Klasszikus

Verseny két zenekarra

2003.01.26. 00:00
Ajánlom
Nem mindennapi sikert ért el a magyar zeneművészet: egyszerre két világszínvonalú szimfonikus zenekarunk turnézik az Egyesült Államokban. De nem lennénk magyarok, ha nem sikerülne ezen is összevesznünk: Fischer Ivánnak a New York Timesban megjelent interjújának egyes, a finanszírozásra vonatkozó kitételei ingerült reakciót váltottak ki hazai zenei körökből. Még szerencse, hogy a budapesti zenei táborok indulatai az óceán túlpartján már nem annyira érződnek: itt inkább a muzsika számít.
     
     
     

A Budapesti Fesztiválzenekar első fellépései egyelőre vegyes visszhangot váltottak ki. Azt senki sem vitatja, hogy Fischer Iván társulata jó teljesítményre képes, ám mind a műsorválasztást, mind a koncerteket érte kritika. A Washington Post például „hamis remekműnek” nevezte Liszt Faust szimfóniáját. A szerző, Tim Page viszont kiemelte a Nürnbergi mesterdalnokok nyitányát: a kiváló interpretáció szerinte csak aláhúzta a különbséget az „igazi mester” és a „pusztán érdekes” között.

A New York-i Carnegie Hallban tartott két hangversenyről a La Scena Musicale nevű internetes oldalon található részletes beszámoló. A szerző, Philip Anson szerint a közönség soraiban tekintélyes volt a helyi magyarok aránya, ám a műélvezetet elrontotta Liszt túlsúlya. A zeneszerző, ahogyan az írás fogalmaz, „száz éve nincs divatban”, felfújt hangszereléseit és egydimenziós programdarabjait meghaladták Wagner, Berlioz, Muszorgszkij és Debussy forradalmi újításai. A Tasso című szimfonikus költemény „sovány és feledhető”, a Haláltánc „túl van írva” – bár a francia Jean-Yves Thibaudet bátran védelmezte a zongoraszólam pozícióit. Az egyórás Faust szimfónia egyenesen sírkőként nehezült a koncertre. A Nürnbergi mesterdalnokok Anson szemében itt csupán azt illusztrálta, hogy Fischernek vagy Wagnerrel van baja, vagy zenészei egybentartásával. A Fesztiválzenekarban a La Scena Musicale szerint megvannak egy világszínvonalú együttes elemei, de ezek a különálló részek még nem forrtak egybe. Vad agresszióval bánnak az előadott művekkel, mint egy nagydarab hátvéd az ellenfél csatárával, ami kizárja az olyan apró szépségeket, mint a tonális tisztaság és a meggyőzően átgondolt interpretáció. A zenekar nem szólt olyan szépen, mint a lemezfelvételeken, és még mindig keresi stílusát, identitását.

A Newsday című internetes lap szerzője, Justin Davidson ezzel szemben elégedetten állapítja meg, hogy a Fesztiválzenekar azzal a bársonyossággal és mélységgel játszik, ami elvárható egy öreg város fiatal társulatától. A recenzensnek, aki a Long Island-i Egyetem koncerttermében hallgatta meg az együttest, tetszett a Tasso, és méltatta a zongorán ezúttal Gyenyisz Macujev által előadott Haláltáncot is. Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustráját Davidson hallotta már szorosabbra fogva, de ezzel együtt dicsérte a súlyos momentumokat és a félreérthetetlen identitást.

Az Egyesült Államokban tizennyolc évi szünet után turnézó Nemzeti Filharmonikusok egyelőre a keleti partvidéken tartózkodnak, fellépéseikről még nem található kritika a világhálón. Ám a repertoár ismeretében (sok Liszt, Bartók és Kodály) érdekes lesz összehasonlítani, sikerül-e jobban meggyőzniük az amerikai közönséget és kritikusokat a magyar zene értékeiről, mint a Fesztiválzenekarnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.