Klasszikus

Veronai verseny magyar győztesekkel

2005.01.26. 00:00
Ajánlom
Veronában, a 2005 januárjában rendezett Nemzetközi Don Giovanni Énekversenyen a Magyar Állami Operaház három művésze is díjat szerzett. A megmérettetésen Bakonyi Anikó Donna Anna, Bretz Gábor Leporello szerepét nyerte el, Mitilineou Cleo pedig a zsűri különdíját kapta meg.

A nemzetközi énekverseny az UNESCO támogatásával jött létre, előválogatóit többek között Sanghajban, Moszkvában, New Yorkban, Münchenben, Fokvárosban és Budapesten rendezték. Az idei versenyt Mozart Don Giovanni című operájának szerepeire írták ki, a részvétel alsó korhatára 20, felső korhatára 34 év volt. Az első fordulót követően 50 énekes – köztük hatan a budapesti dalszínházból – jutott a középdöntőbe, s minden szerepre 6-7 jelentkező volt.

A veronai döntőbe 20 művész került, négyen voltak köztük a Magyar Állami Operaház művészei. Zerlina szerepében lépett pódiumra a ciprusi születésű, görög énekesnő, Mitilineou Cleo, aki évek óta él Budapesten, s már második szezonját tölti az Operaház szerződtetett énekeseként, a dalszínház stúdiósai közül pedig Bakonyi Anikó Donna Annát, Molnár Levente Don Giovannit, Bretz Gábor pedig Leporellót alakította.

Végül a versenyt – amelynek 11 tagú grémiumában Szinetár Miklós, az Operaház intendáns-főigazgatója is helyet foglalt – kilencen nyerték meg, és a zsűri több különdíjat is kiosztott. Don Giovanni szerepét az olasz Gabriele Ribis kapta, Donna Annát Bakonyi Anikó, Don Ottaviót a kínai Yang Yang, Leporellót Bretz Gábor, Donna Elvirát az orosz Natalia Mouradymova, honfitársa, Dimitry Sarnikov pedig a Komtúr szerepét nyerte el. Masettót a kínai Yang Shen kapta, Zerlinából pedig két legjobbat is találtak: a botswanai Angela Kerrisont és a kínai Wei Huangot. A különdíjasok között volt Mitilineou Cleo.

A győztesek 2005. január 17-én este a Veronai Operában adták elő Mozart operájának félig szcenírozott változatát a zsűri elnökének, Gianfranco de Bosiónak a rendezésében. A koncertet rögzítették, és egy lemezkiadó már jelezte szándékát, hogy szívesen készítene CD-t a hangfelvételből. A Magyar Állami Operaház vezetőségének tagjai, akik a budapesti előválogató zsűrijét alkották, a hat továbbjutott művésznek hazai fellépési lehetőséget is biztosítanak. Bakonyi Anikó, Mitilineou Cleo, Bretz Gábor, Molnár Levente, Molnár Zsolt és Szappanos Tibor a budapesti dalszínház következő szezonjában két Don Giovanni-előadáson léphet a magyar közönség elé, s így itthon is megmutathatják tehetségüket, rátermettségüket és felkészültségüket. (Mitilineou Cleónak ebben az operában egyébként már többször tapsolhatott a budapesti közönség, hiszen egy éve rendszeresen énekli a Kesselyák Gergely rendezte Don Giovanni Zerlináját.)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.