Klasszikus

Véget ért a Kodály-vetélkedő

2007.12.20. 00:00
Ajánlom
Véget ért a Serkenj fel, kegyes nép című Kárpát-medencei Kodály vetélkedő. A három fordulós játék szeptember 23-án kezdődött, magyarországi és határon túli általános iskolás és középiskolás csapatok részvételével.

Az első korosztályban ötvennyolc, a másodikban negyvenkilenc csapat indult. A döntőbe hat-hat csapat jutott tovább. Az egyes fordulók játékvezetői voltak: Solymosi Tari Emőke, a LFZE Budapesti Tanárképző Intézete és a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Varga Károly, főiskolai vezető tanár, a Magyar Rádió munkatársa, és Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője. A zsűri tajai Csengery Adrienne, operaénekes, a Magyar Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagja, Demény Attila, zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, Erdei Péter, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Eősze László professzor, zenetörténész, Dr. Ittzés Mihály, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott intézeti tanára, és Hollós Máté, zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke voltak.

Az általános iskolás korosztály győztes csapata a budapesti Erkel Ferenc Általános Iskola lett (felkészítő tanár: Gupcsó Gyöngyvér), a középiskolás korosztályban a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (felkészítő tanár: Nagy Ernő) bizonyult a legjobbnak. Mindkét korosztályban különdíjban részesült a legjobb határon túli csapat: a Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája Szovátáról, és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhelyről.

A döntő további eredményei

Általános iskolás korosztály

2. hely Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, Hódmezővásárhely (felkészítő tanár: Bányai Lászlóné)

3. hely Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája, Szováta (felkészítő tanár: Nagy Éva Vera)

4. hely (megosztva) Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Galánta (felkészítő tanár: Takács Ildikó
Bárdos Lajos Általános Iskola, Tapolca (felkészítő tanár: Bodor Tamásné)

5. hely Deák Diák Általános Iskola, Budapest (felkészítő tanár: Bubnó Tamás)

Középiskolai korosztály

2. hely Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely (felkészítő tanár: Domokos Ida)

3. hely Vikár Sándor Zeneiskola, Nyíregyháza (felkészítő tanár: Hudivók Marianna)

4. hely (megosztva) Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár (felkészítő tanár: Halmos Katalin)
Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs (felkészítő tanár: Losonczy Katalin, Papp Ágnes)

5. hely Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár (felkészítő tanár: Juhász Katalin)

A III. forduló valamennyi résztvevője megkapta az Editio Musica Budapest, a Fidelio valamint a Ferrero Magyarország Kft. ajándékcsomagjait.

Minden döntőbe jutott csapat felkészítő tanára megkapta Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodály Intézetért Alapítvány, az Editio Musica Budapest, a Hagyományok Háza és a Budapest Music Center ajándékcsomagját valamint egy-egy 30.000 Ft értékű cd-dvd vásárlási utalványt.

Mindkét korosztály első három helyezett csapatának a Hungaroton Records, az Etnofon Records és a Nemzeti Évfordulók Titkársága egy-egy ajándékcsomagot ajánlott fel.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíja a két I. helyezett csapatnak egy egyhetes zánkai nyaralás a Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

A Magyar Állami Operaház az I. korosztály legeredményesebb határontúli csapatának egy látogatással és ifjúsági előadással egybekötött kétnapos budapesti tartózkodást ajánlott fel.

A Művészetek Palotája a II. korosztály legeredményesebben szerepelt határontúli csapatát vendégül látja egy hangversenyen és kétnapos budapesti tartózkodáson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.