Klasszikus

"Vendégünk egy város" - Eger köszönti Budapestet

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Március 21-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezik Eger kulturális életének színe és java. Az egész nap tartó rendezvény Budapest négy pontján zajlik. Egri városlátogatás a budapesti székesfővárosban!

Az egri nap a Budapest Bábszínház Stúdiójában kezdődik 14.30-kor, ahol az idén hetedik önálló évadot nyitó Harlekin Bábszínház vendégjátékát láthatják a gyerekek és szüleik Harlekin címmel, Kovács Géza rendezésében.

15.00-tól a Vörösmarty tér végvári helyőrséggé alakul át az Egri Vitézlő Oskola segítségével, mely török kori végvári katonai hagyományok alcímmel tart vitézi bemutatót, és megtekinthetjük Zalán Tibor és Huzella Péter: Eger kis csillagai című zenés történelmi játékát. Háttérzene Tinódi után szabadon: Musica Aulica Régizene Együttes.

Ugyanezen a napon az egri Gárdonyi Géza Színház - www.gardonyiszinhaz.hu - költözik egy estére a Tháliába, és a legendás örökzöld musicalt, Loewe - Lerner: My Fair Ladyjét mutatja be 19.00 órától. A történetet nem igazán kell bemutatni, de emlékeztetőül: este tizenegykor, a színházi előadások vége tájékán egy rettentő zápor elől menedéket keresve futnak össze a történet szereplői - a londoni Covent Garden zöldségpiaca közelében. Itt várja az eső elvonulását Henry Higgins, a fonetika professzora, itt őgyeleg Pickering, aki történetesen azért tért vissza Angliába, hogy épp Higginsszel ismerkedjék meg. És itt próbál túladni maradék virágain Eliza Doolittle, a virágáruslány, akinek ordenáré dialektusa - "az volna csudijóóóó!" - fölkelti Higgins tudományos érdeklődését. A professzor hetvenkedve kijelenti, hogy az ocsmányul beszélő és viselkedő virágáruslányból, tudománya segítségével, hercegnőt tud faragni néhány hónap alatt. Pickering bíztatására másnap meg is kezdődik Eliza oktatása.

Ugyanebben az időben máshol is, az Egri Szimfonikus Zenekar az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban lép fel 19.00 órakor, és Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című művének zenekari változatát adja elő Szabó Sípos Máté vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.