Klasszikus

Végh Sándorra emlékeztek

2012.05.13. 08:45
Ajánlom
A május 12-i emléknapon nemcsak koncerteket rendeztek, hanem napvilágot látott egy dupla CD, egy képzőművészeti album és egy könyv is.

A hegedűművész, karmester és pedagógus születésének centenáriumi évének a magyarországi események mellett tárgyi megnyilvánulásai is vannak. A Végh Sándor-emléknapon, május 12-én jelent meg annak a tíz lemezből álló sorozatnak az első két darabja, amin a muzsikus magyarországi koncertjeit tervezték elérhetővé tenni. "Az első két album tartalmazza azokat a felvételeket, amik kiadhatók, ugyanis a meglévőek közül számos sérült, zörejes, de azzal is szembesülnünk kellett, hogy sajnos sok felvétel eltűnt" - mondta Gőz László, a BMC igazgatója a kiadványok sajtóbemutatóján. A további nyolc lemezen tehát megváltozott koncepció mentén olyan különleges felvételek szerepelnek majd, amik más lemezkiadóknál nincsenek forgalomban.

A biográfiának is beillő, az eseményeket időrendi sorrendbe helyezve, tematikusan rendszerező, Végh Sándor című könyvről Végh Sándor lánya, Alja Végh-Batthyány azt mondta: "A szerző, Lőwenberg Dániel évekig kutatta apám életét és sok olyan momentumra lelt, ami számomra is ismeretlen volt eddig." Örömét fejezte ki, hogy édesapja zenei hitvallása tovább él a centenáriumi koncertekben, a vonósnégyes verseny résztvevőiben és a koncertlátogatók lelkében. "Apám Hubaynál tanult, akinek Joachim volt a mestere, aki Brahms tanítványa volt, így mindig azt mondta, ő csak továbbadhatja ezt a tudást, mert fontos, hogy a hagyomány tovább éljen" - idézte fel édesapja szavait Alja. Maga a szerző Rohmann Imre növendékeként találkozott Végh Sándor nevével salzburgi tanulmányai során, és csak néhány cikk, egy-két interjú volt, ami fennmaradt, és ami kiindulópontként szolgált.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is ezt emelte ki: "Végh Sándort, aki Kolozsvárott született, Magyarországra szakadt és nemzetközileg elismert muzsikust itthon alig ismerik, míg külföldön elismerik, de nem tudják, hogy magyar - sokszor inkább osztráknak hiszik. Többek között ezért állt a Minisztérium e mellé a kezdeményezés mellé, hogy mindenki tisztán láthassa, ki volt Végh Sándor. A lemezek, a könyv, a szoborpályázat huszonnyolc alkotásáról készített album, és a Végh Sándor-emlékév megkoronázása, a vonósnégyesverseny csak bevezető. Akkor lehetünk elégedettek, ha Végh Sándor művészete ismét referenciapont, előremutató példa lesz" -  mondta az államtitkár.

Mint ahogyan a Fidelio.hu korábban beszámolt róla, a Végh Sándor mellszobrára kiírt pályázatra negyven mű érkezett, melyek közül huszonnyolcról egy album készült. A Sulyok Miklós fotóiból álló kiadvány szintén május 12-én került forgalomba. Makkai István győztes szobrász munkáját május 17-én avatják fel a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában, a pályázatra beérkezett és az albumba is bekerült huszonöt centiméter magasságú szobrokat pedig vételre ajánlják a nagyközönségnek. A június 4. és 11. között megrendezett vonósnégyes versenyről Gyenge Enikő, a verseny titkára elmondta, hogy tizennégy kvartettet válogatott be DVD felvételek alapján az előzsűri - Falvay Attila, Komlós Péter, Konrád György - és mivel később ketten (Arcadia és a Szolnok) visszaléptek, így kilenc külföldi és három magyar résztvevője lesz a megmérettetésnek. A szervezők 20.000 forintos támogató jegyeket is értékesítenek, melynek vásárlói a centenáriumi év valamennyi kiadványát ajándékba kapják.

A 40.000 euró összdíjazású versenynek közönségdíja is lesz, melynek elnyerője Pécsett léphet fel június 12-én. A különdíjak felajánlói között találjuk a Károlyi Alapítványt, akik párizsi koncertet és a Fidelio Média Kft-t is, akik a médiatámogatás mellett sajtócsomaggal járulnak hozzá a verseny díjazásához. A rangos megmérettetés nyertesei számos külföldi koncerten vehetnek részt többek között Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Bukarestben, Stuttgartban, Salzburgban és Bécsben is. "Reméljük, hogy hamarosan ez a verseny a legrangosabb zenei események közé kerül nemzetközi szinten is" - mondta Szőcs Géza.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.