Klasszikus

Velencei trombitaest a Zeneakadémián

2016.04.25. 11:38
Ajánlom
Boldoczki Gábor és a Capella Gabetta május 6-án a Nagyteremben ad közös koncertet Vivaldi és Torelli műveivel. A Tiszta barokk sorozat koncertjének tematikája a trombitaművész és az együttes nemrég kiadott közös lemezén alapul.
Boldoczki Gábor

Boldoczki Gábor (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Bár Vivaldi ötszáznál is több concertót írt, legtöbbet hegedűre, így sokszor találkozhatunk átiratokkal (például maga Bach is átírta jó néhány versenyművét, amely óriási szerepet játszott stílusának kialakításakor). Ennek megfelelően a magyar trombitavirtuóz, Boldoczki Gábor és a világhírű barokk együttes, a Capella Gabetta műsorán is átdolgozások szerepelnek. A művek ráadásul egy külön e célból készült hangszer szólójával, egy négybillentyűs szárnykürtön szólalnak meg, amelynek hangja a hagyományos trombitánál is éneklőbb és hajlékonyabb. „Vivaldi számomra a napfényt jelenti, nagyon szeretem Itáliát, borait, konyháját, a mediterrán életérzést” – nyilatkozta a szólista egy interjúban, arra válaszolva, miért éppen a kétszázhetvenöt éve elhunyt, de csak egyetlen trombitaversenyt írt Antonio Vivaldira esett a választása.

Az est műsora egy Torelli mű kivételével a nemrégiben megjelent igen jó kritikai visszhangot kapott Tromba Veneziana című album anyagából állt össze. A trombitához legtöbb esetben egy vagy több szólószerepet vállaló hangszer is csatlakozik, amelyet a Zeneakadémia közönsége számára nem ismeretlen Sol Gabetta testvére, Andres Gabetta csellóművész együttesének egy-egy műveésze ad elő.

Boldoczki a következőket mondta Capella Gabettáról interjúnkban: „Amikor először találkoztam velük, éppen egy CD felvétel előtt, nagyon izgatott voltam, hogy az én mai építésű piccolo trombitám, hogyan illeszkedik majd egy barokk együttes hangzásába, de az együttműködésünket siker koronázta. Nagyon örülök, hogy a közös, Tromba Veneziana című albumunkat egyfajta lemezbemutatóként Budapesten is el tudjuk játszani.”

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.