Klasszikus

Vendégségben Mozartnál és Schubertnél

2015.04.26. 10:13
Ajánlom
Ikonikus helyszínekben nem szűkölködik Bécs: két híres zeneszerző egykori otthonát is megtekinthetik a zenerajongók az osztrák fővárosban járva.

Mozart élete során rengeteg helyen élt Bécsben, mégis csak egyetlen lakása maradt fenn. 1784-től 1787-ig élete legboldogabb éveit töltötte a Domgasse 5-ös szám alatt. Több kiváló műve, köztük a Figaro házassága is ebben a négy szobából, két kabinetszobából és egy konyhából álló lakásban született. Ezekben az években Mozart ünnepelt művész volt, kifejezetten illusztris társaságban mozgott és számos koncertet adott nemesi házakban.

A Stephansdom közelében található épületet 2006-ban, Mozart 250. születésnapja alkalmából újították fel teljesen, azóta három emeleten a munkásságát és a korát bemutató kiállítással fogadja a látogatókat. Az első emeleten a zeneszerző itt eltöltött két és fél éve áll a középpontban, a másodikon leghíresebb operái és a Requiem, továbbá itt tekinthető meg a Varázsfuvola-részleg profi multimédiás berendezéssel. A harmadik emeleten Mozart bécsi életét követhetjük nyomon a fellépéseitől kezdve a játékszenvedélyén át a szabadkőműves kapcsolataiig.

Franz Schubert 1797. január 31-én a mai Bécs külvárosában, Himmelpfortgrundban, egészen pontosan a konyhában látta meg a napvilágot tizenhat gyermek közül tizenharmadikként. A szülőházat, ahol élete első négy és fél évét töltötte, napjainkra felújították, így az egyemeletes, kis udvaros, nyitott folyosós épület ragyogó állapotban fogadja a látogatókat. Egykoron a ház tizenhat részre volt osztva, ahol teljes családok éltek meglehetősen szűkös körülmények között, többnyire egy szobában. Schubert édesapja tanárként dolgozott, és az osztályterem is ebben a házban volt. Az itt látható kiállítás Schubert egész életét dokumentálja tanulmányaival, zenei fejlődésével, családja és barátai bemutatásával együtt.

A lakás, ahol Schubert meghalt, talán a legszívbemarkolóbb hely az összes bécsi múzeum közül. Schubert két és fél hónapig, 1828. november 19-én bekövetkezett haláláig élt a Naschmarkt melletti Kettenbrückengassén található házban testvére vendégeként. Egyik legutolsó művét, a Der Hirt auf dem Felsen-t is itt komponálta. Ekkor már jó ideje betegeskedett szifiliszben, és szenvedett annak higannyal való kezelésétől. 31 éves korában érte a halál, amelynek oka valószínűleg a tífusz volt. A kiállítás bemutatja életének utolsó heteit, a temetését és Beethoven végső nyughelye melletti sírját is.

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.