Klasszikus

Végéhez közeledik az Ethos et Spiritus sorozat

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdette meg budapesti bérletsorozatát, a PFZ volt egyébként az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A négy koncertből álló budapesti bérlet címe: A tavasz megszentelése. A sorozat negyedik, utolsó koncertjére május 16-án kerül sor a Művészetek Palotájában.

Milan Turkovic

Az est szólistája Milan Turkovic (fagott) lesz, aki osztrák-horvát családból származik. Tagja az Ensemble Wien-Berlinnek, a Concentus Musicus Wien együttesnek és a New York-i Lincoln Center Kamarazenei Társaságnak. A salzburgi Mozarteum zeneművészeti főiskolán oktatott 12 évig, majd 1992-től 2003-ig a bécsi Zeneművészeti Akadémia professzora volt.

Szólistaként a világ legjelentősebb zenei központjaiban lépett fel. Kitűnő együttesekkel koncertezett, ilyen volt például a Bécsi Szimfonikusok, a Bambergi Szimfonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Filharmonikusok, a Stuttgarti Kamarazenekar, a Prágai Kamarazenekar, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekara, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mostly Mozart Festival Orchestra, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar, a Zágrábi Filharmonikusok. Karmesterként fellép a világ számos zenekarával.

Mindemellett moderátorként tévéműsorokat vezet, igyekszik ezzel is népszerűsíteni a klasszikus zenét. Számos zenei tárgyú publikációja látott napvilágot, esszéi jelentek meg olyan tekintélyes lapokban, mint a Presse és a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Több könyv szerzője, illetve társszerzője.

A koncert másik kiemelkedő fellépője az Amadinda Ütőegyüttes lesz, melynek tagjai: Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly. Az együttes 1984-ben alakult meg, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az együttes alapítói a megalakuláskor két alapvető célkitűzést állítottak tevékenységük középpontjába: az addig még Magyarországon nem játszott, ám akkorra már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, illetve magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Az együttes megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson a magyar és külföldi zeneszerzőknek új darabok megkomponálásához.

Az utóbbi években a korábbiak mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratai. Az Amadinda együttes megalakulása óta aktívan együttműködik olyan világszerte ismert művészekkel mint például Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Schiff András, Ligeti György, Kurtág György, Keller András, John Cage, Bruno Canino, Rosemary Hardy. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

(2009. május 16. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A tavasz megszentelése − Pannon Filharmonikusok; km.: Milan Turkovic (fagott), Amadinda Ütőegyüttes; vez.: Hamar Zsolt; Szőllősy András: III. concerto; M. Haydn: B-dúr concertino fagottra és zenekarra; Mozart: B-dúr fagottverseny, K 191; Stravinsky: Tavaszi áldozat)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus gyász

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Klasszikus hír

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.