Klasszikus

Veszélyben a Millenáris?

2004.07.02. 00:00
Ajánlom
Augusztus 30-án lejár a Millenáris Parkra és környékére kimondott bontási és építési tilalom. A részleteiben nem ismert hatalmas fejlesztési tervektől tartva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal június 25-ei hatállyal ideiglenes védelem alá helyezte a területet. A második kerület polgármestere egyetért a park védelmével, de a Margit körút és Fény utca közötti területen lévő romos üzemcsarnokoktól szívesen megszabadulna. A Millenáris Park illetékesei attól tartanak, hogy a park épületei is veszélybe kerülnek.

Az egykori Ganz-telep területén nyolcmilliárd forintból felépült Millenáris Park története sokáig vezető hírként szerepelt a sajtóban. A Millenáris ugyanis korántsem az öröklétnek épült. Nyílt titok ma már, hogy a Fidesz csupán a millenniumi események helyszíneként számított a parkra, később a kultúra helyett az üzleté lett volna a főszerep. Az Álmok Álmodói kiállításnak helyt adó két üzemcsarnok nem rendelkezik raktárokkal, irodákkal, légkondicionáló ás korszerű fűtési rendszerrel, így nem alkalmas állandó kiállítás, vagy múzeum befogadására. A Zöld Péter játszótér területe pedig nem is volt állami tulajdonban, a befektető lakóparkot tervezett a helyén. Hogy a parkot megvédjék a spekulációtól, a kerület ideiglenes bontási és építési tilalmat hozott a park egészére. A többször meghosszabbított tilalom augusztus 30-án lejár. Ezért a korábban műemléki védettséget kapott két csarnok mellett 2004. június 25-i hatállyal a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonnali, ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a Millenáris Park Fogadó és Teátrum épületét. Az indoklás szerint a fenti csarnokok a volt Ganz Villamossági Gyárnak és az újonnan létrehozott kulturális központnak is meghatározó épületei, ezért nem tűnhetnek el és környezeti kapcsolataik sem zavarhatók meg új beépítéssel. A KÖH álláspontja szerint az említett épületek közvetlen környezetében - egyelőre részleteiben nem ismert - jelentős fejlesztések várhatóak, ezért ezek a 2000-2001-ben műemléki szempontok szerint helyreállított csarnokok veszélyeztetettek és védendőek.

A második kerületi önkormányzat korábban nem csak a Millenáris területére, hanem a Fény utca és a Margit körút közötti területre is bontási és építési tilalmat adott ki. Horváth Csaba, a kerület polgármestere lapunk kérdésére elmondta, a készülő rendezési tervben meg kívánja őrizni a Millenáris Parkot, a példásan helyreállított épületeivel, parkjával együtt. Sőt továbbra is megakadályozná, hogy a park beépítettsége növekedjék. Erre két helyen lenne lehetőség, a Zöld Péter játszótér ugyanis az Apisolato kft. tulajdona, mely lakóparkot tervezett a helyére. A park gazdája, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jelenleg tárgyalásokat folytat a kft-vel a terület megváltásáról, vagy cseréjéről. A másik beépíthető terület a Fogadó mögötti szőlődomb térsége lenne. A kerület a továbbiakban is fenn kívánja tartani a park egész területére az építési tilalmat, de augusztus 30. után ezt csak anyagi konzekvenciákkal tehetné meg, melyeket a kerület nem tud vállalni. Ezért kérte a kormányt, hogy a jelzett határidőig váltsa ki a nem állami tulajdont.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ideiglenes védelem alá helyezte a Fény utca és a Margit körút közötti területen álló, egyelőre használaton kívüli M, N és L jelű csarnokokat is. Jakovich-Bésán Dénes, a hivatal tudományos igazgatója szerint ezeket az épületeket is meg lehetne menteni a Millenáris Parkhoz hasonlóan, számukra is új funkciót lehetne találni.

Horváth Csaba ezzel a koncepcióval viszont már nem ért egyet. "A kerület abban érdekelt, hogy az egykori Ipari Minisztérium környezetidegen épülete és a mögötte lévő romos üzemcsarnokok lebontásra kerüljenek. Ha ez utóbbiak feleslegesen műemléki tiltás alá kerülnek, akkor hosszú távon konzerválhatja a most fennálló balkáni állapotokat, s megakadályozhatja a terület rehabilitációját." Horváth Csaba kijelentette: az önkormányzat nem ad építési engedélyt egy Mammut 3 típusú épületre, hanem a miniszterelnöki beszédben is elhangzott Európa Központ felépítését szorgalmazza, mely egyszerre tartalmazna üzleti, irodai, kulturális és lakó funkciót. Ezt a koncepciót fogja tartalmazni a kerület augusztus 30-ig elkészülő új rendezési terve is. A Millenáris Park továbbépítését azért sem tartja jó ötletnek, mert a környék lakosságát már ebben a formájában is zavarják a Millenáris rendezvényei.

A 2307/2003 számú kormányrendelet értelmében a Millenáris Kht. szakmai irányítását, valamint alapító jogait a Miniszterelnöki Hivatal átadta az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak. A határozat elrendelte, hogy a Millenáris Park tovább fejlesztése során a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa jelentős kulturális és életmódbeli értékein és az informatikán alapuló jövőt bemutató - közérdekű és üzleti rendezvényekre is alkalmas - kulturális központ jöjjön létre.

Az Informatikai Minisztérium a Millenáris Park épületegyütteseiben valósítja meg a Jövő Háza programot és kiállítást - mondta el kérdésünkre a tárca illetékese. Az állapotfelmérés során világossá vált, hogy az épületekben nincs megfelelő szigetelés, nincs légkondicionálás, az elektromos vezetékek kiépítettsége hiányos. A létesítmény jelen állapotában nem alkalmas egy korszerű technológiai kiállítás, vagy rendezvény befogadására, az épületek műszaki felújítása elkerülhetetlen. Az épületegyüttes tervezett felújításához szükséges forrás mértéke elérheti az egymilliárd forintot is.

*

A kecskeméti cégbejegyzésű Apisolato Kft. még a kormányváltás előtt 600 millió forintért vásárolta meg a telket, melyen lakó- és irodaépületek létesítését tervezte. Az érvényben lévő építési tilalom következtében nem kezdhették meg az építkezéseket. A játszótér területét előbb a Kisrókus 2000 kft. bérelte, majd a Millenáris Kht. Az Apisolato Kft-t először Kecskeméten jegyezték be, majd egy amerikai off-shore cég, később pedig egy Nagy-Britanniában bejegyzett cég vásárolta meg. Ingatlanszakértők szerint a műemléki védettség jelentősen csökkenti a telek értékét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.