Klasszikus

Vaszy Viktor emléknap Szegeden

2004.03.15. 00:00
Ajánlom
Szegeden Gregor József Kossuth-díjas operaénekes szervezésében egész napos ünnepség keretében idézik fel a huszonöt éve elhunyt Vaszy Viktor életét és munkásságát. A megemlékezés részeként közteret neveznek el róla és felavatják szobrát a Dóm téri Nemzeti Pantheonban.

Az egykori legendás karmester, zeneszerző és színházigazgató nevét ezentúl a Szegedi Nemzeti Színház és a Belvárosi Mozi közötti sétány viseli majd. Ezen a helyszínen délelőtt tíz órakor kezdődik a megemlékezés: a moziban egy 1969-ben készült portréfilmet mutatnak be a művészről. A Vaszy Viktor tér felavatása után dokumentumtárlat nyílik a színház épületében. A Pantheonban Fritz Mihály szobrászművész alkotásának avatására délután 3 órakor kerül sor, egy órával később pedig a karmester értékes kottagyűjteményét adják át az örökösök a Somogyi-könyvtárnak. Az 1903-ban született zeneművész Kodály Zoltán tanítványa volt a Zeneakadémián. A Budapesti Hangversenyzenekar vezető karmestereként számos olyan hangversenyt is vezényelt, amelyen Bartók Béla zongorázott. A második világháború idején a kolozsvári operát igazgatta, innen került 1945-ben Szegedre. Az általa megújított operatagozat megszüntetése miatt nyolc évnyi fővárosi kényszerpihenő után térhetett vissza a Tisza partjára, ahol a színház direktoraként és főzeneigazgatóként dolgozott. Nyugdíjasként is megannyiszor fellépett: 1979. március 12-én - a Falstaff próbáján - vezénylés közben halt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.