Klasszikus

Vengerov a Pannon Filharmonikusokkal lép színpadra

2006.03.22. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 23-án este a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében adnak koncertet. Az est vendégszólistája a világhírű hegedűvirtuóz, korunk egyik legkeresettebb előadóművésze, Maxim Vengerov, az est karmestere Hamar Zsolt lesz.

A koncert programjába Sosztakovics Ünnepi nyitánya, Beethoven Hegedűversenye, valamint Schumann C-dúr szimfóniája (op. 61) szerepel. Maxim Vengerov a szibériai Novoszibirszkben született 1974-ben. Ötéves korában kezdett Galina Turcsanyinovához hegedűórára járni, később a legendás hegedűtanár, Zakhar Bron tanította a kiugró tehetségű fiút. Tíz esztendős volt, amikor megnyerte a Junior Wieniawski-versenyt Lengyelországban. Ezt követően több szólóestet adott Moszkvában és Leningrádban, s már egészen fiatalon olyan zenekarokkal játszott együtt, mint a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, valamint a BBC Philharmonic Orchestra.

Vengerov 1990-ben megnyerte Londonban a nemzetközi Carl-Flesch Verseny első díját, s ez világszerte hírnevet hozott számára. Az 1990/91-es évadban a New York Philharmonic Orchestra együttesével debütált az Egyesült Államokban, majd először adott koncertet az Israel Philharmonic Orchestra kíséretében Tel Aviv-ban. A művész azóta a világ élvonalbeli zenekaraival és karmestereivel koncertezett, köztük volt például Daniel Barenboim (akit többször a „zenei atyjának” nevezett), Lorin Maazel, Zubin Mehta, de rendszeresen ad szólóesteket is a világ legjelentősebb koncerttermeiben. Maxim Vengerov korábban a Teldec, 2000 óta az EMI exkluzív művésze (a gazdag diszkográfia megtalálható az EMI honlapján).

2004. február 8-án Grammy-díjat kapott A legjobb hangszeres szólista (Best Instrumental Solist) kategóriában. Vengerov rendszeresen koncertezik Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Ausztráliában. Egyébként tanárként, mesterkurzusok vezetőjeként ugyanolyan keresett, mint pódiumművészként: 2000 októberétől a saarbrückeni zeneakadémia professzora. A tavalyi esztendőt főként a tanulásnak szentelte: 2005-ben nem vállalt turnékat, mert dzsessz improvizációt és argentin tangót tanult, valamint új darabokat, köztük egy számára készült új kompozíciót, Benjamin Juszupov művét. Maxim Vengerov egy 1723-as cremonai Antonio Stradivari hegedűn játszik, amelyet a Stradivari Society, Inc. of Chicago bocsátott a rendelkezésére.

Az est karnagya, Hamar Zsolt március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért Sólyom László köztársasági elnöktől, továbbá Gyermánné Vass Ágnes, a zenekar koncertmestere művészi munkájának elismerésért Liszt-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.