Klasszikus

Vendégségben az Esterházyaknál

2011.03.02. 09:39
Ajánlom
Ezzel a szlogennel rendezik meg a kismartoni Esterházy-kastély 2011-es programjait, melyek során Elina Garanca, Gidon Kremer és René Jacobs is fellép.

Az Esterházy Magánalapítvány tavaly kapta vissza a kastély működtetésének jogát és már ebben az első évben 175 000 látogató ékezett Kismartonba. Mint ahogy azt Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a kedden tartott, kismartoni díszebéden elmondta: „A kastélynak régen is az volt a funkciója, hogy vendégeket fogadjon, ünnepségeket rendeztek és kapcsolatokat építettek itt. Ez a folyamat megszakadt, amikor az alapítvány kezéből kikerült a működtetés joga, de ennek visszanyerésével most új élettel szeretnénk megtölteni az épületet."

Húsvéttól őszig olyan programokkal várják az érdeklődőket, mint az április 22. és 24. között rendezett Vadim Repin hegedűművész és a Bajor Rádió Kamarazenekarának koncertjei vagy a május 27. és 29. között Kismartonba érkező Daniel Hope, Sebastian Knauer & Friends és Hannelore Elsner fellépése. Június 3. és 5. között kerül sor az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválra, amely immár visszatérő programja az Esterházy-kastély éves zenei műsorának. Öt kiemelkedő vonósnégyes, köztük a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet zenei „versengését" élvezhetik a műfaj szerelmesei. 

Június 22-én a Szárok a kastélyparkban című rendezvényen a lett mezzoszoprán Elina Garanca lép pódiumra a Bécsi ORF Rádió Szimfonikus Zenekarával, Karel Mark Chichon vezényletével. Elina Garanca ez alkalommal a fiatal amerikai szoprán-énekesnőt, Leah Partridge-t hívta meg vendégül, aki bár karrierje elején áll, már nagy sikerrel szerepelt a Metropolitenben, Drezdában és a berlini Deutsche Operben. 

Július 22-én és 23-án Gidon Kremer és a Kremerata Baltica ad koncertet, vendégeik az osztrák zongoravirtuóz, Ingolf Wunder és Daniel Barenboim pártfogását élvező fiatal zongorista, Anastassiya Dranchuk lesz. Július 26. és 30. között Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operáját mutatja be a Müncheni Kamaraopera a Haydn Teremben, augusztus 27-28-án pedig az Orlando Paladino című Haydn-operát adja elő a Freiburgi Barokk Zenekar René Jacobs vezényletével.

Augusztus végén igazi különlegességre kerül sor. A koncertezéstől már visszavonult Alfred Brendel zongoraművész fog előadást tartani Liszt Ferencről 28-án délután, Az érzelmi túlfűtöttségtől az aszkézisig címmel, délelőtt pedig René Jacobssal beszélgetnek majd Haydnről. A nyilvános eszmecserét Armin Thurner moderálja majd. 

„A 2011-es programok a jövő tendenciájának metszetei" - fogalmazott a műsorokat összeállító új intendáns, Joachim Arnold. „Már tervezzük a 2013-14-es eseményeket, amelyekkel a kastély minden terét szeretnénk betölteni - nemcsak a zenei előadásokra kialakított Haydn Termet. Haydn egyébként minden évben téma lesz, minden évben szeretnénk bemutatni egy-egy operáját. És bár az idei fellépők között nincs magyar, a jövőben mindenképp szeretnénk Magyarországról is meghívni fiatal, tehetséges muzsikusokat" - folytatta az intendáns. „Felmerült egy Esterházy Akadémia létrehozásának ötlete is, mely során zenekart szerveznénk és Haydn-műveket vagy Haydnhoz kapcsolódó darabokat adnánk elő úgy, hogy bemutatnánk, hogy játszhatták ezt régen, hogyan tíz évvel ezelőtt és hogyan játsszák most. Sok érdekes dologgal szeretnénk előállni, mert nem akarunk egy lenni a számtalan koncerthelyszín közül. Meg kell őriznünk a hagyományokat és meg kell szólítanunk a polgári közönséget. A lehetőségek adottak, ezeket csak újjá kell élesztenünk" - zárta le felszólalását Joachim Arnold. 

Akik pedig a zenét a kultúrával és művészetekkel szeretnék kombinálni, azok kedvükre válogathatnak az Esterházy kulturális programcsomagok között. Egy kis kedvcsináló közülük: betekintés az Esterházy-kastély és a fraknói vár egyedülálló kiállításaiba, látogatás a St. Margarethen-i (szentmargitbányai) kőfejtőbe. A bor szerelmeseit az Esterházy Borászat látja vendégül Trausdorfban, de a Puskaporos Történelmi Várfesztivál is érdekes programokkal várja a látogatókat Fraknó várába. Akik pedig a lachenbachi (lakompaki) kastélyba látogatnak el, részt vehetnek az ott megrendezésre kerülő Virágok, Kertek és Dekorációs vásáron is. Az év vége nem zárulhat másként, mint a varázslatos Adventi vásárokkal, amelyek évről évre elvarázsolják a turistákat. A széles palettájú programcsomagok a koncertekkel együtt mind azt a célt szolgálják, hogy a vendégek újra felfedezzék Burgenlandot és felejthetetlen napokat töltsenek el a festői szépségű Esterházy-kastélyban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Ingyenes koncerteket ad a Fesztiválzenekar advent negyedik hétvégéjén

December 17-én és 18-án forró teával, forralt borral és zenés karácsonyi vásárral várják a látogatókat a Selmeci utcai próbateremben, ahol zenei témájú ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.
Klasszikus ajánló

Délelőtt is sztárszólisták várják a közönséget az MVM karácsonyi koncertjén

A nagy érdeklődés miatt az MVM Karácsonyi Koncert napján, december 18-án délelőttre újabb hangversenyt hirdettek a szereplők, melyen szintén a hangszeres szólisták legnagyobbjai léptek fel.
Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.