Klasszikus

Veszélyben a premier

2009.12.04. 12:40
Ajánlom
Ellopták Kocsis Zoltán laptopját, amin a január 16-i Schönberg-opera utolsó felvonásának partitúrája volt. "A bemutató remélhetően nem marad el, ha találunk megoldást a rekonstrukcióra, illetve előkerül a laptop" – nyilatkozta a karmester.

Csütörtökre virradóra törtek be a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójához, míg ő az emeleten aludt. A tettesek a földszinten betörték az ajtót, bementek a lakásba és bár a riasztó megszólalt, Kocsis Zoltán laptopját sikerült megkaparintani.

A Mózes és Áron című operát Schönberg komponálta, a szövegét is ő írta, de csak két felvonás zenéje készült el. A harmadik felvonást Schönberg néhány zenei vázlatának felhasználásával a nyáron készítette el Kocsis Zoltán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tartott előadás után, ahol a két felvonás hangzott el és az utolsó felvonás szövege. Már Schönberg örököseitől is megérkezett a hozzájárulás az előadáshoz: Schönberg lánya, a Velencében élő Nuria jelezte először, hogy nincs kifogása a kiegészítés ellen, s miután egyeztetett Los Angelesben élő testvéreivel, őszre mindannyian engedélyezték a bemutatót.

Öröm az ürömben, hogy a Bartók Új Sorozat A fából faragott királyfit és a Kossuth szimfóniát tartalmazó lemeze után - ami 2008-ban kategóriájában elnyerte a MIDEM Classical Awards díjat - most megint jelölték a Nemzeti Filharmonikusok albumát. A Hungaroton Bartók Új Sorozatában megjelent II. szvit bekerült a szimfonikus művek kategóriájában a 2010-es MIDEM-re.

www.filharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.