Klasszikus

Vendégünk Európa - a BTF programsorozata

2011.03.16. 18:14
Ajánlom
Karmester nélkül fellépő kamarazenekar sztárcsellistával kiegészítve, valamint a garantáltan legjobb fiatal tehetségeket felsorakoztató Európai Unió Ifjúsági Zenekara – a magyar soros EU-elnökség keretében ezeket a koncerteket támogatja a Hungarofest a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában.

Mischa Maisky és a Prágai Kamarazenekar - március 18. 19:30

A Hungarofest támogatásával a nyitókoncerten a lett származású, jelenleg Belgiumban élő Mischa Maiskyt ismerheti meg a magyar közönség. A Lettországban született, Oroszországban nevelkedett, később Izraelbe települő Mischa Maisky igazi világpolgárnak tartja magát. „Egy olasz csellón játszom francia és német vonókkal, osztrák és német húrokon, a lányom Franciaországban született, a legidősebb fiam Belgiumban, a középső Olaszországban, a legkisebb Svájcban, japán kocsit vezetek, svájci órát és egy indiai nyakláncok hordok, és mindenütt otthon érzem magam, ahol az emberek méltányolják és élvezik a klasszikus zenét." A zenei világ egyik vezető művészeként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti vagy Vladimir Ashkenazy.

Mischa Maiskyt budapesti fellépésén a patinás hangzásáról világhírű Prágai Kamarazenekar kíséri. A Prágai Kamarazenekar azon kevés együttesek közé tartozik, amelyek karmester nélkül játszanak szimfonikus műveket, s ez az előadásmód különleges kapcsolatot igényel a zenekar tagjai között. A zenészek nem a karmesteri pálcát figyelik, hanem a teljes együttest, s így mindegyikük kamaramuzsikussá válik.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara - április 3. 19:30

Természetes, hogy a soros elnökség jegyében az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is fellép hazánkban. Az 1978-ban Claudio Abbado vezetésével bemutatkozó együttes alapításával egy olyan zenei műhely jött létre, melyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett dolgozhatnak és koncertezhetnek. A zenekarba évente több mint négyezer zenész jelentkezik, a 2010/2011-es évadban négy ifjú magyar pályakezdő is helyet kapott az európai „válogatottban". A zenekar fenntartását az Európai Unió és 27 tagállamának kormánya biztosítja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.