Klasszikus

Véget ért a Kodály-vetélkedő

2007.12.20. 00:00
Ajánlom
Véget ért a Serkenj fel, kegyes nép című Kárpát-medencei Kodály vetélkedő. A három fordulós játék szeptember 23-án kezdődött, magyarországi és határon túli általános iskolás és középiskolás csapatok részvételével.

Az első korosztályban ötvennyolc, a másodikban negyvenkilenc csapat indult. A döntőbe hat-hat csapat jutott tovább. Az egyes fordulók játékvezetői voltak: Solymosi Tari Emőke, a LFZE Budapesti Tanárképző Intézete és a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Varga Károly, főiskolai vezető tanár, a Magyar Rádió munkatársa, és Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője. A zsűri tajai Csengery Adrienne, operaénekes, a Magyar Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagja, Demény Attila, zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, Erdei Péter, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Eősze László professzor, zenetörténész, Dr. Ittzés Mihály, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott intézeti tanára, és Hollós Máté, zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke voltak.

Az általános iskolás korosztály győztes csapata a budapesti Erkel Ferenc Általános Iskola lett (felkészítő tanár: Gupcsó Gyöngyvér), a középiskolás korosztályban a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (felkészítő tanár: Nagy Ernő) bizonyult a legjobbnak. Mindkét korosztályban különdíjban részesült a legjobb határon túli csapat: a Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája Szovátáról, és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhelyről.

A döntő további eredményei

Általános iskolás korosztály

2. hely Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, Hódmezővásárhely (felkészítő tanár: Bányai Lászlóné)

3. hely Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája, Szováta (felkészítő tanár: Nagy Éva Vera)

4. hely (megosztva) Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Galánta (felkészítő tanár: Takács Ildikó
Bárdos Lajos Általános Iskola, Tapolca (felkészítő tanár: Bodor Tamásné)

5. hely Deák Diák Általános Iskola, Budapest (felkészítő tanár: Bubnó Tamás)

Középiskolai korosztály

2. hely Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely (felkészítő tanár: Domokos Ida)

3. hely Vikár Sándor Zeneiskola, Nyíregyháza (felkészítő tanár: Hudivók Marianna)

4. hely (megosztva) Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár (felkészítő tanár: Halmos Katalin)
Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs (felkészítő tanár: Losonczy Katalin, Papp Ágnes)

5. hely Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár (felkészítő tanár: Juhász Katalin)

A III. forduló valamennyi résztvevője megkapta az Editio Musica Budapest, a Fidelio valamint a Ferrero Magyarország Kft. ajándékcsomagjait.

Minden döntőbe jutott csapat felkészítő tanára megkapta Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodály Intézetért Alapítvány, az Editio Musica Budapest, a Hagyományok Háza és a Budapest Music Center ajándékcsomagját valamint egy-egy 30.000 Ft értékű cd-dvd vásárlási utalványt.

Mindkét korosztály első három helyezett csapatának a Hungaroton Records, az Etnofon Records és a Nemzeti Évfordulók Titkársága egy-egy ajándékcsomagot ajánlott fel.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíja a két I. helyezett csapatnak egy egyhetes zánkai nyaralás a Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

A Magyar Állami Operaház az I. korosztály legeredményesebb határontúli csapatának egy látogatással és ifjúsági előadással egybekötött kétnapos budapesti tartózkodást ajánlott fel.

A Művészetek Palotája a II. korosztály legeredményesebben szerepelt határontúli csapatát vendégül látja egy hangversenyen és kétnapos budapesti tartózkodáson.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.