Klasszikus

Véget ért a Kodály-vetélkedő

2007.12.20. 00:00
Ajánlom
Véget ért a Serkenj fel, kegyes nép című Kárpát-medencei Kodály vetélkedő. A három fordulós játék szeptember 23-án kezdődött, magyarországi és határon túli általános iskolás és középiskolás csapatok részvételével.

Az első korosztályban ötvennyolc, a másodikban negyvenkilenc csapat indult. A döntőbe hat-hat csapat jutott tovább. Az egyes fordulók játékvezetői voltak: Solymosi Tari Emőke, a LFZE Budapesti Tanárképző Intézete és a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Varga Károly, főiskolai vezető tanár, a Magyar Rádió munkatársa, és Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője. A zsűri tajai Csengery Adrienne, operaénekes, a Magyar Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagja, Demény Attila, zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, Erdei Péter, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Eősze László professzor, zenetörténész, Dr. Ittzés Mihály, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott intézeti tanára, és Hollós Máté, zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke voltak.

Az általános iskolás korosztály győztes csapata a budapesti Erkel Ferenc Általános Iskola lett (felkészítő tanár: Gupcsó Gyöngyvér), a középiskolás korosztályban a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (felkészítő tanár: Nagy Ernő) bizonyult a legjobbnak. Mindkét korosztályban különdíjban részesült a legjobb határon túli csapat: a Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája Szovátáról, és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhelyről.

A döntő további eredményei

Általános iskolás korosztály

2. hely Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, Hódmezővásárhely (felkészítő tanár: Bányai Lászlóné)

3. hely Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája, Szováta (felkészítő tanár: Nagy Éva Vera)

4. hely (megosztva) Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Galánta (felkészítő tanár: Takács Ildikó
Bárdos Lajos Általános Iskola, Tapolca (felkészítő tanár: Bodor Tamásné)

5. hely Deák Diák Általános Iskola, Budapest (felkészítő tanár: Bubnó Tamás)

Középiskolai korosztály

2. hely Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely (felkészítő tanár: Domokos Ida)

3. hely Vikár Sándor Zeneiskola, Nyíregyháza (felkészítő tanár: Hudivók Marianna)

4. hely (megosztva) Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár (felkészítő tanár: Halmos Katalin)
Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs (felkészítő tanár: Losonczy Katalin, Papp Ágnes)

5. hely Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár (felkészítő tanár: Juhász Katalin)

A III. forduló valamennyi résztvevője megkapta az Editio Musica Budapest, a Fidelio valamint a Ferrero Magyarország Kft. ajándékcsomagjait.

Minden döntőbe jutott csapat felkészítő tanára megkapta Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodály Intézetért Alapítvány, az Editio Musica Budapest, a Hagyományok Háza és a Budapest Music Center ajándékcsomagját valamint egy-egy 30.000 Ft értékű cd-dvd vásárlási utalványt.

Mindkét korosztály első három helyezett csapatának a Hungaroton Records, az Etnofon Records és a Nemzeti Évfordulók Titkársága egy-egy ajándékcsomagot ajánlott fel.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíja a két I. helyezett csapatnak egy egyhetes zánkai nyaralás a Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

A Magyar Állami Operaház az I. korosztály legeredményesebb határontúli csapatának egy látogatással és ifjúsági előadással egybekötött kétnapos budapesti tartózkodást ajánlott fel.

A Művészetek Palotája a II. korosztály legeredményesebben szerepelt határontúli csapatát vendégül látja egy hangversenyen és kétnapos budapesti tartózkodáson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.