Klasszikus

Verbunkos - budapesti bemutató

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
A Keszthelyi Táncpanorámán nagy sikert aratott új folklórműsornak, a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadásának budapesti bemutatójára október 4-én, szombaton 19.00 órakor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban.

A Magyar Állami Népi Együttes ismét úttörő feladatra vállalkozott. Új folklórműsorába a letűnt romantika korszakát idézve válogatta egybe a folklórban, a néptáncban és a cigányzenekari hagyományban fönnmaradt legkedveltebb verbunkosokat.

Az első részben a cigányzenekar és a tánckar jóvoltából az a fontos kultúrtörténeti pillanat elevenedik meg, amikor a kor politikai és társadalmi akaratának megfelelően a verbunk és a csárdás a magyar zene és tánc új irányzataiként terjedhettek el. Mivel a választott zenék és táncok több esetben töredékesen, egymástól elválva, akár más funkcióban maradtak fenn, így ez a rész a fantáziát megmozgató alkotói munka nyomán született.

A második részben a verbunkos korszaknak és előzményeinek a folklórban, néptáncban leszűrődött, máig fennmaradt emlékeit láthatjuk. E műsorszámok a – mára világszerte ismert és elismert – tánctípusaink kiteljesedését követik nyomon. Az ábrázolt időszak legjellemzőbb szórakoztató és tánczenei formációi a cigányzenekarok voltak, ezért az előadásban a Magyar Állami Népi Együttes Cigányzenekara hangsúlyos szerepet kapott: a táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előad.

A produkció koreográfiái Juhász Zsolt, Szilágyi Zsolt és Varga Zoltán munkái, zenei szerkesztő Kelemen László, jelmez Lőrincz Beáta, színpadkép Érchegyi László, vezető prímások Oláh Jenő, Radics Ferenc, Pál István, közreműködik Herczku Ágnes (ének), valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Az előadásra jegyek a helyszínen (1014 Budapest, Színház u. 1-3.) válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.