Klasszikus

"Vendégünk egy város" - Eger köszönti Budapestet

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Március 21-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezik Eger kulturális életének színe és java. Az egész nap tartó rendezvény Budapest négy pontján zajlik. Egri városlátogatás a budapesti székesfővárosban!

Az egri nap a Budapest Bábszínház Stúdiójában kezdődik 14.30-kor, ahol az idén hetedik önálló évadot nyitó Harlekin Bábszínház vendégjátékát láthatják a gyerekek és szüleik Harlekin címmel, Kovács Géza rendezésében.

15.00-tól a Vörösmarty tér végvári helyőrséggé alakul át az Egri Vitézlő Oskola segítségével, mely török kori végvári katonai hagyományok alcímmel tart vitézi bemutatót, és megtekinthetjük Zalán Tibor és Huzella Péter: Eger kis csillagai című zenés történelmi játékát. Háttérzene Tinódi után szabadon: Musica Aulica Régizene Együttes.

Ugyanezen a napon az egri Gárdonyi Géza Színház - www.gardonyiszinhaz.hu - költözik egy estére a Tháliába, és a legendás örökzöld musicalt, Loewe - Lerner: My Fair Ladyjét mutatja be 19.00 órától. A történetet nem igazán kell bemutatni, de emlékeztetőül: este tizenegykor, a színházi előadások vége tájékán egy rettentő zápor elől menedéket keresve futnak össze a történet szereplői - a londoni Covent Garden zöldségpiaca közelében. Itt várja az eső elvonulását Henry Higgins, a fonetika professzora, itt őgyeleg Pickering, aki történetesen azért tért vissza Angliába, hogy épp Higginsszel ismerkedjék meg. És itt próbál túladni maradék virágain Eliza Doolittle, a virágáruslány, akinek ordenáré dialektusa - "az volna csudijóóóó!" - fölkelti Higgins tudományos érdeklődését. A professzor hetvenkedve kijelenti, hogy az ocsmányul beszélő és viselkedő virágáruslányból, tudománya segítségével, hercegnőt tud faragni néhány hónap alatt. Pickering bíztatására másnap meg is kezdődik Eliza oktatása.

Ugyanebben az időben máshol is, az Egri Szimfonikus Zenekar az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban lép fel 19.00 órakor, és Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című művének zenekari változatát adja elő Szabó Sípos Máté vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.