Klasszikus

Véget ért a Ferenczy Zongoraverseny

2007.12.11. 00:00
Ajánlom
Több mint 300 fiatal zongorista mérkőzött egymással december 7. és 9. között a III. Országos Ferenczy György Zongoraversenyen. A neves művészekből álló nemzetközi zsűrinek kettős szerep jutott, hiszen a díjazottakon kívül a 2008-as "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraversenyen indulókat is ki kellett válogatnia.

A dobogós helyezéseken és dicséreteken kívül tíz művészpalánta kapta meg a fődíjat az öt korcsoportban: a Ferenczy György Művészeti Díjat a Chopin-művek legszebb előadásáért kaphatták a résztvevők. A zsűri – a hagyománnyal ellentétben – idén az I. korcsoportban is kiosztotta a fődíjat: Balogh Ádám tízévesen, korát meghazudtoló, érett produkciójával kápráztatta el a zsűrit Chopin c-moll Nocturne-jével.

A II. korcsoport 115 versenyzője közül három apró művészt is érdemesnek találtak a fődíjra: Kaiser Tamást Chopin a-moll keringőjéért (op. posth.) és a-moll Mazurkajáért (op. 68 no. 2) , Juhász Esztert Chopin Asz-dúr keringőjének előadásáért (op. 69 no. 1) Zászkaliczky Mártát pedig Chopin Cantabile című művének előadásáért, aki ezzel egyben megkapta professzor Jan Janski különdíját is.

A III. korcsoportban szintén többeket díjazott a zsűri: Bali Dávid a fődíj mellett Jan Janski különdíjával térhetett haza Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) gyönyörű előadásáért. Vida Mónika (Chopin: Fantasie-Impromptu), Medgyesi Zsolt (Chopin cisz-moll Mazurka, op. 63 no. 3; Chopin: Asz-dúr keringő, op. 42) és Vörösváry Márton (Chopin Desz-dúr keringő, op. 64 no. 1) megosztva kapták az 1. díjat és a fődíjat.

A IV. korcsoportban Fábi Judit nyűgözte le a közönséget Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) előadásával, az V. korcsoportban pedig egy vak fiatalember, Csányi Márton nyújtott kimagasló teljesítményt Chopin Fantasie-Impromptu-jével, aki ezzel az 1. helyet is elfoglalta a dobogón.

A magyar és lengyel zongoraművészekből álló zsűri a felsorolt díjazottakon kívül még közel 50 zeneiskolást tartott érdemesnek arra, hogy megadja a lehetőséget a 2008. júniusában megrendezésre kerülő "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraverseny legfiatalabb korcsoportjában való részvételére, hiszen a Ferenczy-verseny egyben válogató is volt a jövő évi Chopin+…-ra, ahol a magyar diákok nemzetközi viszonylatban is megmutathatják majd tudásukat és tehetségüket Chopin- és Schubert-művek előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.