Klasszikus

Vaya Con Diosnak elege lett a nagy kiadókból

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Hétfő este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett fel a Vaya Con Dios. Interjú a zenekar énekesnőjével, Dani Kleinnal.

- Majdnem tíz éve, hogy nem hallottunk Dani Kleinről. Mit csinált ezalatt?

- Hát, elég sok mindent, amire korábban nem volt időm. Például visszamentem tanulni. Befejeztem a középiskolát, majd pszichoanalízist és filozófiát tanultam az egyetemen. És rengeteget utaztam. Voltam Indiában, Kubában, a Karib-térségben, Trinidadban, Új- Mexikóban, Afrikában.

- Úgy tudom, azért volt egy zenei projektje is.

- Igen, egy kisebb zenei projekt, a Purple Rose, amelyen nem a Vaya Con Dios zenészeivel dolgoztam. A zenészek a barátaim, és épp próbáltak, de nem találtak énekest. Egy este vacsoránál megkérdezték, nem akarok-e énekelni. Tudtam, hogy nem akarok majd turnéra menni, meg ilyesmi, de azt mondtam, miért ne? Aztán felvettük a dalokat, egy kicsi, házi stúdióban, amit nagyon élveztem. De ahogy mondtam, ez csak egy kis projekt volt.

- Elkészült viszont az új Vaya Con Dios album is. Erről mit érdemes tudni?

- Ezen saját dalok mellett feldolgozások is szerepelnek, olyan daloké, amelyek sokat jelentenek számomra, olyan zenészektől, akiket nagyon kedvelek. Például egy dal egy angolai énekestől, Bongától, akinek csodálatos hangja van, és akivel a hetvenes években találkoztam először. Aztán szerepel rajta egy cigány dal, a Djelem, djelem feldolgozása, amelyet egy teljes magyar cigányzenekarral rögzítettünk. Meg egy nagyon régi spanyol-mexikói dal, amelyet mindenki énekel Mexikóban. És hallható az albumon egy reggae is, mert szeretem a műfajt. A saját dalokat pedig Jean-Pol Van Hammal, az album producerével írtam.

- És közben kiadót is váltott, egy multitól átment egy kis, független kiadóhoz. Miért?

- Igazából azért, mert a BMG-vel lejárt a szerződésem, és amikor az új albumon kezdtem dolgozni, úgy éreztem, jobb lesz egy kis kiadónál. Nem szerettem azokkal az emberekkel dolgozni. Nagyon megrázott például, amikor egyszer Rigában a zenészeim megbeszélték egy másik nagy kiadó képviselőjével, hogy este beülnek valahová egy italra. És ez a valaki azt mondta, hogy jó, de kilenc előtt nem érek rá, mert nyolctól még egy lemezzel kell foglalkoznom. Többször vacsoráztam velük, és borzasztóan unalmas volt, mert másról sem tudtak beszélni, mint hogy milyenek a hotelek a világ különböző pontjain. Engem ez soha nem érdekelt, és úgy éreztem, ezek az emberek elvesztették a kapcsolatot a való világgal. Egy kis kiadónál is fontos a pénz, természetesen, de az valahogy mégis emberibb.

- Az utóbbi néhány évben már csak Ön maradt az alapító tagokból, ez már inkább Dani Klein-projekt, nem?

- Nem egészen. Tény, hogy Willy és Dirk már nincsenek velem, de mindig vannak más zenészek. Szó sincs arról, hogy én egymagam csinálnék valamit, mindig másokkal együtt dolgozom, ezért aztán megtartottam a Vaya Con Dios nevet.

- Korábban arról volt szó, hogy az új lemeznek nem lesz turnéja. Hogyhogy mégis koncertezik?

- Ez nem igazi turné. Tényleg azt mondtam, hogy nem akarok turnézni, mert nem akarom azt az életet élni. Hiába laksz sokcsillagos hotelekben, egy idő után nem értékeled, mert végül is mindegyik csak egy szoba tévével és fürdőszobával. Azt mondtam, elég volt, a saját életem szeretném élni otthon, látni akarom a barátaimat, a családomat, azt szeretném csinálni, amit szeretek, főzni, és más hétköznapi dolgokat. Ha így mész el máshová, akkor már élvezni fogod a szállodát, a koncertet, mert akkor az újdonság. Most például adtam egy koncertet Athénban, egy nap pihenő, aztán itt játszunk, utána pedig hazamegyek két hétre. Egy hónapban legfeljebb hat-nyolcszor lépek fel, hiszen a zenészeim is látni szeretnék a gyerekeiket felnőni, szeretnének normális életet élni.

- Magyarországon járt már korábban?

- Igen, úgy tíz éve, de akkor nem koncerteztünk, csak az egyik lemezünket népszerűsítettük egy tévéshowban, rádióműsorban. Szerettem itt lenni, minden város szeretek, amely víz mellett fekszik. Budapest nagyon szép, és emlékszem, egy nagyszerű étteremben vacsoráztunk.

- Mint fogunk hallani a mostani budapesti koncerten?

- Az új albumot majdnem teljes egészében, és néhányat a régi nagy slágerek közül.

- Mit üzenne az olvasóknak, mi az, ami miatt feltétlenül el kell jönniük a koncertre?
- Nincs semmi olyan, amit feltétlenül meg kellene tennie bárkinek is. Csak akkor jöjjenek, ha ez szórakoztatja őket. Mi mindent megteszünk, hogy emlékezetes koncert legyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.