Klasszikus

Velencei trombitaest a Zeneakadémián

2016.04.25. 11:38
Ajánlom
Boldoczki Gábor és a Capella Gabetta május 6-án a Nagyteremben ad közös koncertet Vivaldi és Torelli műveivel. A Tiszta barokk sorozat koncertjének tematikája a trombitaművész és az együttes nemrég kiadott közös lemezén alapul.
Boldoczki Gábor

Boldoczki Gábor (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Bár Vivaldi ötszáznál is több concertót írt, legtöbbet hegedűre, így sokszor találkozhatunk átiratokkal (például maga Bach is átírta jó néhány versenyművét, amely óriási szerepet játszott stílusának kialakításakor). Ennek megfelelően a magyar trombitavirtuóz, Boldoczki Gábor és a világhírű barokk együttes, a Capella Gabetta műsorán is átdolgozások szerepelnek. A művek ráadásul egy külön e célból készült hangszer szólójával, egy négybillentyűs szárnykürtön szólalnak meg, amelynek hangja a hagyományos trombitánál is éneklőbb és hajlékonyabb. „Vivaldi számomra a napfényt jelenti, nagyon szeretem Itáliát, borait, konyháját, a mediterrán életérzést” – nyilatkozta a szólista egy interjúban, arra válaszolva, miért éppen a kétszázhetvenöt éve elhunyt, de csak egyetlen trombitaversenyt írt Antonio Vivaldira esett a választása.

Az est műsora egy Torelli mű kivételével a nemrégiben megjelent igen jó kritikai visszhangot kapott Tromba Veneziana című album anyagából állt össze. A trombitához legtöbb esetben egy vagy több szólószerepet vállaló hangszer is csatlakozik, amelyet a Zeneakadémia közönsége számára nem ismeretlen Sol Gabetta testvére, Andres Gabetta csellóművész együttesének egy-egy műveésze ad elő.

Boldoczki a következőket mondta Capella Gabettáról interjúnkban: „Amikor először találkoztam velük, éppen egy CD felvétel előtt, nagyon izgatott voltam, hogy az én mai építésű piccolo trombitám, hogyan illeszkedik majd egy barokk együttes hangzásába, de az együttműködésünket siker koronázta. Nagyon örülök, hogy a közös, Tromba Veneziana című albumunkat egyfajta lemezbemutatóként Budapesten is el tudjuk játszani.”

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.