Klasszikus

Verbunkos - budapesti bemutató

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
A Keszthelyi Táncpanorámán nagy sikert aratott új folklórműsornak, a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadásának budapesti bemutatójára október 4-én, szombaton 19.00 órakor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban.

A Magyar Állami Népi Együttes ismét úttörő feladatra vállalkozott. Új folklórműsorába a letűnt romantika korszakát idézve válogatta egybe a folklórban, a néptáncban és a cigányzenekari hagyományban fönnmaradt legkedveltebb verbunkosokat.

Az első részben a cigányzenekar és a tánckar jóvoltából az a fontos kultúrtörténeti pillanat elevenedik meg, amikor a kor politikai és társadalmi akaratának megfelelően a verbunk és a csárdás a magyar zene és tánc új irányzataiként terjedhettek el. Mivel a választott zenék és táncok több esetben töredékesen, egymástól elválva, akár más funkcióban maradtak fenn, így ez a rész a fantáziát megmozgató alkotói munka nyomán született.

A második részben a verbunkos korszaknak és előzményeinek a folklórban, néptáncban leszűrődött, máig fennmaradt emlékeit láthatjuk. E műsorszámok a – mára világszerte ismert és elismert – tánctípusaink kiteljesedését követik nyomon. Az ábrázolt időszak legjellemzőbb szórakoztató és tánczenei formációi a cigányzenekarok voltak, ezért az előadásban a Magyar Állami Népi Együttes Cigányzenekara hangsúlyos szerepet kapott: a táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előad.

A produkció koreográfiái Juhász Zsolt, Szilágyi Zsolt és Varga Zoltán munkái, zenei szerkesztő Kelemen László, jelmez Lőrincz Beáta, színpadkép Érchegyi László, vezető prímások Oláh Jenő, Radics Ferenc, Pál István, közreműködik Herczku Ágnes (ének), valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Az előadásra jegyek a helyszínen (1014 Budapest, Színház u. 1-3.) válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.