Klasszikus

Vendégségben az Animánál – Ismert művészek lesznek a kamarazenekar koncertmesterei

2022.11.07. 15:00
Ajánlom
Idén is folytatódik az Anima Musicae Kamarazenekar népszerű sorozata Animato címmel, melyen hazánk legkiválóbb hegedűművészei foglalják el egy-egy hangversenyen az együttes koncertmesteri székét.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az Animato bérlet négy koncertjén a kamarazenekar vendége lesz Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, Kállai Ernő, az Operaház koncertmestere, Stuller Gyula, a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, valamint Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere.–

Az Anima Musicae a hazai kamarazenekarok közül egyedüliként valósítja meg azt az elképzelését, hogy vendégkoncertmesterek meghívásával, a kiváló művészek közvetlen megismerésével, közös műhelymunkával, játékmódjuk elsajátításával az együttes még magasabb szakmai nívót érjen el. Mint ahogyan a zenekarhoz érkező szólisták eddig is kiemelték,

a fiatal együttes ereje éppen a különböző technikák változtatásában, a kivételes alkalmazkodási képességben rejlik,

és ezt a tudást igyekeznek fényesíteni ezeken a koncerteken is.

A „vendégkoncertmester-sorozatnak” a hagyományokhoz híven ebben az évben is a patinás Nádor Terem ad otthont.

Elsőként Szabadi Vilmossal lép színpadra az együttes

november 13-án 19 órakor, méghozzá egy sokszínű Mozart-műsorral. A kamarazenekar visszatérő vendégként fogadja a Liszt-díjas hegedűművészt, aki korábban koncertmesterként, és szólistaként is fellépett már az együttessel.

szabadivilmosanimato-143441.jpg

Szabadi Vilmos – Animato bérlet (Fotó/Forrás: Anima Musicae)

Az első Animato koncert több szempontból is különleges lesz: a műsorösszeállítás Wolfgang Amadeus Mozart határtalan tehetségét több oldalról is megvilágítja, a komponista fejlődését, ötleteléseit három remekművön keresztül is megismerheti a hallgatóság. A hangverseny sziporkázó, örömteli hangulatát a B-dúr Cassation (Kv.99) adja meg, melyben a fúvósokkal kiegészült együttest Szabadi Vilmos fogja vezetni. A már említett különlegességek sorát folytatva említést érdemel, hogy

az estnek ezúttal több szólistája is lesz:

második műsorszámként Mozart egyik kevésbé ismert kettősversenye is elhangzik: a C-dúr két hegedűre írt Concertone, melyben a vendégművész mellett G. Horváth László, a kamarazenekar művészeti vezetője is szólista szerepet kap. A szünet után pedig Mozart egyik legismertebb versenyműve, az Esz-dúr Sinfonia Concertante csendül fel Szabadi Vilmos és Bársony Péter brácsaművész előadásában.

A rendkívül kedvező árú Animato bérlettel négy felejthetetlen koncerten is részt vehetnek: a sorozatindító november 13-i hangverseny után december 9-én Kállai Ernő, január 13-án Stuller Gyula, február 17-én pedig Koppándi Jenő játékát hallgathatják meg az Anima Musicae Kamarazenekar élén.

Jegyek és bérletek válthatók az ismert jegyirodákban, a koncerthelyszínen és ide kattintva.

Fejléckép: Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje a Nádor Teremben (Forrás: Anima Musicae)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.