Klasszikus

Végh Sándorra emlékeztek

2012.05.13. 08:45
Ajánlom
A május 12-i emléknapon nemcsak koncerteket rendeztek, hanem napvilágot látott egy dupla CD, egy képzőművészeti album és egy könyv is.

A hegedűművész, karmester és pedagógus születésének centenáriumi évének a magyarországi események mellett tárgyi megnyilvánulásai is vannak. A Végh Sándor-emléknapon, május 12-én jelent meg annak a tíz lemezből álló sorozatnak az első két darabja, amin a muzsikus magyarországi koncertjeit tervezték elérhetővé tenni. "Az első két album tartalmazza azokat a felvételeket, amik kiadhatók, ugyanis a meglévőek közül számos sérült, zörejes, de azzal is szembesülnünk kellett, hogy sajnos sok felvétel eltűnt" - mondta Gőz László, a BMC igazgatója a kiadványok sajtóbemutatóján. A további nyolc lemezen tehát megváltozott koncepció mentén olyan különleges felvételek szerepelnek majd, amik más lemezkiadóknál nincsenek forgalomban.

A biográfiának is beillő, az eseményeket időrendi sorrendbe helyezve, tematikusan rendszerező, Végh Sándor című könyvről Végh Sándor lánya, Alja Végh-Batthyány azt mondta: "A szerző, Lőwenberg Dániel évekig kutatta apám életét és sok olyan momentumra lelt, ami számomra is ismeretlen volt eddig." Örömét fejezte ki, hogy édesapja zenei hitvallása tovább él a centenáriumi koncertekben, a vonósnégyes verseny résztvevőiben és a koncertlátogatók lelkében. "Apám Hubaynál tanult, akinek Joachim volt a mestere, aki Brahms tanítványa volt, így mindig azt mondta, ő csak továbbadhatja ezt a tudást, mert fontos, hogy a hagyomány tovább éljen" - idézte fel édesapja szavait Alja. Maga a szerző Rohmann Imre növendékeként találkozott Végh Sándor nevével salzburgi tanulmányai során, és csak néhány cikk, egy-két interjú volt, ami fennmaradt, és ami kiindulópontként szolgált.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is ezt emelte ki: "Végh Sándort, aki Kolozsvárott született, Magyarországra szakadt és nemzetközileg elismert muzsikust itthon alig ismerik, míg külföldön elismerik, de nem tudják, hogy magyar - sokszor inkább osztráknak hiszik. Többek között ezért állt a Minisztérium e mellé a kezdeményezés mellé, hogy mindenki tisztán láthassa, ki volt Végh Sándor. A lemezek, a könyv, a szoborpályázat huszonnyolc alkotásáról készített album, és a Végh Sándor-emlékév megkoronázása, a vonósnégyesverseny csak bevezető. Akkor lehetünk elégedettek, ha Végh Sándor művészete ismét referenciapont, előremutató példa lesz" -  mondta az államtitkár.

Mint ahogyan a Fidelio.hu korábban beszámolt róla, a Végh Sándor mellszobrára kiírt pályázatra negyven mű érkezett, melyek közül huszonnyolcról egy album készült. A Sulyok Miklós fotóiból álló kiadvány szintén május 12-én került forgalomba. Makkai István győztes szobrász munkáját május 17-én avatják fel a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában, a pályázatra beérkezett és az albumba is bekerült huszonöt centiméter magasságú szobrokat pedig vételre ajánlják a nagyközönségnek. A június 4. és 11. között megrendezett vonósnégyes versenyről Gyenge Enikő, a verseny titkára elmondta, hogy tizennégy kvartettet válogatott be DVD felvételek alapján az előzsűri - Falvay Attila, Komlós Péter, Konrád György - és mivel később ketten (Arcadia és a Szolnok) visszaléptek, így kilenc külföldi és három magyar résztvevője lesz a megmérettetésnek. A szervezők 20.000 forintos támogató jegyeket is értékesítenek, melynek vásárlói a centenáriumi év valamennyi kiadványát ajándékba kapják.

A 40.000 euró összdíjazású versenynek közönségdíja is lesz, melynek elnyerője Pécsett léphet fel június 12-én. A különdíjak felajánlói között találjuk a Károlyi Alapítványt, akik párizsi koncertet és a Fidelio Média Kft-t is, akik a médiatámogatás mellett sajtócsomaggal járulnak hozzá a verseny díjazásához. A rangos megmérettetés nyertesei számos külföldi koncerten vehetnek részt többek között Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Bukarestben, Stuttgartban, Salzburgban és Bécsben is. "Reméljük, hogy hamarosan ez a verseny a legrangosabb zenei események közé kerül nemzetközi szinten is" - mondta Szőcs Géza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.