Klasszikus

Verbunkos - budapesti bemutató

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
A Keszthelyi Táncpanorámán nagy sikert aratott új folklórműsornak, a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadásának budapesti bemutatójára október 4-én, szombaton 19.00 órakor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban.

A Magyar Állami Népi Együttes ismét úttörő feladatra vállalkozott. Új folklórműsorába a letűnt romantika korszakát idézve válogatta egybe a folklórban, a néptáncban és a cigányzenekari hagyományban fönnmaradt legkedveltebb verbunkosokat.

Az első részben a cigányzenekar és a tánckar jóvoltából az a fontos kultúrtörténeti pillanat elevenedik meg, amikor a kor politikai és társadalmi akaratának megfelelően a verbunk és a csárdás a magyar zene és tánc új irányzataiként terjedhettek el. Mivel a választott zenék és táncok több esetben töredékesen, egymástól elválva, akár más funkcióban maradtak fenn, így ez a rész a fantáziát megmozgató alkotói munka nyomán született.

A második részben a verbunkos korszaknak és előzményeinek a folklórban, néptáncban leszűrődött, máig fennmaradt emlékeit láthatjuk. E műsorszámok a – mára világszerte ismert és elismert – tánctípusaink kiteljesedését követik nyomon. Az ábrázolt időszak legjellemzőbb szórakoztató és tánczenei formációi a cigányzenekarok voltak, ezért az előadásban a Magyar Állami Népi Együttes Cigányzenekara hangsúlyos szerepet kapott: a táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előad.

A produkció koreográfiái Juhász Zsolt, Szilágyi Zsolt és Varga Zoltán munkái, zenei szerkesztő Kelemen László, jelmez Lőrincz Beáta, színpadkép Érchegyi László, vezető prímások Oláh Jenő, Radics Ferenc, Pál István, közreműködik Herczku Ágnes (ének), valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Az előadásra jegyek a helyszínen (1014 Budapest, Színház u. 1-3.) válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.