Klasszikus

Vaszy Viktor emléknap Szegeden

2004.03.15. 00:00
Ajánlom
Szegeden Gregor József Kossuth-díjas operaénekes szervezésében egész napos ünnepség keretében idézik fel a huszonöt éve elhunyt Vaszy Viktor életét és munkásságát. A megemlékezés részeként közteret neveznek el róla és felavatják szobrát a Dóm téri Nemzeti Pantheonban.

Az egykori legendás karmester, zeneszerző és színházigazgató nevét ezentúl a Szegedi Nemzeti Színház és a Belvárosi Mozi közötti sétány viseli majd. Ezen a helyszínen délelőtt tíz órakor kezdődik a megemlékezés: a moziban egy 1969-ben készült portréfilmet mutatnak be a művészről. A Vaszy Viktor tér felavatása után dokumentumtárlat nyílik a színház épületében. A Pantheonban Fritz Mihály szobrászművész alkotásának avatására délután 3 órakor kerül sor, egy órával később pedig a karmester értékes kottagyűjteményét adják át az örökösök a Somogyi-könyvtárnak. Az 1903-ban született zeneművész Kodály Zoltán tanítványa volt a Zeneakadémián. A Budapesti Hangversenyzenekar vezető karmestereként számos olyan hangversenyt is vezényelt, amelyen Bartók Béla zongorázott. A második világháború idején a kolozsvári operát igazgatta, innen került 1945-ben Szegedre. Az általa megújított operatagozat megszüntetése miatt nyolc évnyi fővárosi kényszerpihenő után térhetett vissza a Tisza partjára, ahol a színház direktoraként és főzeneigazgatóként dolgozott. Nyugdíjasként is megannyiszor fellépett: 1979. március 12-én - a Falstaff próbáján - vezénylés közben halt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.