Klasszikus

Vedres Csaba koncertje a Fonóban

2009.03.01. 00:00
Ajánlom
Vedres Csaba egyéves szünet után lép fel újra a Fonó Színpadán. Új darabjaiból és már klasszikus szerzeményeiből egyaránt hallhatunk.

Vedres Csaba

Vedres Csaba komolyzenei zongoratanulmányai után az Emerson, Lake and Palmer, a King Crimson és Frank Zappa zenéjének hatására alapítja első együtteseit, ám Beethoven Karfantáziájának élménye a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola komolyzenei szakára tereli, ahol Kocsár Miklós növendékeként végzett. Ezután a Tanulmány Színház zenésze volt, majd 1986-ban Pejtsik Péter csellistával és Egervári Gábor fuvolistával megalapították az After Crying együttest, melynek ars poeticája: a "modern, de hallgatható zene megalkotása" volt.1994-ben kivált a rendkívül sikeres együttesből, s megalapította a négy évig működő Townscreamet. Ezután induló szóló karrierjét, mint zeneszerző, zongorista és énekes jegyzi. Zenekaraival és szólistaként is számos alkalommal szerepelt külföldön, többek között Angliában, Portugáliában, Izraelben, Németországban, Kanadában, Jugoszláviában. 1999 óta ad ki szólólemezeket. Stílusát a rockzenei gesztusokkal, tűzdelt, a komolyzenei hagyományt felvállaló modern zene jellemzi. 2004-ben Vedres Csaba és a Kairosz kvartett néven új formációt alapít, mely a kezdeti elektronikus kísérletek után a klasszikus zongoraötös hangzásban találta meg igazi önmagát. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg Áldott idő és a Chick Corea tiszteletére született – Children's Songs variációk. 2005 februárja óta meghívott előadóként tart előadást a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Esztétika-filológia tanszékén. A nemzetközi Órigenész-konferencia felkérésére megírja Consolatio című darabját, amely a pécsi székesegyházban került bemutatásra. Gyermán Júlia hegedűművésszel, Lélektánc címmel orgona-hegedű hangversenyeket adnak.

(2009. március 7. 19:00 - Fonó - Vedres Csaba szóló zongora estje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.