Klasszikus

Vaszy Viktor emléknap Szegeden

2004.03.15. 00:00
Ajánlom
Szegeden Gregor József Kossuth-díjas operaénekes szervezésében egész napos ünnepség keretében idézik fel a huszonöt éve elhunyt Vaszy Viktor életét és munkásságát. A megemlékezés részeként közteret neveznek el róla és felavatják szobrát a Dóm téri Nemzeti Pantheonban.

Az egykori legendás karmester, zeneszerző és színházigazgató nevét ezentúl a Szegedi Nemzeti Színház és a Belvárosi Mozi közötti sétány viseli majd. Ezen a helyszínen délelőtt tíz órakor kezdődik a megemlékezés: a moziban egy 1969-ben készült portréfilmet mutatnak be a művészről. A Vaszy Viktor tér felavatása után dokumentumtárlat nyílik a színház épületében. A Pantheonban Fritz Mihály szobrászművész alkotásának avatására délután 3 órakor kerül sor, egy órával később pedig a karmester értékes kottagyűjteményét adják át az örökösök a Somogyi-könyvtárnak. Az 1903-ban született zeneművész Kodály Zoltán tanítványa volt a Zeneakadémián. A Budapesti Hangversenyzenekar vezető karmestereként számos olyan hangversenyt is vezényelt, amelyen Bartók Béla zongorázott. A második világháború idején a kolozsvári operát igazgatta, innen került 1945-ben Szegedre. Az általa megújított operatagozat megszüntetése miatt nyolc évnyi fővárosi kényszerpihenő után térhetett vissza a Tisza partjára, ahol a színház direktoraként és főzeneigazgatóként dolgozott. Nyugdíjasként is megannyiszor fellépett: 1979. március 12-én - a Falstaff próbáján - vezénylés közben halt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.