Klasszikus

Vendégünk Európa - a BTF programsorozata

2011.03.16. 18:14
Ajánlom
Karmester nélkül fellépő kamarazenekar sztárcsellistával kiegészítve, valamint a garantáltan legjobb fiatal tehetségeket felsorakoztató Európai Unió Ifjúsági Zenekara – a magyar soros EU-elnökség keretében ezeket a koncerteket támogatja a Hungarofest a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában.

Mischa Maisky és a Prágai Kamarazenekar - március 18. 19:30

A Hungarofest támogatásával a nyitókoncerten a lett származású, jelenleg Belgiumban élő Mischa Maiskyt ismerheti meg a magyar közönség. A Lettországban született, Oroszországban nevelkedett, később Izraelbe települő Mischa Maisky igazi világpolgárnak tartja magát. „Egy olasz csellón játszom francia és német vonókkal, osztrák és német húrokon, a lányom Franciaországban született, a legidősebb fiam Belgiumban, a középső Olaszországban, a legkisebb Svájcban, japán kocsit vezetek, svájci órát és egy indiai nyakláncok hordok, és mindenütt otthon érzem magam, ahol az emberek méltányolják és élvezik a klasszikus zenét." A zenei világ egyik vezető művészeként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti vagy Vladimir Ashkenazy.

Mischa Maiskyt budapesti fellépésén a patinás hangzásáról világhírű Prágai Kamarazenekar kíséri. A Prágai Kamarazenekar azon kevés együttesek közé tartozik, amelyek karmester nélkül játszanak szimfonikus műveket, s ez az előadásmód különleges kapcsolatot igényel a zenekar tagjai között. A zenészek nem a karmesteri pálcát figyelik, hanem a teljes együttest, s így mindegyikük kamaramuzsikussá válik.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara - április 3. 19:30

Természetes, hogy a soros elnökség jegyében az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is fellép hazánkban. Az 1978-ban Claudio Abbado vezetésével bemutatkozó együttes alapításával egy olyan zenei műhely jött létre, melyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett dolgozhatnak és koncertezhetnek. A zenekarba évente több mint négyezer zenész jelentkezik, a 2010/2011-es évadban négy ifjú magyar pályakezdő is helyet kapott az európai „válogatottban". A zenekar fenntartását az Európai Unió és 27 tagállamának kormánya biztosítja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.