Klasszikus

Végtelen meditáció, mérsékelt légmozgás

2005.05.02. 00:00
Ajánlom
Két magyarországi és egy ősbemutatóval kezdődött szerdán a Magyar Rádió hatrészes kortárszenei hangversenysorozata. A Rádiózenekart Hamar Zsolt megbetegedése miatt Tihanyi László vezényelte, aki szűk három nappal a koncert előtt vállalta a bravúros beugrást.

Az első félidőben két zenekari mű hangzott el: Bánkövi Gyula A szél virágai és Pierre Jalbert Végtelen terek című darabja. Alighanem mindkét szerző egyetért abban, hogy a modern zene – szemben a közfelfogással – nem feltétlenül „csúnya és érthetetlen”. Mindkét kompozíció remekül hangszerelt, színgazdag alkotás. Abban is bizonyára egyetért Bánkövi és amerikai pályatársa, hogy – a múlt század kétes értékű „kísérleti darabjai” után – talán mégis érdemes a zenekart zenekarként kezelni, a hangszereket pedig úgy használni, ahogyan a legjobban szólnak.

A mai „harmincasok” nemzedékébe tartozó Bánkövi Gyula művében nincs „szélcsend”, legfeljebb a légmozgás iránya és erőssége változik. A szél virágai nagy felületekből álló folyamatzene – a folyamatosságot leginkább a hosszú hangok és a szinte állandó vonós-háttér biztosítja. Ha már a háttérről esik szó – Bánkövi darabjának egyik fő szervező elve éppen a térbeliség. A zenekar hagyományostól eltérő ültetése is erre utal: középen helyezkedik el a hárfa, a gitár, a zongora és egyes fúvósok, körülöttük szimmetrikusan a többiek. Bánkövi Gyula elektroakusztikus műveket is komponál; zenekari darabjának felépítésén és térbeli jellegén, a fokozatosan beúszó, majd kiúszó hangtömegeken és a ritmus ostinato különféle felbukkanásain jól tetten érhető ez az elektronikus zenei gondolkodásmód. Vártam, hogy a hosszú fokozások után végre lecsapjon a szélvihar, s tomboljon az orkán, de hiába: végül csak mérsékelt légmozgásról tudósíthatok.

Pierre Jalbert amerikai komponista honlapjáról csak az nem derül ki, hogy mikor született. Díjainak, kitüntetéseinek hosszú sora viszont megtalálható – ez alapján úgy gondolom, nagyjából Bánkövi generációjába tartozhat. Legutóbbi zeneszerzői díját, a BBC Masterprize-t 2001-ben kapta In Aeternam című zenekari művéért, amelyet még ugyanabban az évben bemutattak itthon is. A Végtelen terek című darab – a szerző szavaival – „meditáció az időről és a térről”. A hangzatos cím és a meglehetősen elvont magyarázat ellenére szép, jól követhető, egyszerű felépítésű muzsikát kapunk. A szeptimakkordos–mollos hangzású mű kamarazenekar-méretű apparátuson, az ütők teljes mellőzésével szólal meg.

A koncert első felének elvont, filozofikus eszméi, artisztikusan finom hangzásai és lassú tempói után valami evilágibb, „két lábbal a földön álló” vagy inkább járó muzsikára vágytam volna. Hiú remény volt. Lendvay Kamilló nem éppen könnyen emészthető szöveget választott A mennyei város című oratóriumának alapjául: a Jelenések könyvét. A basszus és csellószólóra, kórusra és kamarazenekarra írt mű hallgatása során számos érdekes és szép zenei megoldásra lettem figyelmes: számomra az instrumentális anyagok tűntek karakteresebbeknek, de a záró siratókórus és az első kórustömb vokális faktúrája is tetszett. Hogy Lendvay is kiválóan hangszerel, azt kár külön említeni – jól tudjuk. Egy kérdésre azonban a közel félórás kompozíció kétszeri meghallgatása és a librettó sokadik elolvasása után sem tudnék biztonsággal válaszolni: miről is szól A mennyei város? Teljességgel rejtély számomra, mi alapján ollózta össze Lendvay a Jelenések Könyvének mondatait. Mit akart sugallni ezzel a kompilációval, esetleg milyen zenei–formai okok vezették?

De hogy ne az értetlenségé legyen az utolsó szó, röviden szólok az előadásról is. János evangélista szerepében Jekl László megbízhatóan helytállt, mint ahogy a szavait csellószóval kommentáló Onczay Csaba is. A Rádió Énekkara kezdetben kissé vérszegényen szólt, de később úgy tűnt, sikeresen ráhangolódtak a Lendvay művére. A Rádiózenekar végig példás fegyelemmel és odaadással játszott. Ebben bizonyára Tihanyi Lászlónak is nagy szerepe van, aki hihetetlen teljesítményt nyújtva két nap alatt tökéletesen megtanulta a koncert műsorát.

(2005. április 27. 19:30 Olasz Kultúrintézet – Hangversenyciklus 2005 – a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye; Bánkövi Gyula: A szél virágai; Pierre Jalbert: Végtelen terek; Lendvay Kamilló: A mennyei város; km.: Jekl László (ének), Onczay Csaba (gordonka), a Magyar Rádió Énekkara (karig.: Strausz Kálmán); vez.: Tihanyi László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.