Klasszikus

Vedres Csaba koncertje a Fonóban

2009.03.01. 00:00
Ajánlom
Vedres Csaba egyéves szünet után lép fel újra a Fonó Színpadán. Új darabjaiból és már klasszikus szerzeményeiből egyaránt hallhatunk.

Vedres Csaba

Vedres Csaba komolyzenei zongoratanulmányai után az Emerson, Lake and Palmer, a King Crimson és Frank Zappa zenéjének hatására alapítja első együtteseit, ám Beethoven Karfantáziájának élménye a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola komolyzenei szakára tereli, ahol Kocsár Miklós növendékeként végzett. Ezután a Tanulmány Színház zenésze volt, majd 1986-ban Pejtsik Péter csellistával és Egervári Gábor fuvolistával megalapították az After Crying együttest, melynek ars poeticája: a "modern, de hallgatható zene megalkotása" volt.1994-ben kivált a rendkívül sikeres együttesből, s megalapította a négy évig működő Townscreamet. Ezután induló szóló karrierjét, mint zeneszerző, zongorista és énekes jegyzi. Zenekaraival és szólistaként is számos alkalommal szerepelt külföldön, többek között Angliában, Portugáliában, Izraelben, Németországban, Kanadában, Jugoszláviában. 1999 óta ad ki szólólemezeket. Stílusát a rockzenei gesztusokkal, tűzdelt, a komolyzenei hagyományt felvállaló modern zene jellemzi. 2004-ben Vedres Csaba és a Kairosz kvartett néven új formációt alapít, mely a kezdeti elektronikus kísérletek után a klasszikus zongoraötös hangzásban találta meg igazi önmagát. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg Áldott idő és a Chick Corea tiszteletére született – Children's Songs variációk. 2005 februárja óta meghívott előadóként tart előadást a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Esztétika-filológia tanszékén. A nemzetközi Órigenész-konferencia felkérésére megírja Consolatio című darabját, amely a pécsi székesegyházban került bemutatásra. Gyermán Júlia hegedűművésszel, Lélektánc címmel orgona-hegedű hangversenyeket adnak.

(2009. március 7. 19:00 - Fonó - Vedres Csaba szóló zongora estje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.