Klasszikus

Vendégségben Haydn otthonában

2020.09.06. 10:05
Ajánlom
Én szelfit készítek Joseph Haydn szobrával, a Budapesti Vonósok Káli Gábor karmesterrel közben már el is kezdte a próbát a Klassz a pARTon fesztivál zárókoncertjére a nyár utolsó előtti napján. Beszámoló Fertődről.

A műsoron természetesen Haydn, aki 1766-tól dolgozott itt, a fertődi Esterházy-kastélyban, és ő vezényelt a Marionettszínház avatókoncertjén is, 1773-ban. Akkor nem más, mint Mária Terézia volt a közönség legnagyobb becsben tartott tagja. Ma a zene már nem csak a nemeseké, hanem mindenkié, a koncert, ahogy a Klassz a pARTon fesztivál összes előadása, ingyenes a nagyközönség számára.

Haydn zenével kezdődött a műsor, A lakatlan sziget című operával – amelyet természetesen itt mutattak be, Eszterházán 1779-ben –, pontosabban az opera „Sturm und Drang”-stílusú nyitányával. Hiába, hogy a zenei klasszika terméke ez a darab, leginkább ez az elő-romantikus mozgalom határozza meg a hangját: izgalmas, viharszerű, vérbő zene tele meglepetéssel, amelyet a Budapesti Vonósok nagy játékkedvvel és energiával adtak elő.

20200830_Fertod_Zarokoncert20-204315.jpg

Csővári Csilla és a Budapesti Vonósok (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a parton)

Mozart lírai koncertáriáját a nevető tavaszról (Schon lacht der holde Frühling, K. 580) Csővári Csilla szólójával hallottuk. Nem titok, hogy a dirigens felesége az énekesnő, aki évek óta német operaszínpadokon dolgozik.

Könnyed csengésű hanggal bír, ami nélkülözhetetlen egy ilyen mozarti derűvel teli áriában,

s hogy a záróütemek előtt bravúr se maradjon el, a legmagasabb D''' hangot is erőlködés nélkül énekelte ki.

20200830_Fertod_Zarokoncert22-204315.jpg

A zongoránál Érdi Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a parton)

Az est főfogása Beethoven III. zongoraversenye volt a fesztivál házigazdájának, Érdi Tamásnak szólójával. Amikor ez a c-moll versenymű megszületett és a szerző előadásában bemutatták – 1804-et írunk –, sokan hasonlították Mozart koncertjeihez. Maga Beethoven nagy rajongója volt idősebb pályatársának, s micsoda véletlen!, épp Mozart K. 491-es jegyzékszámú c-moll zongoraversenyét tartotta nagyra.

Érdi Tamás a concerto lírai oldalát domborította ki, egy olyan tiszta, mélyen zenei játékmódot hallottunk, amely az első hangoktól kezdve bevon, magával ragad. Különös gyengédséggel szólt az első tételben a rekapitulációs szakasz, majd az észrevétlen c-moll moduláció, a kadencia embert próbáló futamai pedig már-már impresszionista asszociációkat okoztak. Érdi Tamásnak az olyan szakaszok persze, amelyek nagy távokat jelentenek a manuálon, nagyobb nehézséget okoznak, mint egy látó művésznek, ennek nyomát azonban nem hallottam. Arra viszont felfigyeltem, hogy máshova estek a hangsúlyok az ő előadásában, mint amit megszoktam számos interpretációt hallgatva. Sokkal érzékenyebben szólt némely frázis, varázsuk volt a hangoknak, és ezáltal a versenymű új arcát mutatta. A rondóformájú zárótételben például a szerencsés tempóválasztásnak örültem:

a szólista nem a sebességgel igyekezett elvarázsolni a hallgatóságát, hanem a hangok szép megformálásával.

20200830_Fertod_Zarokoncert21-204315.jpg

Káli Gábor és Érdi Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a parton)

És muszáj arról is írnom, hogy a Budapesti Vonósok kiválóan szólt egész este. A prímszólam finomságokra fogékony játéka az egész együttes hangzásának a lelke (koncertmester: Németh Mátyás), és azt hiszem, a széphangzás katalizátora volt Káli Gábor karmester is. Már a próbán feltűnt, hogy amit Káli Gábor karmester a korábban adott interjúban elmondott, nem mesebeszéd. Úgy fogalmazott: „Végsősoron minden egyes ütemhez a megfelelő mozdulatokat kell megtalálni, mivel minden ütemben más zene van” – mondta a karmesteri munkáról, és valóban így vezényel: rendkívül kifejezően, változatos mozdulatokra, gesztusokra fordítva a zene nyelvét. Nem az a fajta karmester, aki megfogadja a Richard Strauss-i elvet („ne a karmester izzadjon, hanem a közönség”) – szerencsére. Még arra is hajlandó, hogy grimaszoljon, ha egy-egy olyan frázis van a kottában, amit érdemes humorral megragadni. Az is hallatszik, hogy minden egyes hanggal kapcsolatban elképzelése van, és mindent megtesz azért, hogy az együttest örömteli játékra ösztönözze. És még valami feltűnt a rövid idő alatt, míg a próbába belehallgattam: ő egy olyan karmester, aki tisztelettel, a pozitívumokat kiemelve beszél a zenekarral. Jó lenne több itthoni koncerten találkozni a nevével.

20200830_Fertod_Zarokoncert19-204315.jpg

Csővári Csilla (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a parton)

A koncertet Csővári Csilla és Érdi Tamás közös előadása, az A csitári hegyek alatt zárta Kodály feldolgozásában. Ez egyben a nyár leghosszabb, mintegy 45 hangversenyt magába foglaló klasszikus zenei fesztiváljának végét is jelentette. „Egyik hajlik vállamra másik a babáméra. / Így hát kedves kisangyalom tiéd leszek valaha.”

 

A fesztiválról szóló további cikkeinket itt olvashatja!

Klasszaparton2020-111502.png

Klassz a pARTon! 2020

A fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.