Klasszikus

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

2022.01.20. 16:10
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.

A vörös hegedű címmel 1998-ban robbant be a köztudatba az a kanadai-olasz-angol film, többek között Samuel L. Jackson szereplésével, amely 2000-ben elnyerte a legjobb filmzene Oscar-díját, valamint jelölték ugyanezen kategóriában a Golden-Globe díjra, valamint Grammy-díjra, illetve a legjobb idegennyelvű film díjára is. A film és zenéjének története több tekintetben is új jelenséget mutat. Azt megszokhattuk már ugyanis, hogy egy film főszereplője zeneszerző vagy előadóművész, de itt

a középpontban egy Stradivari hegedű áll. A világ történelme, pontosabban annak egyfajta vetülete pereg le a tizenhetedik században készült hangszer sorsán keresztül.

A zenetörténeti újdonság pedig az, hogy a szokással ellentétben, miszerint egy filmzenében megszólalnak klasszikus zenei részletek, itt fordítva történt: a filmzene inspirált versenyművet. John Corigliano, akivel a pécsi zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor kapcsolatban áll, izgalmas keletkezéstörténeti, családi emlékekről is beszámol a partitúra első oldalain.

BoganyiTibor_GyarmatiCsabafoto-163429.jpg

Bogányi Tibor (Fotó/Forrás: Gyarmati Csaba / Pannon Filharmonikusok)

A filmzenében több virtuóz hegedűetűd is feltűnik, hiszen a film főhőse bizonyára mindet játszotta már élete során. A film nagy sikerére való tekintettel, még a bemutató évében elkészült az az egytételes mű, amely egy ismétlődő akkordsor fölött bontja ki a filmzene fontosabb témáit. Joshua Bell a filmzenéhez hasonlóan ezt is sikerre vitte, és a Chaconne néven futó mű elkezdett közismert koncertdarabbá válni. A rövid, de sikeres tétel továbbiakkal egészült ki, így jött létre a teljes hegedűverseny, amely bővelkedik hangszerelési és gondolati érdekességekben. A mű egyszerre hordja magán a film és a romantikus versenyművek emlékét, és a modern, avantgárd zene vonásait. A másnap a pécsi Kodály Központban is elhangzó hangversenyen bár nem Joshua Bell, de Elina Vähälä, az amerikai születésű, Finnországban felnőtt hegedűművésznő lép színpadra, aki a világ minden táján szívesen látott vendég a legrangosabb együttesek koncertjein, a legnagyobb hangversenytermekben. Ő vitte Skandináviában először sikerre Corigliano  említett hegedűversenyét és továbbra is ő a mű egyik legfoglalkoztatottabb szólistája.

Az est dirigense tehát Bogányi Tibor, így a zenei profizmuson túl elegendő energiával, lelki átfűtöttséggel szólal meg a három 20. századi mű. A „The Red Violin” Hegedűversenyen túl két egészen izgalmas szerzőt tűzött műsorára a zenekar. Megszólal a 20. századi amerikai zene emblematikus alakjának, Leonard Bernsteinnek egy kevésbé ismert, zenei csemegének számító műve. A Candide – nyitány Voltaire azonos című regénye alapján készült rövid operett, melynek nyitánya jelen alkalommal a hangverseny felütéséül is szolgál.

A Candide főhősének, magának Bernsteinnek az optimizmusa hatja át a művet, miszerint „a világ minden lehetséges világ közül a legjobb”.

Bernsteint karmesterként, zeneszerzőként és a komolyzene népszerűsítőjeként is ismerjük. Amennyire „komoly” karmesterként tartják számon, annyira „könnyű” zeneszerzőként, aki sikerrel dirigálja a nagy klasszikusokat, zenéje mégis tulajdonképpen könnyűzene. Pedig ez a könnyűzene nagyon is használja a klasszikus szimfonikus zenekarok tapasztalati tőkéjét, és a maga nemében klasszikus is, hiszen magába foglal mindent, ami a szerző hazájában a nép köztudatának és kulturális örökségének része. Csakhogy ez a néphagyomány amerikai. Érdekes lesz ismét hazai zenekar előadásában zenéjét hallgatni!

ElinaVahalahegedukismeretCElinaSimonen-163413.jpg

Elina Vähälä (Fotó/Forrás: Elina Simonen / Pannon Filharmonikusok)

Elégedettségünkre magyar szerzőt is hallhatunk a koncerten, Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje hangzik el. A záró művet le kellett cserélni a járványhelyzet okozta kényszerű létszámcsökkentés miatt, pedig Dohnányi különleges mondanivalójú II. szimfóniájával igazán különleges zenei színfoltot tervezett eredetileg a művészeti vezetés. A szerző fisz-moll – más néven romantikus vagy nagy zenekari – szvitjét előadói apparátusának nagysága, tételrendje akár szimfóniává is tehetné, sőt, bizonyos szempontból az is. Ugyanakkor az első tétel intonálása inkább a szerenádok hangulatát idézi. Az andante feliratú variációs tétel egy sziporkázóan hangszerelt, lendületes, organikusan építkező, folyamatosan előre haladó kompozíció. A tétel hangzásvilága leginkább szimfonikus költemények vagy filmzenék hangvételére emlékeztet.

Ugyanakkor ahogy megszokhattuk, Dohnányi minden esetben igényes és sziporkázó, így reméljük, hogy ha nehézségek árán is, de szép élményt adhatunk a közönségünknek!”

A Pannon Filharmonikusok hangversenyére jegyek a Müpa jegypénztárában, illetve a zenekar honlapjáról online is kaphatóak.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.