Klasszikus

Versenyt és fesztivált szentelnek a magyar zenének Bukarestben

2024.05.09. 17:10
Ajánlom
Huszadik alkalommal rendezik meg a román fővárosban a Magyar Zene Fesztivált, amely az évek során csaknem ötszáz fiatal romániai előadóművészt bátorított arra, hogy repertoárjába magyar zeneszerzők műveit is felvegye.

A klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetését, a fiatal (18-35 éves) tehetségek felfedezését és támogatását célzó fesztivált május 12-16. között rendezik meg. A nyitókoncertet követő három versenynapon 16 egyéni, illetve duóban fellépő zenészt hallgat meg a zsűri és a közönség.

„Idén leggyakrabban Liszt művei csendülnek majd fel, ugyanakkor elmondható, hogy a húsz éve indult fesztiválunk immár bőven túllépte a Liszt–Bartók–Kodály »háromszöget«, s egyre gyakrabban szerepelnek kevésbé ismert magyar zeneszerzők is. Egyébként volt már példa, hogy kortárs zeneszerző kifejezetten a versenyen fellépő zenészek részére írt darabot.

Abszolút sikerként könyvelhető el, hogy nagyon sok olyan Magyar Zene Fesztivál-győztes volt az elmúlt években, akik immár jelentős nemzetközi karriert építettek,

éppen ezen a versenyfesztiválon elnyert díjjal indulva” – mutatott rá Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója.

A fesztivál versenyszekciójára benevezett fiatal szólistáknak, illetve duóknak 20-25 perces műsort kell előadniuk, amelynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom művei szólalnak meg. Az első három helyezettnek a Liszt Intézet koncertlehetőséget biztosít Bécsben, Rómában, illetve Budapesten. A zsűri 2016-tól kezdődőn egy különdíjat, a Bács Lajos-emlékdíjat is odaítéli. A díj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egész estés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére.

A Romániai Előadóművészek Szövetsége az idén ösztöndíjat ajánl fel a 2024 nyarán Erdélyben tartandó egyhetes IConArts nyári egyetemre két hegedű-, gitár-, gordonka-, fuvola-, kürt- vagy énekszakos, illetve ütőhangszeres fiatal tehetségnek. Várják a közönség szavazatait is, ugyanis a hallgatóság dönti el, kit láthat, hallgathat meg egész estés hangverseny keretében az intézet karácsonyi koncertjén.

A jubileumi kiadásához érkezett Magyar Zene Fesztivál „nulladik” napján, május 12-én, vasárnap délelőtt a Liszt Intézet bukaresti központjában megnyitják a Magyar zeneszerzők című kiállítást, amelynek

tíz tablóján – vallomásaik vagy kortársaik írásai révén – a fesztivál történetében legtöbbször játszott tíz magyar zeneszerzőről tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

Az idézetekhez kapcsolódó illusztrációk és a kiállítás grafikája Peternák Anna munkája. A kiállítás kurátora Bara Hajnal, szakmai lektora Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész. A tablókon található QR-kód segítségével meghallgatható az adott zeneszerző egy-egy műve, a Magyar Zene Fesztivál egykori versenyzőinek előadásában.

Vasárnap este a Román Rádió koncerttermébe rendkívüli előadóestre várja a közönséget Ana Silvestru zongoraművész, a Magyar Zene Fesztivál első nyertese, és több meghívottja: Matvej Demin, az első fuvolás a Csajkovszkij Nemzetközi Verseny történelmében, aki megnyerte e rangos megmérettetés I. díját, valamint Giulio Biddau zongoraművész és Matthias Kessler, illetve Luca Staffelbach ütőhangszeres.

A 20. Magyar Zene Fesztivál díjátadó gálájára és koncertjére május 16-án, csütörtökön kerül sor Bukarest emblematikus koncerttermében, a Román Athéneumban, ahol a díjazottak mellett fellép a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tehetsége, Pintér Anna fuvolaművész és Kovács Luca zongoraművész alkotta duó.

Fejléckép forrása: Liszt Intézet, Bukarest

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.