Klasszikus

Vendégségben Mozartnál és Schubertnél

2015.04.26. 10:13
Ajánlom
Ikonikus helyszínekben nem szűkölködik Bécs: két híres zeneszerző egykori otthonát is megtekinthetik a zenerajongók az osztrák fővárosban járva.

Mozart élete során rengeteg helyen élt Bécsben, mégis csak egyetlen lakása maradt fenn. 1784-től 1787-ig élete legboldogabb éveit töltötte a Domgasse 5-ös szám alatt. Több kiváló műve, köztük a Figaro házassága is ebben a négy szobából, két kabinetszobából és egy konyhából álló lakásban született. Ezekben az években Mozart ünnepelt művész volt, kifejezetten illusztris társaságban mozgott és számos koncertet adott nemesi házakban.

A Stephansdom közelében található épületet 2006-ban, Mozart 250. születésnapja alkalmából újították fel teljesen, azóta három emeleten a munkásságát és a korát bemutató kiállítással fogadja a látogatókat. Az első emeleten a zeneszerző itt eltöltött két és fél éve áll a középpontban, a másodikon leghíresebb operái és a Requiem, továbbá itt tekinthető meg a Varázsfuvola-részleg profi multimédiás berendezéssel. A harmadik emeleten Mozart bécsi életét követhetjük nyomon a fellépéseitől kezdve a játékszenvedélyén át a szabadkőműves kapcsolataiig.

Franz Schubert 1797. január 31-én a mai Bécs külvárosában, Himmelpfortgrundban, egészen pontosan a konyhában látta meg a napvilágot tizenhat gyermek közül tizenharmadikként. A szülőházat, ahol élete első négy és fél évét töltötte, napjainkra felújították, így az egyemeletes, kis udvaros, nyitott folyosós épület ragyogó állapotban fogadja a látogatókat. Egykoron a ház tizenhat részre volt osztva, ahol teljes családok éltek meglehetősen szűkös körülmények között, többnyire egy szobában. Schubert édesapja tanárként dolgozott, és az osztályterem is ebben a házban volt. Az itt látható kiállítás Schubert egész életét dokumentálja tanulmányaival, zenei fejlődésével, családja és barátai bemutatásával együtt.

A lakás, ahol Schubert meghalt, talán a legszívbemarkolóbb hely az összes bécsi múzeum közül. Schubert két és fél hónapig, 1828. november 19-én bekövetkezett haláláig élt a Naschmarkt melletti Kettenbrückengassén található házban testvére vendégeként. Egyik legutolsó művét, a Der Hirt auf dem Felsen-t is itt komponálta. Ekkor már jó ideje betegeskedett szifiliszben, és szenvedett annak higannyal való kezelésétől. 31 éves korában érte a halál, amelynek oka valószínűleg a tífusz volt. A kiállítás bemutatja életének utolsó heteit, a temetését és Beethoven végső nyughelye melletti sírját is.

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.