Klasszikus

Véget ért a Ferenczy Zongoraverseny

2007.12.11. 00:00
Ajánlom
Több mint 300 fiatal zongorista mérkőzött egymással december 7. és 9. között a III. Országos Ferenczy György Zongoraversenyen. A neves művészekből álló nemzetközi zsűrinek kettős szerep jutott, hiszen a díjazottakon kívül a 2008-as "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraversenyen indulókat is ki kellett válogatnia.

A dobogós helyezéseken és dicséreteken kívül tíz művészpalánta kapta meg a fődíjat az öt korcsoportban: a Ferenczy György Művészeti Díjat a Chopin-művek legszebb előadásáért kaphatták a résztvevők. A zsűri – a hagyománnyal ellentétben – idén az I. korcsoportban is kiosztotta a fődíjat: Balogh Ádám tízévesen, korát meghazudtoló, érett produkciójával kápráztatta el a zsűrit Chopin c-moll Nocturne-jével.

A II. korcsoport 115 versenyzője közül három apró művészt is érdemesnek találtak a fődíjra: Kaiser Tamást Chopin a-moll keringőjéért (op. posth.) és a-moll Mazurkajáért (op. 68 no. 2) , Juhász Esztert Chopin Asz-dúr keringőjének előadásáért (op. 69 no. 1) Zászkaliczky Mártát pedig Chopin Cantabile című művének előadásáért, aki ezzel egyben megkapta professzor Jan Janski különdíját is.

A III. korcsoportban szintén többeket díjazott a zsűri: Bali Dávid a fődíj mellett Jan Janski különdíjával térhetett haza Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) gyönyörű előadásáért. Vida Mónika (Chopin: Fantasie-Impromptu), Medgyesi Zsolt (Chopin cisz-moll Mazurka, op. 63 no. 3; Chopin: Asz-dúr keringő, op. 42) és Vörösváry Márton (Chopin Desz-dúr keringő, op. 64 no. 1) megosztva kapták az 1. díjat és a fődíjat.

A IV. korcsoportban Fábi Judit nyűgözte le a közönséget Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) előadásával, az V. korcsoportban pedig egy vak fiatalember, Csányi Márton nyújtott kimagasló teljesítményt Chopin Fantasie-Impromptu-jével, aki ezzel az 1. helyet is elfoglalta a dobogón.

A magyar és lengyel zongoraművészekből álló zsűri a felsorolt díjazottakon kívül még közel 50 zeneiskolást tartott érdemesnek arra, hogy megadja a lehetőséget a 2008. júniusában megrendezésre kerülő "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraverseny legfiatalabb korcsoportjában való részvételére, hiszen a Ferenczy-verseny egyben válogató is volt a jövő évi Chopin+…-ra, ahol a magyar diákok nemzetközi viszonylatban is megmutathatják majd tudásukat és tehetségüket Chopin- és Schubert-művek előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.