Klasszikus

Vendégkarmester az Operában

2007.02.11. 00:00
Ajánlom
Két este erejéig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát vezényli Kocsis Zoltán a Magyar Állami Operaházban február 12-én és 13-án.

Egy hét sem telt el a Nemzeti Filharmonikusok linzi (Brucknerhaus) sikere óta, s a főzeneigazgató Kocsis Zoltán egy másik magyar zenekarnál vendégeskedik. Hétfőn és kedden a Filharmóniai Társaság Zenekarával Brahms Tragikus nyitányát, Kodály Páva-variációit és Dvorák VII. szimfóniáját adják elő. A hétfői program egyben Kodály-bérletes előadása a zenekarnak (a keddi pedig a Mahler-bérletben fut), amely honlapján köszönetet mond a törzsközönségnek, amiért kiállt a társulatért, és az elmúlt évad előadásai iránt is élénken érdeklődtek, s a bérletes jegyeket megvárásolták, így a baljós előjelek után végül minden koncertüket - gyakorlatilag telt házakkal - tarthatták meg. Rico Saccani karnagy úr kilenc éves sikeres vezetői időszaka lejárt, a labilis anyagi helyzetben újabb hosszú távú szerződést nem köthettünk sem vele, sem mással. de ettől még - lám - muzsikálnak. A 154. évadban most például Kocsis Zoltánnal. Márciusban két koncertet Eliahu Inbal vezényel majd, a szólista Lukács Gyöngyi lesz , majd a következő két hónap vendégkarmesterei: Oberfrank Péter és Kobayashi Ken-Ichiro.

Ami a koncerten elhangzó műveket illeti, az első darabról, Brahms Tragikus nyitányáról hadd mondjuk el, hogy 1880 decemberében Richter János mutatta be a Bécsi Filharmonikusok hangversenyén. Brahms életrajzírója, Kalbeck úgy véli, hogy a Tragikus nyitány voltaképpen Goethe Faustja számára készült, mivel ebben az időben a bécsi Burgtheater igazgatója kísérőzenét kért a komponistától a Fausthoz. A nyitány hangulata Brahms kedélyvilágához valóban igen közel áll, és zenéje magán viseli a komponista művészetének jellegzetes stílusjegyeit: a súlyos, kompakt hangszerelést, az erőteljes komplementer ritmikát és a férfias pátoszú, szenvedélyes, ám kifejezésében szemérmesen tartózkodó tematikát. Kodály Pálya-variációit illeti, úgy tűnik, Kocsi Zoltán szívesen nyúl az egyébként alábecsült Kodály műhöz. Az NFZ élén a 2003-as téli amerikai koncert alkalmával is számos felmagasztaló kritikát kapott e mű interpretálásáért. "...Kocsis értelmezésében egyszerre volt határozott és ésszerű, az első hangtól az utolsóig megtervezett, tempójában pontosan formált, ugyanakkor olyan energiákkal telített, amire csak az az előadó képes, akinek a mű a kisujjában van" – írta akkori kritikájában Timothy Mangan az Orange County Registerben.

Ami pedig Dvorák VII. szimfóniáját illeti annak megszületése, ha nem is mérföldkő, de kétségkívül figyelemreméltó mozzanat a 19. századi európai zenetörténetben, a szimfónia műfajtörténetében és a művész személyes pályáján. A londoni Philharmonic Society, amelynek tiszteletbeli tagja lett kérte fel egy új szimfónia megírására, amelyen 1884. decemberében kezdett dolgozni, s 1885 januárjában már készen is állt a négytételes szimfónia teljes koncepciója, március 17-én pedig a hangszerelést is befejezte. A komponálás három hónapja alatt teljes intenzitással a munkára koncentrált: "Most éppen új szimfóniát írok" – közölte levelében egy barátjával. "Bármerre is megyek, csak ez jár az eszemben. Úgy kell sikerülnie, hogy az egész világot megmozgassa; és ha Isten is úgy akarja, meg is fogja mozgatni." A koncert hallgatósága maga is eldöntheti, sikerült-e.

(2007. február 12., 13. 19:30 Magyar Állami Operaház (Budapest) - a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje; Brahms: Tragikus nyitány; Kodály: Páva-variációk; Dvorák: VII. szimfónia; vez.: Kocsis Zoltán - Kodály-bérlet, Mahler-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.