Klasszikus

Vendégek Ankarából

2012.10.24. 12:10
Ajánlom
A világ egyik legrégibb szimfonikus zenekara az európai nagyromantika és a török szimfonikus népdalfeldolgozásokból ad reprezentatív koncertet egy világhírű szólistával és karmesterrel.

Tizenhat évvel előbb jött létre Ankarában a II. Mahmud alapította Turkish Presidental Orchestra, azaz a Török Elnöki Szimfonikus Zenekar, mint az Otto Nicolai által életre hívott Bécsi Filharmonikusok. 1826-ban, a magyar történelemből is (sajnálatosan) jól ismert szultánok leszármazottja elhatározta, hogy a legendás Mehter zenekart nyugati mintára átalakítja a császár reprezentatív szolgálatában álló együttest, amelynek vezető karnagya ezután nem sokkal Giuseppe Donizetti (a híres operaszerző, Gaetano testvére) lett.

Az október 26-án, a Művészetek Palotájában is bemutatkozó együttes műsorán szerepel az 1972-ben elhunyt Ulvi Cemal Erkin Köçekçe című zenekari szvitje. A török folklór elemeit a nyugati zenébe emelő komponista az ottomán birodalom 17. és 19. század között népszerű fiútáncát örökítette meg 1943-ban bemutatott darabjában. A táncrapszódiát Liszt A-dúr zongoraversenye követi a mű egyik legavatottabb szólistájával, a nagy lírikussal, Vásáry Tamással. A hangversenyt Csajkovszkij IV., f-moll szimfóniája zárja. Az est karmestere a párizsi tanulmányok után hazájába visszatért török muzsikus-nobilitás, Erol Erdinç lesz, a sokoldalú, világszerte ismert, ám a török zenei élet felvirágoztatásáért elkötelezett, kiváló dirigens.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.