Klasszikus

Véget ért az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny

2014.11.11. 09:12
Ajánlom
Olasz gitárművész, a jogi végzettséggel is rendelkező Andrea de Vitis nyerte az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, amely november 4-8. között zajlott a Zeneakadémián. A szervezők hamarosan döntenek a következő verseny időpontjáról.

Telt házzal, óriási szakmai és sajtóérdeklődés mellett zajlott az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny a Zeneakadémián - számolt be Eötvös József Liszt-díjas művész, a rendezvény főszervezője. Az első és második fordulóban délután a hoszteszek már nem tudtak több érdeklődőt beengedni, mert az összes ülő- és állóhely foglalt volt. Ezekre a programokra ingyenes volt a belépés, a döntőre és a gálakoncertre pedig elfogytak a jegyek.

A versenyen az olasz Andrea de Vitis diadalmaskodott, akit Itália legtehetségesebb feltörekvő gitárosának tartanak. Az utóbbi három évben több mint 20 díjat nyert nemzetközi versenyeken, szerte Európában. Tavaly az Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyen mint a legjobb feltörekvő gitártehetség az Arany Gitár díjat is megkapta. Jogi diplomával is rendelkezik, amit a római Tor Vergata egyetemen szerzett. A verseny 1. helyezettje 5000 eurót, egy Sakurai Concert J. mesterhangszert, 12 nemzetközi koncertmeghívást és egy ingyenes nevezési lehetőséget nyert a következő Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyre. A 2. helyezett Marko Topchii 2000, a 3. helyezett Hedvika Svendova pedig 1000 euró pénzdíjat kapott. A döntés a 12 tagú, nemzetközi művészekből, professzorokból, tanárokból álló zsűri feladata volt. A magyar ítészek mellett német, kanadai, lengyel, görög, olasz, ukrán, szlovák tagokon múlt a helyezések sorsa.

A színvonalat az is mutatja, hogy a második fordulóba szinte csak többszörös versenygyőztesek jutottak be, közülük került ki a három döntős. A zsűritagokat egyöntetűen lenyűgözte a színvonal, a szervezés és a Zeneakadémia csodálatos épülete. Többen azt mondják, hogy ez a verseny már most Európa egyik legnagyobb versenye, és ha sorozatosan meg tudják szervezni, akkor a legnagyobb verseny lesz Európában. A szervezők mindenképpen szeretnék, ha a rendezvény folytatódna, a következő hetekben várható döntés arról, mikor rendezik a következő budapesti gitárversenyt - tette hozzá Eötvös József.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.