Klasszikus

Vendégségben Mozartnál és Schubertnél

2015.04.26. 10:13
Ajánlom
Ikonikus helyszínekben nem szűkölködik Bécs: két híres zeneszerző egykori otthonát is megtekinthetik a zenerajongók az osztrák fővárosban járva.

Mozart élete során rengeteg helyen élt Bécsben, mégis csak egyetlen lakása maradt fenn. 1784-től 1787-ig élete legboldogabb éveit töltötte a Domgasse 5-ös szám alatt. Több kiváló műve, köztük a Figaro házassága is ebben a négy szobából, két kabinetszobából és egy konyhából álló lakásban született. Ezekben az években Mozart ünnepelt művész volt, kifejezetten illusztris társaságban mozgott és számos koncertet adott nemesi házakban.

A Stephansdom közelében található épületet 2006-ban, Mozart 250. születésnapja alkalmából újították fel teljesen, azóta három emeleten a munkásságát és a korát bemutató kiállítással fogadja a látogatókat. Az első emeleten a zeneszerző itt eltöltött két és fél éve áll a középpontban, a másodikon leghíresebb operái és a Requiem, továbbá itt tekinthető meg a Varázsfuvola-részleg profi multimédiás berendezéssel. A harmadik emeleten Mozart bécsi életét követhetjük nyomon a fellépéseitől kezdve a játékszenvedélyén át a szabadkőműves kapcsolataiig.

Franz Schubert 1797. január 31-én a mai Bécs külvárosában, Himmelpfortgrundban, egészen pontosan a konyhában látta meg a napvilágot tizenhat gyermek közül tizenharmadikként. A szülőházat, ahol élete első négy és fél évét töltötte, napjainkra felújították, így az egyemeletes, kis udvaros, nyitott folyosós épület ragyogó állapotban fogadja a látogatókat. Egykoron a ház tizenhat részre volt osztva, ahol teljes családok éltek meglehetősen szűkös körülmények között, többnyire egy szobában. Schubert édesapja tanárként dolgozott, és az osztályterem is ebben a házban volt. Az itt látható kiállítás Schubert egész életét dokumentálja tanulmányaival, zenei fejlődésével, családja és barátai bemutatásával együtt.

A lakás, ahol Schubert meghalt, talán a legszívbemarkolóbb hely az összes bécsi múzeum közül. Schubert két és fél hónapig, 1828. november 19-én bekövetkezett haláláig élt a Naschmarkt melletti Kettenbrückengassén található házban testvére vendégeként. Egyik legutolsó művét, a Der Hirt auf dem Felsen-t is itt komponálta. Ekkor már jó ideje betegeskedett szifiliszben, és szenvedett annak higannyal való kezelésétől. 31 éves korában érte a halál, amelynek oka valószínűleg a tífusz volt. A kiállítás bemutatja életének utolsó heteit, a temetését és Beethoven végső nyughelye melletti sírját is.

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.