Klasszikus

Véget ért az I. Végh Sándor Vonósnégyes Verseny

2012.06.12. 15:53
Ajánlom
A Müpában megrendezett záró ceremónián értékelt a zsűri, átadták a díjakat, a gálakoncert résztvevőit pedig meg is szólaltattuk. GALÉRIA, VIDEÓ

A díjkiosztó gálán elsőként - a 100 évvel ezelőtt született legendás hegedűművész-karmesterhez hasonlóan kolozsvári születésű - Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket. Végh Sándor alakját mint a könyörtelen minőség apostolát idézte fel, akit sokáig méltatlanul mellőzött Magyarország. A centenáriumi eseménysorozattal, s az azt megkoronázó vonósnégyes-versennyel most, ha megkésve is, de lerótta tartozását a magyar kulturális élet. A Végh-kultusz ügyét a kezdetektől mindenben támogató államtitkár a versenynek fényes jövőt jósolt, s reményét fejezte ki, hogy Végh Sándor neve a későbbiekben is Budapestre vonzza a kamarazene kiválóságait. Alja Végh-Batthyány, Végh Sándor lánya beszédében hálás köszönetét fejezte ki a verseny megálmodóinak és lebonyolítóinak, valamint nem utolsósorban a résztvevőknek, s hozzátette, élete legszebb pillanatai között fogja számon tartani a díjátadó ceremóniát.

Keller András, Végh Sándor legkedvesebb magyar tanítványa, a zsűri elnökeként mondott értékelésében úgy fogalmazott, "valójában fantasztikus koncertsorozat, s csak másodsorban egy verseny résztvevői" lehettek azok, akik a fordulókat végighallgatták. Kiemelte, hogy a program - fordulónként két különböző stílusban kellett bizonyítania a versenyzőknek - a kvartett-irodalom teljes repertoárját átfogta. Olyan keveset hallható remekművek is teret kaptak, mint Szervánszky, Lajtha, Ligeti vagy Kurtág vonósnégyesre komponált darabjai, vagy Purcell és Bach kvartett-változatban ritkán megszólaló művei, a döntőben pedig Bartók és Beethoven kései vonósnégyesei szerepeltek, melyek a Végh Quartet legendás műsorszámai voltak. Keller András hozzátette, bár első díjat nem adtak ki - a zsűri minden döntését teljes egyetértésben hozta meg - , a versenynek van igazi győztese, mégpedig a vonósnégyes műfaja, melyre soha ennyi figyelem nem irányult korábban Magyarországon.

Amint a döntő után megírtuk, első és harmadik díjat a zsűri nem adott ki, a második díjban részesített mindkét vonósnégyes - a Benyounes Quartet és a Kelemen Kvartett - megkapta a helyezéssel járó 12.000 Eurót. A 6000 Euróval járó két különdíjat a zsűri kitűnő Haydn-előadásáért a Belenus Quartetnek, a kitűnő Lajtha-előadásért a Cantabile Quartetnek adta ki. Az 1000 Eurós közönségdíj a Kelemen Kvartetté lett. További számos különdíjat is kiosztottak: a verseny kötelező darabja, Tornyai Péter MOON-ZOOM című darabjának előadásáért az Artisjus Zenei Alapítvány és az Akkord Music Publishers zeneműkiadó díját a Benyounes Quartetnek ítélte oda a zsűri. Szintén nekik ítélte Goerges Zeisel úr a franciaországi ProQuartet Egyesület különdíját. A Fidelio Média Kft. a verseny legjobb helyezést elérő magyar együttese számára felajánlott 500.000 Ft-os médiacsomagját a Kelemen Kvartett, a Károlyi József Alapítvány koncertmeghívását a párizsi Magyar Intézetbe az Accord Quartet kapta. A BMC és a Thomastik ajándékcsomagjait a Szervánszky Quartet nyerte el Szervánszky Endre kvartettjének kimagasló előadásáért. A legjobb Bartók-interpretációért a Zeneakadémia koncertmeghívását a Benyounes Quartet kapja, és ők nyerték el a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívását is.

A díjátadót követő gálakoncerten a Cantabile Quartet Lajtha 7. vonósnégyesét, a Kelemen Kvartett Kurtág 6 moments musicaux-ját és Schumann A-dúr vonósnégyesének I-II. tételét, a Benyounes Quartet pedig Bartók 2. vonósnégyesét játszotta. Mi azonban még a ceremónia előtt felhívtuk a gála résztvevőit, a primáriusok nyilatkozatai között pedig a verseny élő videoközvetítéséből idézünk fel néhány emlékezetes pillanatot:

Kelemen Barnabás (Kelemen Kvartett): "A verseny folyamán a hazai pálya előnyét egészséges nyomásként éltük meg. A közönség soraiban jószerivel csak magyar hallgatók ültek, a zsűri tagjai ugyanakkor többségében külföldiek voltak, úgyhogy nem gondolom, hogy az ismerős terep bármiféle előnyt jelentett volna. Sokkal inkább a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataink voltak azok, amikre hagyatkoztunk. Kínában és Ausztráliában már megjártuk a legnagyobb versenyeket, és a külföldön szerzett rutin most is nagy segítségünkre volt. Ami a verseny anyagát illeti, a zsűri igen magas elvárásokat támasztott a résztvevőkkel szemben. Igaz, ennek mi inkább örültünk, és kihívásként fogtuk fel. A nemzetközi versenyek döntőiben általában egy-egy darabot kérnek, itt viszont mind a négy fordulóban két darabbal, a döntőben egy Bartók- és egy kései Beethoven-kvartettel is készülni kellett. A verseny magas színvonalát az is mutatja, hogy minden kvartettnek külön erre az alkalomra írott kortárs darabot is kellett játszania.

Végh Sándor alakját a verseny átvitt értelemben és közvetlenül is közelebb hozta kvartettünk tagjaihoz. A felkészülés során az egyik lemeze is a kezünkbe akadt: a versenyen kötelező darabként szereplő Mozart Adagio és Fúgáról sokat tanultunk az ő tolmácsolásából. Elolvastuk például Lőwenberg Dániel nemrégiben megjelent Végh Sándor című életrajzi könyvét. Végh Sanyi bácsit ugyanakkor személyesen is ismertük Katival. Fantasztikus ember volt, sajnálom, hogy a kvartett másik két fiatalabb tagja már nem ismerhette őt személyesen, ugyanakkor nagy örömünkre szolgált, hogy a versenyen való részvételünkkel tiszteletet tehettünk szeretett alakja előtt!"

Zara Benyounes (Benyounes Quartet): "Sokat jelentett számunkra, hogy itt lehettünk, és hogy helyezést értünk el a versenyen. Reméljük, hogy a Végh Sándor Vonósnégyes Verseny a nemzetközi karrierünk fontos lépcsőfokának fog bizonyulni. Bár a verseny maga meglehetősen hosszú volt, és teljesen kifárasztott minket, de minden körülmény adott volt, hogy a legjobb formánkat tudjuk nyújtani. Amit - úgy érezzük - sikerült is hoznunk."

David Sloan (Cantabile String Quartet): "A két második helyezett vonósnégyes minden fordulóban igen magas színvonalat hozott, úgy gondoljuk, megérdemelték a díjakat. A Lajtha-előadásért kapott különdíjat mindazonáltal nagy megtiszteltetésnek vette a kvartettünk. A verseny anyagából - a vonósnégyes-irodalom legnehezebb darabjait választották ki a rendezők - sok mű számunkra teljesen új volt, így nekünk már a felkészülés is igen nagy kihívást jelentett. De megérte a sok erőfeszítés, mert sokat tanultunk, a versenyen pedig nagyon jól éreztük magunkat, a szervezők igazán kitettek magukért. Ha tehetjük, a következő Végh Sándor Vonósnégyes Versenyre is jelentkezni fogunk!"

A versennyel kapcsolatosan korábbi híreinket erre a linkre kattintva találhatják meg!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.