Klasszikus

Veszélyben Eszterháza fesztiváljai

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.) Megromlott a viszony a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) és a kastélyban tíz éve hangversenyeket rendező Strém Koncert Kft. között. A szakmai és pénzügyi elszámolási viták miatt veszélybe került az augusztus végére és szeptemberre tervezett rangos Haydn-fesztiválok megrendezése.

"Amikor 1995-ben, Lencsés Lajos oboaművésszel és a Budapesti Vonósokkal elindítottuk az eszterházai koncertek sorozatát, az volt a célunk, hogy ez a páratlan jelentőségű Haydn-zarándokhely felkerüljön végre Európa kulturális térképére" – mondja Strém Kálmán zeneszociológus, a hangversenyrendező kft. igazgatója. Az elmúlt tíz évben a kastély külföldön is jegyzett koncertsorozatoknak, fesztiváloknak adott otthont: a Budapesti Vonósok júliusi Haydn-szériája mellett szeptember elején minden évben a Magyar Haydn Társaság rendezte meg régizenei fesztiválját, amelynek világhírű szólisták, kamaraegyüttesek és zenekarok is vendégei voltak.

Tíz évvel ezelőtt még a soproni egyetem (a mai Nyugat-magyarországi Egyetem) volt a kastély kezelője, de később átkerült a kulturális tárca felügyelete alá tartozó Műemlékek Állami Gondnokságához. A MÁG a Haydn-sorozatok rendezésére szerződést kötött Strém Kálmán vállalkozásával, s ez a kapcsolat sokáig harmonikusan működött. Pénzügyi hátterét az utóbbi években az az évi ötvenmillió forintos keret biztosította, amit a minisztérium kifejezetten erre a célra adott át a MÁG-nak. Strém Kálmán szerint tavaly kezdődtek a koncepcionális viták, amikor az ötvenmillió egy részét elvonták a hangversenyektől.

2004 őszén Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor és Somfai László, valamint Ujfalussy József akadémikusok javaslatot tettek Hiller István akkori miniszternek egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő évek – s különösen a 2009-re, Haydn halálának bicentenáriumára való felkészülés – stratégiájának megalkotása lenne.

A szakértői testületbe neves zenetörténészek, művészettörténészek, építészek, oktatási és pénzügyi szakemberek kaptak meghívást, de a bizottság máig nem kezdhette meg tevékenységét, sőt Strém Kálmán úgy érzi, múlt év decembere óta a MÁG szakmai féltékenységből "ellenhadjáratba" kezdett. Ennek jele, hogy a gondnokság korábban minden pénzügyi elszámolását rendben találta, a 2004-es elszámolásnak azonban több tételét kifogásolja, s nemrég felszólította mintegy 3,6 millió forint visszafizetésére. Strém szerint ez a követelés teljesen alaptalan.

Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.), valamint Schiff András és barátainak kamarafesztiválja (szeptember 21–25.). A két fesztivál elmaradása sokmilliós kártérítési pereket vonhat maga után. Csány Éva, a MÁG igazgatója megkeresésünkre nem reagált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.