Klasszikus

Vendégek Ankarából

2012.10.24. 12:10
Ajánlom
A világ egyik legrégibb szimfonikus zenekara az európai nagyromantika és a török szimfonikus népdalfeldolgozásokból ad reprezentatív koncertet egy világhírű szólistával és karmesterrel.

Tizenhat évvel előbb jött létre Ankarában a II. Mahmud alapította Turkish Presidental Orchestra, azaz a Török Elnöki Szimfonikus Zenekar, mint az Otto Nicolai által életre hívott Bécsi Filharmonikusok. 1826-ban, a magyar történelemből is (sajnálatosan) jól ismert szultánok leszármazottja elhatározta, hogy a legendás Mehter zenekart nyugati mintára átalakítja a császár reprezentatív szolgálatában álló együttest, amelynek vezető karnagya ezután nem sokkal Giuseppe Donizetti (a híres operaszerző, Gaetano testvére) lett.

Az október 26-án, a Művészetek Palotájában is bemutatkozó együttes műsorán szerepel az 1972-ben elhunyt Ulvi Cemal Erkin Köçekçe című zenekari szvitje. A török folklór elemeit a nyugati zenébe emelő komponista az ottomán birodalom 17. és 19. század között népszerű fiútáncát örökítette meg 1943-ban bemutatott darabjában. A táncrapszódiát Liszt A-dúr zongoraversenye követi a mű egyik legavatottabb szólistájával, a nagy lírikussal, Vásáry Tamással. A hangversenyt Csajkovszkij IV., f-moll szimfóniája zárja. Az est karmestere a párizsi tanulmányok után hazájába visszatért török muzsikus-nobilitás, Erol Erdinç lesz, a sokoldalú, világszerte ismert, ám a török zenei élet felvirágoztatásáért elkötelezett, kiváló dirigens.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.