Klasszikus

Veszélyben Eszterháza fesztiváljai

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.) Megromlott a viszony a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) és a kastélyban tíz éve hangversenyeket rendező Strém Koncert Kft. között. A szakmai és pénzügyi elszámolási viták miatt veszélybe került az augusztus végére és szeptemberre tervezett rangos Haydn-fesztiválok megrendezése.

"Amikor 1995-ben, Lencsés Lajos oboaművésszel és a Budapesti Vonósokkal elindítottuk az eszterházai koncertek sorozatát, az volt a célunk, hogy ez a páratlan jelentőségű Haydn-zarándokhely felkerüljön végre Európa kulturális térképére" – mondja Strém Kálmán zeneszociológus, a hangversenyrendező kft. igazgatója. Az elmúlt tíz évben a kastély külföldön is jegyzett koncertsorozatoknak, fesztiváloknak adott otthont: a Budapesti Vonósok júliusi Haydn-szériája mellett szeptember elején minden évben a Magyar Haydn Társaság rendezte meg régizenei fesztiválját, amelynek világhírű szólisták, kamaraegyüttesek és zenekarok is vendégei voltak.

Tíz évvel ezelőtt még a soproni egyetem (a mai Nyugat-magyarországi Egyetem) volt a kastély kezelője, de később átkerült a kulturális tárca felügyelete alá tartozó Műemlékek Állami Gondnokságához. A MÁG a Haydn-sorozatok rendezésére szerződést kötött Strém Kálmán vállalkozásával, s ez a kapcsolat sokáig harmonikusan működött. Pénzügyi hátterét az utóbbi években az az évi ötvenmillió forintos keret biztosította, amit a minisztérium kifejezetten erre a célra adott át a MÁG-nak. Strém Kálmán szerint tavaly kezdődtek a koncepcionális viták, amikor az ötvenmillió egy részét elvonták a hangversenyektől.

2004 őszén Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor és Somfai László, valamint Ujfalussy József akadémikusok javaslatot tettek Hiller István akkori miniszternek egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő évek – s különösen a 2009-re, Haydn halálának bicentenáriumára való felkészülés – stratégiájának megalkotása lenne.

A szakértői testületbe neves zenetörténészek, művészettörténészek, építészek, oktatási és pénzügyi szakemberek kaptak meghívást, de a bizottság máig nem kezdhette meg tevékenységét, sőt Strém Kálmán úgy érzi, múlt év decembere óta a MÁG szakmai féltékenységből "ellenhadjáratba" kezdett. Ennek jele, hogy a gondnokság korábban minden pénzügyi elszámolását rendben találta, a 2004-es elszámolásnak azonban több tételét kifogásolja, s nemrég felszólította mintegy 3,6 millió forint visszafizetésére. Strém szerint ez a követelés teljesen alaptalan.

Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.), valamint Schiff András és barátainak kamarafesztiválja (szeptember 21–25.). A két fesztivál elmaradása sokmilliós kártérítési pereket vonhat maga után. Csány Éva, a MÁG igazgatója megkeresésünkre nem reagált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.