Klasszikus

Vérpezsdítő dallamok a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjén

2022.02.15. 10:30
Ajánlom
A spanyol muzsika és a jazz áll a Savaria Szimfonikus Zenekar február 18-i koncertjének középpontjában, a szombathelyi közönség egzotikus utazásra indulhat neves előadók kalauzolásával.

Különleges, tavaszi hangulatú hangversenyekkel várja zeneszerető közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar a Szimfónia-Tavasz bérlet előadásain. Február 18-án négy rendkívül izgalmas művel indul a bérletsorozat, melyen Copland, Ravel és Csajkovszkij-Ellington darabokat hallhat a közönség. Vezényel Vajda Gergely, zongorán közreműködik Palojtay János zongoraművész. 

Az El Salón México című egytételes szimfonikus kompozíciót Aaron Copland 1936-ban fejezte be. A szerző az 1930-as években többször járt Mexikóban, a darab címe is egy helyi nevezetességre, Mexico City ismert szórakozóhelyére utal.

Copland önéletrajza szerint ezen a helyen három terem működött: egy a felsőbb osztálybelieknek, egy a munkásoknak, egy a mezítlábas parasztoknak.

A zene szinte érzékelhetővé teszi, ahogyan egyik teremből a másikba lépünk, váltogatva a zenei stílusok között.

A franciák egyik kedvenc zeneszerzője a baszk gyökerekkel rendelkező, és zenéiben spanyol színeket és ritmusokat is tükröző művész, Maurice Ravel . A háromtételes G-dúr zongoraversenyének, mely 1929 és 1931 között készült, első tételét Mozart-, Saint-Saëns- és jazzhatások gazdagítják, lassú tételét számos tekintetben Chopin ihlette, az utolsó tétel pedig a szerzőre jellemző csillogást, virtuozitást tükrözi.

Ravel elmondta, hogy ebben a darabban nem arra törekedett, hogy mélyreható legyen, hanem hogy szórakoztasson, a maga módján.

Az 1907–1908-ben komponált Spanyol rapszódia Ravel első nagyobb szabású zenekari műve. Ezekben az években több spanyol témájú alkotás került ki műhelyéből. A darab első tétele Prélude à la nuit, az éjszaka hangjainak izgalmas neszezését fogalmazza meg. A második és a harmadik tétel tánc, Malagueña illetve Habanera. A finálé emelkedett, C-dúr zene, mely az ünnep (Feria) hangulatát foglalja hangokba.

Ha beszélhetünk a klasszikus zenével kapcsolatban örökzöldekről, Csajkovszkij 1892-ben bemutatott balettzenéje, a Diótörő egészen biztosan ezek közé tartozik. Duke Ellington legendásan gazdag és hosszú pályájának második zenitjén, 1960-ban jelentette meg Csajkovszkij Diótörő-szvitjének briliáns jazz-átdolgozását, amelyet állandó alkotótársával, Billy Strayhornnal közösen készített.

A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje
február 18. 19:00, Szombathely, Bartók Terem

Copland: El salon Mexico
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Ravel: Spanyol rapszódia
Csajkovszkij-Ellington: Diótörő-szvit

Közreműködik: Palojtay János
Vezényel: Vajda Gergely

Fejléckép: Palojtay János (fotó/forrás: janospalojtay.com)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.
Klasszikus interjú

Nem mikrózunk semmit! – interjú Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar május 13-án zárja új művekkel, elit szólistákkal, szokatlan kihívásokkal tarkított évadát. Várdai István művészeti vezető elmesélte nekünk, hogyan vették az akadályokat, és mi vár az együttesre és közönségére a következő, jubileumi évadban.