Klasszikus

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

2022.01.20. 16:10
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.

A vörös hegedű címmel 1998-ban robbant be a köztudatba az a kanadai-olasz-angol film, többek között Samuel L. Jackson szereplésével, amely 2000-ben elnyerte a legjobb filmzene Oscar-díját, valamint jelölték ugyanezen kategóriában a Golden-Globe díjra, valamint Grammy-díjra, illetve a legjobb idegennyelvű film díjára is. A film és zenéjének története több tekintetben is új jelenséget mutat. Azt megszokhattuk már ugyanis, hogy egy film főszereplője zeneszerző vagy előadóművész, de itt

a középpontban egy Stradivari hegedű áll. A világ történelme, pontosabban annak egyfajta vetülete pereg le a tizenhetedik században készült hangszer sorsán keresztül.

A zenetörténeti újdonság pedig az, hogy a szokással ellentétben, miszerint egy filmzenében megszólalnak klasszikus zenei részletek, itt fordítva történt: a filmzene inspirált versenyművet. John Corigliano, akivel a pécsi zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor kapcsolatban áll, izgalmas keletkezéstörténeti, családi emlékekről is beszámol a partitúra első oldalain.

BoganyiTibor_GyarmatiCsabafoto-163429.jpg

Bogányi Tibor (Fotó/Forrás: Gyarmati Csaba / Pannon Filharmonikusok)

A filmzenében több virtuóz hegedűetűd is feltűnik, hiszen a film főhőse bizonyára mindet játszotta már élete során. A film nagy sikerére való tekintettel, még a bemutató évében elkészült az az egytételes mű, amely egy ismétlődő akkordsor fölött bontja ki a filmzene fontosabb témáit. Joshua Bell a filmzenéhez hasonlóan ezt is sikerre vitte, és a Chaconne néven futó mű elkezdett közismert koncertdarabbá válni. A rövid, de sikeres tétel továbbiakkal egészült ki, így jött létre a teljes hegedűverseny, amely bővelkedik hangszerelési és gondolati érdekességekben. A mű egyszerre hordja magán a film és a romantikus versenyművek emlékét, és a modern, avantgárd zene vonásait. A másnap a pécsi Kodály Központban is elhangzó hangversenyen bár nem Joshua Bell, de Elina Vähälä, az amerikai születésű, Finnországban felnőtt hegedűművésznő lép színpadra, aki a világ minden táján szívesen látott vendég a legrangosabb együttesek koncertjein, a legnagyobb hangversenytermekben. Ő vitte Skandináviában először sikerre Corigliano  említett hegedűversenyét és továbbra is ő a mű egyik legfoglalkoztatottabb szólistája.

Az est dirigense tehát Bogányi Tibor, így a zenei profizmuson túl elegendő energiával, lelki átfűtöttséggel szólal meg a három 20. századi mű. A „The Red Violin” Hegedűversenyen túl két egészen izgalmas szerzőt tűzött műsorára a zenekar. Megszólal a 20. századi amerikai zene emblematikus alakjának, Leonard Bernsteinnek egy kevésbé ismert, zenei csemegének számító műve. A Candide – nyitány Voltaire azonos című regénye alapján készült rövid operett, melynek nyitánya jelen alkalommal a hangverseny felütéséül is szolgál.

A Candide főhősének, magának Bernsteinnek az optimizmusa hatja át a művet, miszerint „a világ minden lehetséges világ közül a legjobb”.

Bernsteint karmesterként, zeneszerzőként és a komolyzene népszerűsítőjeként is ismerjük. Amennyire „komoly” karmesterként tartják számon, annyira „könnyű” zeneszerzőként, aki sikerrel dirigálja a nagy klasszikusokat, zenéje mégis tulajdonképpen könnyűzene. Pedig ez a könnyűzene nagyon is használja a klasszikus szimfonikus zenekarok tapasztalati tőkéjét, és a maga nemében klasszikus is, hiszen magába foglal mindent, ami a szerző hazájában a nép köztudatának és kulturális örökségének része. Csakhogy ez a néphagyomány amerikai. Érdekes lesz ismét hazai zenekar előadásában zenéjét hallgatni!

ElinaVahalahegedukismeretCElinaSimonen-163413.jpg

Elina Vähälä (Fotó/Forrás: Elina Simonen / Pannon Filharmonikusok)

Elégedettségünkre magyar szerzőt is hallhatunk a koncerten, Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje hangzik el. A záró művet le kellett cserélni a járványhelyzet okozta kényszerű létszámcsökkentés miatt, pedig Dohnányi különleges mondanivalójú II. szimfóniájával igazán különleges zenei színfoltot tervezett eredetileg a művészeti vezetés. A szerző fisz-moll – más néven romantikus vagy nagy zenekari – szvitjét előadói apparátusának nagysága, tételrendje akár szimfóniává is tehetné, sőt, bizonyos szempontból az is. Ugyanakkor az első tétel intonálása inkább a szerenádok hangulatát idézi. Az andante feliratú variációs tétel egy sziporkázóan hangszerelt, lendületes, organikusan építkező, folyamatosan előre haladó kompozíció. A tétel hangzásvilága leginkább szimfonikus költemények vagy filmzenék hangvételére emlékeztet.

Ugyanakkor ahogy megszokhattuk, Dohnányi minden esetben igényes és sziporkázó, így reméljük, hogy ha nehézségek árán is, de szép élményt adhatunk a közönségünknek!”

A Pannon Filharmonikusok hangversenyére jegyek a Müpa jegypénztárában, illetve a zenekar honlapjáról online is kaphatóak.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.