása lett legfőbb mûvészi célja. 1945 és 1949, majd 1957 és 1975 között volt a Nemzeti Színház igazgatója, később főzeneigazgatója, emellett oroszlánrészt vállalt a Szegedi Ünnepi Játékok "újjáélesztésében".

Kodály Zoltán egykori növendéke zeneszerzőként is kamatoztatta rendkívüli képességeit. Tehetsége a legnagyobb magyar karmesterek közé emelte.

A műsor tartalma:

Gaetano Donizetti: Az ezred lánya - Nyitány
(MR Szimfonikus Zenekara)

Carl Maria von Weber: A bűvös vadász - Vadászkórus
(Szegedi Nemzeti Színház Ének- és Zenekara)

Giuseppe Verdi: Aida - A IV. felvonás fináléja
(Takács Paula, Palánkay Klára, Simándy József, a MR Énekkara és Szimfonikus
Zenekara)

Pjotr Csajkovszkij: Anyegin - Polonéz
(MR Szimfonikus Zenekara)

Modeszt Muszorgszkij: Hovanscsina - Jelenet és Márfa jóslata
(Tiszay Magda, Király Sándor és a Magyar Állami Operaház Zenekara)

Farkas Ferenc: A bűvös szekrény - Intermezzo és négyes a II. felvonásból
(Réti József, Radnai György, Dene József,Gregor József és a MR Szimfonikus Zenekara)

Giacomo Puccini: Turandot - A III. felvonás fináléja
(Takács Paula, a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.