Klasszikus

Véget ért a Ferenczy Zongoraverseny

2007.12.11. 00:00
Ajánlom
Több mint 300 fiatal zongorista mérkőzött egymással december 7. és 9. között a III. Országos Ferenczy György Zongoraversenyen. A neves művészekből álló nemzetközi zsűrinek kettős szerep jutott, hiszen a díjazottakon kívül a 2008-as "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraversenyen indulókat is ki kellett válogatnia.

A dobogós helyezéseken és dicséreteken kívül tíz művészpalánta kapta meg a fődíjat az öt korcsoportban: a Ferenczy György Művészeti Díjat a Chopin-művek legszebb előadásáért kaphatták a résztvevők. A zsűri – a hagyománnyal ellentétben – idén az I. korcsoportban is kiosztotta a fődíjat: Balogh Ádám tízévesen, korát meghazudtoló, érett produkciójával kápráztatta el a zsűrit Chopin c-moll Nocturne-jével.

A II. korcsoport 115 versenyzője közül három apró művészt is érdemesnek találtak a fődíjra: Kaiser Tamást Chopin a-moll keringőjéért (op. posth.) és a-moll Mazurkajáért (op. 68 no. 2) , Juhász Esztert Chopin Asz-dúr keringőjének előadásáért (op. 69 no. 1) Zászkaliczky Mártát pedig Chopin Cantabile című művének előadásáért, aki ezzel egyben megkapta professzor Jan Janski különdíját is.

A III. korcsoportban szintén többeket díjazott a zsűri: Bali Dávid a fődíj mellett Jan Janski különdíjával térhetett haza Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) gyönyörű előadásáért. Vida Mónika (Chopin: Fantasie-Impromptu), Medgyesi Zsolt (Chopin cisz-moll Mazurka, op. 63 no. 3; Chopin: Asz-dúr keringő, op. 42) és Vörösváry Márton (Chopin Desz-dúr keringő, op. 64 no. 1) megosztva kapták az 1. díjat és a fődíjat.

A IV. korcsoportban Fábi Judit nyűgözte le a közönséget Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) előadásával, az V. korcsoportban pedig egy vak fiatalember, Csányi Márton nyújtott kimagasló teljesítményt Chopin Fantasie-Impromptu-jével, aki ezzel az 1. helyet is elfoglalta a dobogón.

A magyar és lengyel zongoraművészekből álló zsűri a felsorolt díjazottakon kívül még közel 50 zeneiskolást tartott érdemesnek arra, hogy megadja a lehetőséget a 2008. júniusában megrendezésre kerülő "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraverseny legfiatalabb korcsoportjában való részvételére, hiszen a Ferenczy-verseny egyben válogató is volt a jövő évi Chopin+…-ra, ahol a magyar diákok nemzetközi viszonylatban is megmutathatják majd tudásukat és tehetségüket Chopin- és Schubert-művek előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.