Klasszikus

Vaya Con Diosnak elege lett a nagy kiadókból

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Hétfő este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett fel a Vaya Con Dios. Interjú a zenekar énekesnőjével, Dani Kleinnal.

- Majdnem tíz éve, hogy nem hallottunk Dani Kleinről. Mit csinált ezalatt?

- Hát, elég sok mindent, amire korábban nem volt időm. Például visszamentem tanulni. Befejeztem a középiskolát, majd pszichoanalízist és filozófiát tanultam az egyetemen. És rengeteget utaztam. Voltam Indiában, Kubában, a Karib-térségben, Trinidadban, Új- Mexikóban, Afrikában.

- Úgy tudom, azért volt egy zenei projektje is.

- Igen, egy kisebb zenei projekt, a Purple Rose, amelyen nem a Vaya Con Dios zenészeivel dolgoztam. A zenészek a barátaim, és épp próbáltak, de nem találtak énekest. Egy este vacsoránál megkérdezték, nem akarok-e énekelni. Tudtam, hogy nem akarok majd turnéra menni, meg ilyesmi, de azt mondtam, miért ne? Aztán felvettük a dalokat, egy kicsi, házi stúdióban, amit nagyon élveztem. De ahogy mondtam, ez csak egy kis projekt volt.

- Elkészült viszont az új Vaya Con Dios album is. Erről mit érdemes tudni?

- Ezen saját dalok mellett feldolgozások is szerepelnek, olyan daloké, amelyek sokat jelentenek számomra, olyan zenészektől, akiket nagyon kedvelek. Például egy dal egy angolai énekestől, Bongától, akinek csodálatos hangja van, és akivel a hetvenes években találkoztam először. Aztán szerepel rajta egy cigány dal, a Djelem, djelem feldolgozása, amelyet egy teljes magyar cigányzenekarral rögzítettünk. Meg egy nagyon régi spanyol-mexikói dal, amelyet mindenki énekel Mexikóban. És hallható az albumon egy reggae is, mert szeretem a műfajt. A saját dalokat pedig Jean-Pol Van Hammal, az album producerével írtam.

- És közben kiadót is váltott, egy multitól átment egy kis, független kiadóhoz. Miért?

- Igazából azért, mert a BMG-vel lejárt a szerződésem, és amikor az új albumon kezdtem dolgozni, úgy éreztem, jobb lesz egy kis kiadónál. Nem szerettem azokkal az emberekkel dolgozni. Nagyon megrázott például, amikor egyszer Rigában a zenészeim megbeszélték egy másik nagy kiadó képviselőjével, hogy este beülnek valahová egy italra. És ez a valaki azt mondta, hogy jó, de kilenc előtt nem érek rá, mert nyolctól még egy lemezzel kell foglalkoznom. Többször vacsoráztam velük, és borzasztóan unalmas volt, mert másról sem tudtak beszélni, mint hogy milyenek a hotelek a világ különböző pontjain. Engem ez soha nem érdekelt, és úgy éreztem, ezek az emberek elvesztették a kapcsolatot a való világgal. Egy kis kiadónál is fontos a pénz, természetesen, de az valahogy mégis emberibb.

- Az utóbbi néhány évben már csak Ön maradt az alapító tagokból, ez már inkább Dani Klein-projekt, nem?

- Nem egészen. Tény, hogy Willy és Dirk már nincsenek velem, de mindig vannak más zenészek. Szó sincs arról, hogy én egymagam csinálnék valamit, mindig másokkal együtt dolgozom, ezért aztán megtartottam a Vaya Con Dios nevet.

- Korábban arról volt szó, hogy az új lemeznek nem lesz turnéja. Hogyhogy mégis koncertezik?

- Ez nem igazi turné. Tényleg azt mondtam, hogy nem akarok turnézni, mert nem akarom azt az életet élni. Hiába laksz sokcsillagos hotelekben, egy idő után nem értékeled, mert végül is mindegyik csak egy szoba tévével és fürdőszobával. Azt mondtam, elég volt, a saját életem szeretném élni otthon, látni akarom a barátaimat, a családomat, azt szeretném csinálni, amit szeretek, főzni, és más hétköznapi dolgokat. Ha így mész el máshová, akkor már élvezni fogod a szállodát, a koncertet, mert akkor az újdonság. Most például adtam egy koncertet Athénban, egy nap pihenő, aztán itt játszunk, utána pedig hazamegyek két hétre. Egy hónapban legfeljebb hat-nyolcszor lépek fel, hiszen a zenészeim is látni szeretnék a gyerekeiket felnőni, szeretnének normális életet élni.

- Magyarországon járt már korábban?

- Igen, úgy tíz éve, de akkor nem koncerteztünk, csak az egyik lemezünket népszerűsítettük egy tévéshowban, rádióműsorban. Szerettem itt lenni, minden város szeretek, amely víz mellett fekszik. Budapest nagyon szép, és emlékszem, egy nagyszerű étteremben vacsoráztunk.

- Mint fogunk hallani a mostani budapesti koncerten?

- Az új albumot majdnem teljes egészében, és néhányat a régi nagy slágerek közül.

- Mit üzenne az olvasóknak, mi az, ami miatt feltétlenül el kell jönniük a koncertre?
- Nincs semmi olyan, amit feltétlenül meg kellene tennie bárkinek is. Csak akkor jöjjenek, ha ez szórakoztatja őket. Mi mindent megteszünk, hogy emlékezetes koncert legyen.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.