Klasszikus

Veszélyben Eszterháza fesztiváljai

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.) Megromlott a viszony a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) és a kastélyban tíz éve hangversenyeket rendező Strém Koncert Kft. között. A szakmai és pénzügyi elszámolási viták miatt veszélybe került az augusztus végére és szeptemberre tervezett rangos Haydn-fesztiválok megrendezése.

"Amikor 1995-ben, Lencsés Lajos oboaművésszel és a Budapesti Vonósokkal elindítottuk az eszterházai koncertek sorozatát, az volt a célunk, hogy ez a páratlan jelentőségű Haydn-zarándokhely felkerüljön végre Európa kulturális térképére" – mondja Strém Kálmán zeneszociológus, a hangversenyrendező kft. igazgatója. Az elmúlt tíz évben a kastély külföldön is jegyzett koncertsorozatoknak, fesztiváloknak adott otthont: a Budapesti Vonósok júliusi Haydn-szériája mellett szeptember elején minden évben a Magyar Haydn Társaság rendezte meg régizenei fesztiválját, amelynek világhírű szólisták, kamaraegyüttesek és zenekarok is vendégei voltak.

Tíz évvel ezelőtt még a soproni egyetem (a mai Nyugat-magyarországi Egyetem) volt a kastély kezelője, de később átkerült a kulturális tárca felügyelete alá tartozó Műemlékek Állami Gondnokságához. A MÁG a Haydn-sorozatok rendezésére szerződést kötött Strém Kálmán vállalkozásával, s ez a kapcsolat sokáig harmonikusan működött. Pénzügyi hátterét az utóbbi években az az évi ötvenmillió forintos keret biztosította, amit a minisztérium kifejezetten erre a célra adott át a MÁG-nak. Strém Kálmán szerint tavaly kezdődtek a koncepcionális viták, amikor az ötvenmillió egy részét elvonták a hangversenyektől.

2004 őszén Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor és Somfai László, valamint Ujfalussy József akadémikusok javaslatot tettek Hiller István akkori miniszternek egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő évek – s különösen a 2009-re, Haydn halálának bicentenáriumára való felkészülés – stratégiájának megalkotása lenne.

A szakértői testületbe neves zenetörténészek, művészettörténészek, építészek, oktatási és pénzügyi szakemberek kaptak meghívást, de a bizottság máig nem kezdhette meg tevékenységét, sőt Strém Kálmán úgy érzi, múlt év decembere óta a MÁG szakmai féltékenységből "ellenhadjáratba" kezdett. Ennek jele, hogy a gondnokság korábban minden pénzügyi elszámolását rendben találta, a 2004-es elszámolásnak azonban több tételét kifogásolja, s nemrég felszólította mintegy 3,6 millió forint visszafizetésére. Strém szerint ez a követelés teljesen alaptalan.

Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.), valamint Schiff András és barátainak kamarafesztiválja (szeptember 21–25.). A két fesztivál elmaradása sokmilliós kártérítési pereket vonhat maga után. Csány Éva, a MÁG igazgatója megkeresésünkre nem reagált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.