Klasszikus

Velencei trombitaest a Zeneakadémián

2016.04.25. 11:38
Ajánlom
Boldoczki Gábor és a Capella Gabetta május 6-án a Nagyteremben ad közös koncertet Vivaldi és Torelli műveivel. A Tiszta barokk sorozat koncertjének tematikája a trombitaművész és az együttes nemrég kiadott közös lemezén alapul.
Boldoczki Gábor

Boldoczki Gábor (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Bár Vivaldi ötszáznál is több concertót írt, legtöbbet hegedűre, így sokszor találkozhatunk átiratokkal (például maga Bach is átírta jó néhány versenyművét, amely óriási szerepet játszott stílusának kialakításakor). Ennek megfelelően a magyar trombitavirtuóz, Boldoczki Gábor és a világhírű barokk együttes, a Capella Gabetta műsorán is átdolgozások szerepelnek. A művek ráadásul egy külön e célból készült hangszer szólójával, egy négybillentyűs szárnykürtön szólalnak meg, amelynek hangja a hagyományos trombitánál is éneklőbb és hajlékonyabb. „Vivaldi számomra a napfényt jelenti, nagyon szeretem Itáliát, borait, konyháját, a mediterrán életérzést” – nyilatkozta a szólista egy interjúban, arra válaszolva, miért éppen a kétszázhetvenöt éve elhunyt, de csak egyetlen trombitaversenyt írt Antonio Vivaldira esett a választása.

Az est műsora egy Torelli mű kivételével a nemrégiben megjelent igen jó kritikai visszhangot kapott Tromba Veneziana című album anyagából állt össze. A trombitához legtöbb esetben egy vagy több szólószerepet vállaló hangszer is csatlakozik, amelyet a Zeneakadémia közönsége számára nem ismeretlen Sol Gabetta testvére, Andres Gabetta csellóművész együttesének egy-egy műveésze ad elő.

Boldoczki a következőket mondta Capella Gabettáról interjúnkban: „Amikor először találkoztam velük, éppen egy CD felvétel előtt, nagyon izgatott voltam, hogy az én mai építésű piccolo trombitám, hogyan illeszkedik majd egy barokk együttes hangzásába, de az együttműködésünket siker koronázta. Nagyon örülök, hogy a közös, Tromba Veneziana című albumunkat egyfajta lemezbemutatóként Budapesten is el tudjuk játszani.”

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!