Klasszikus

Végh Sándorra emlékeztek

2012.05.13. 08:45
Ajánlom
A május 12-i emléknapon nemcsak koncerteket rendeztek, hanem napvilágot látott egy dupla CD, egy képzőművészeti album és egy könyv is.

A hegedűművész, karmester és pedagógus születésének centenáriumi évének a magyarországi események mellett tárgyi megnyilvánulásai is vannak. A Végh Sándor-emléknapon, május 12-én jelent meg annak a tíz lemezből álló sorozatnak az első két darabja, amin a muzsikus magyarországi koncertjeit tervezték elérhetővé tenni. "Az első két album tartalmazza azokat a felvételeket, amik kiadhatók, ugyanis a meglévőek közül számos sérült, zörejes, de azzal is szembesülnünk kellett, hogy sajnos sok felvétel eltűnt" - mondta Gőz László, a BMC igazgatója a kiadványok sajtóbemutatóján. A további nyolc lemezen tehát megváltozott koncepció mentén olyan különleges felvételek szerepelnek majd, amik más lemezkiadóknál nincsenek forgalomban.

A biográfiának is beillő, az eseményeket időrendi sorrendbe helyezve, tematikusan rendszerező, Végh Sándor című könyvről Végh Sándor lánya, Alja Végh-Batthyány azt mondta: "A szerző, Lőwenberg Dániel évekig kutatta apám életét és sok olyan momentumra lelt, ami számomra is ismeretlen volt eddig." Örömét fejezte ki, hogy édesapja zenei hitvallása tovább él a centenáriumi koncertekben, a vonósnégyes verseny résztvevőiben és a koncertlátogatók lelkében. "Apám Hubaynál tanult, akinek Joachim volt a mestere, aki Brahms tanítványa volt, így mindig azt mondta, ő csak továbbadhatja ezt a tudást, mert fontos, hogy a hagyomány tovább éljen" - idézte fel édesapja szavait Alja. Maga a szerző Rohmann Imre növendékeként találkozott Végh Sándor nevével salzburgi tanulmányai során, és csak néhány cikk, egy-két interjú volt, ami fennmaradt, és ami kiindulópontként szolgált.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is ezt emelte ki: "Végh Sándort, aki Kolozsvárott született, Magyarországra szakadt és nemzetközileg elismert muzsikust itthon alig ismerik, míg külföldön elismerik, de nem tudják, hogy magyar - sokszor inkább osztráknak hiszik. Többek között ezért állt a Minisztérium e mellé a kezdeményezés mellé, hogy mindenki tisztán láthassa, ki volt Végh Sándor. A lemezek, a könyv, a szoborpályázat huszonnyolc alkotásáról készített album, és a Végh Sándor-emlékév megkoronázása, a vonósnégyesverseny csak bevezető. Akkor lehetünk elégedettek, ha Végh Sándor művészete ismét referenciapont, előremutató példa lesz" -  mondta az államtitkár.

Mint ahogyan a Fidelio.hu korábban beszámolt róla, a Végh Sándor mellszobrára kiírt pályázatra negyven mű érkezett, melyek közül huszonnyolcról egy album készült. A Sulyok Miklós fotóiból álló kiadvány szintén május 12-én került forgalomba. Makkai István győztes szobrász munkáját május 17-én avatják fel a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában, a pályázatra beérkezett és az albumba is bekerült huszonöt centiméter magasságú szobrokat pedig vételre ajánlják a nagyközönségnek. A június 4. és 11. között megrendezett vonósnégyes versenyről Gyenge Enikő, a verseny titkára elmondta, hogy tizennégy kvartettet válogatott be DVD felvételek alapján az előzsűri - Falvay Attila, Komlós Péter, Konrád György - és mivel később ketten (Arcadia és a Szolnok) visszaléptek, így kilenc külföldi és három magyar résztvevője lesz a megmérettetésnek. A szervezők 20.000 forintos támogató jegyeket is értékesítenek, melynek vásárlói a centenáriumi év valamennyi kiadványát ajándékba kapják.

A 40.000 euró összdíjazású versenynek közönségdíja is lesz, melynek elnyerője Pécsett léphet fel június 12-én. A különdíjak felajánlói között találjuk a Károlyi Alapítványt, akik párizsi koncertet és a Fidelio Média Kft-t is, akik a médiatámogatás mellett sajtócsomaggal járulnak hozzá a verseny díjazásához. A rangos megmérettetés nyertesei számos külföldi koncerten vehetnek részt többek között Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Bukarestben, Stuttgartban, Salzburgban és Bécsben is. "Reméljük, hogy hamarosan ez a verseny a legrangosabb zenei események közé kerül nemzetközi szinten is" - mondta Szőcs Géza.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.