Klasszikus

Veszélyben a premier

2009.12.04. 12:40
Ajánlom
Ellopták Kocsis Zoltán laptopját, amin a január 16-i Schönberg-opera utolsó felvonásának partitúrája volt. "A bemutató remélhetően nem marad el, ha találunk megoldást a rekonstrukcióra, illetve előkerül a laptop" – nyilatkozta a karmester.

Csütörtökre virradóra törtek be a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójához, míg ő az emeleten aludt. A tettesek a földszinten betörték az ajtót, bementek a lakásba és bár a riasztó megszólalt, Kocsis Zoltán laptopját sikerült megkaparintani.

A Mózes és Áron című operát Schönberg komponálta, a szövegét is ő írta, de csak két felvonás zenéje készült el. A harmadik felvonást Schönberg néhány zenei vázlatának felhasználásával a nyáron készítette el Kocsis Zoltán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tartott előadás után, ahol a két felvonás hangzott el és az utolsó felvonás szövege. Már Schönberg örököseitől is megérkezett a hozzájárulás az előadáshoz: Schönberg lánya, a Velencében élő Nuria jelezte először, hogy nincs kifogása a kiegészítés ellen, s miután egyeztetett Los Angelesben élő testvéreivel, őszre mindannyian engedélyezték a bemutatót.

Öröm az ürömben, hogy a Bartók Új Sorozat A fából faragott királyfit és a Kossuth szimfóniát tartalmazó lemeze után - ami 2008-ban kategóriájában elnyerte a MIDEM Classical Awards díjat - most megint jelölték a Nemzeti Filharmonikusok albumát. A Hungaroton Bartók Új Sorozatában megjelent II. szvit bekerült a szimfonikus művek kategóriájában a 2010-es MIDEM-re.

www.filharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.