Klasszikus

Vendégségben az Esterházyaknál

2011.03.02. 09:39
Ajánlom
Ezzel a szlogennel rendezik meg a kismartoni Esterházy-kastély 2011-es programjait, melyek során Elina Garanca, Gidon Kremer és René Jacobs is fellép.

Az Esterházy Magánalapítvány tavaly kapta vissza a kastély működtetésének jogát és már ebben az első évben 175 000 látogató ékezett Kismartonba. Mint ahogy azt Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a kedden tartott, kismartoni díszebéden elmondta: „A kastélynak régen is az volt a funkciója, hogy vendégeket fogadjon, ünnepségeket rendeztek és kapcsolatokat építettek itt. Ez a folyamat megszakadt, amikor az alapítvány kezéből kikerült a működtetés joga, de ennek visszanyerésével most új élettel szeretnénk megtölteni az épületet."

Húsvéttól őszig olyan programokkal várják az érdeklődőket, mint az április 22. és 24. között rendezett Vadim Repin hegedűművész és a Bajor Rádió Kamarazenekarának koncertjei vagy a május 27. és 29. között Kismartonba érkező Daniel Hope, Sebastian Knauer & Friends és Hannelore Elsner fellépése. Június 3. és 5. között kerül sor az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválra, amely immár visszatérő programja az Esterházy-kastély éves zenei műsorának. Öt kiemelkedő vonósnégyes, köztük a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet zenei „versengését" élvezhetik a műfaj szerelmesei. 

Június 22-én a Szárok a kastélyparkban című rendezvényen a lett mezzoszoprán Elina Garanca lép pódiumra a Bécsi ORF Rádió Szimfonikus Zenekarával, Karel Mark Chichon vezényletével. Elina Garanca ez alkalommal a fiatal amerikai szoprán-énekesnőt, Leah Partridge-t hívta meg vendégül, aki bár karrierje elején áll, már nagy sikerrel szerepelt a Metropolitenben, Drezdában és a berlini Deutsche Operben. 

Július 22-én és 23-án Gidon Kremer és a Kremerata Baltica ad koncertet, vendégeik az osztrák zongoravirtuóz, Ingolf Wunder és Daniel Barenboim pártfogását élvező fiatal zongorista, Anastassiya Dranchuk lesz. Július 26. és 30. között Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operáját mutatja be a Müncheni Kamaraopera a Haydn Teremben, augusztus 27-28-án pedig az Orlando Paladino című Haydn-operát adja elő a Freiburgi Barokk Zenekar René Jacobs vezényletével.

Augusztus végén igazi különlegességre kerül sor. A koncertezéstől már visszavonult Alfred Brendel zongoraművész fog előadást tartani Liszt Ferencről 28-án délután, Az érzelmi túlfűtöttségtől az aszkézisig címmel, délelőtt pedig René Jacobssal beszélgetnek majd Haydnről. A nyilvános eszmecserét Armin Thurner moderálja majd. 

„A 2011-es programok a jövő tendenciájának metszetei" - fogalmazott a műsorokat összeállító új intendáns, Joachim Arnold. „Már tervezzük a 2013-14-es eseményeket, amelyekkel a kastély minden terét szeretnénk betölteni - nemcsak a zenei előadásokra kialakított Haydn Termet. Haydn egyébként minden évben téma lesz, minden évben szeretnénk bemutatni egy-egy operáját. És bár az idei fellépők között nincs magyar, a jövőben mindenképp szeretnénk Magyarországról is meghívni fiatal, tehetséges muzsikusokat" - folytatta az intendáns. „Felmerült egy Esterházy Akadémia létrehozásának ötlete is, mely során zenekart szerveznénk és Haydn-műveket vagy Haydnhoz kapcsolódó darabokat adnánk elő úgy, hogy bemutatnánk, hogy játszhatták ezt régen, hogyan tíz évvel ezelőtt és hogyan játsszák most. Sok érdekes dologgal szeretnénk előállni, mert nem akarunk egy lenni a számtalan koncerthelyszín közül. Meg kell őriznünk a hagyományokat és meg kell szólítanunk a polgári közönséget. A lehetőségek adottak, ezeket csak újjá kell élesztenünk" - zárta le felszólalását Joachim Arnold. 

Akik pedig a zenét a kultúrával és művészetekkel szeretnék kombinálni, azok kedvükre válogathatnak az Esterházy kulturális programcsomagok között. Egy kis kedvcsináló közülük: betekintés az Esterházy-kastély és a fraknói vár egyedülálló kiállításaiba, látogatás a St. Margarethen-i (szentmargitbányai) kőfejtőbe. A bor szerelmeseit az Esterházy Borászat látja vendégül Trausdorfban, de a Puskaporos Történelmi Várfesztivál is érdekes programokkal várja a látogatókat Fraknó várába. Akik pedig a lachenbachi (lakompaki) kastélyba látogatnak el, részt vehetnek az ott megrendezésre kerülő Virágok, Kertek és Dekorációs vásáron is. Az év vége nem zárulhat másként, mint a varázslatos Adventi vásárokkal, amelyek évről évre elvarázsolják a turistákat. A széles palettájú programcsomagok a koncertekkel együtt mind azt a célt szolgálják, hogy a vendégek újra felfedezzék Burgenlandot és felejthetetlen napokat töltsenek el a festői szépségű Esterházy-kastélyban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.