Klasszikus

Veszélyben Eszterháza fesztiváljai

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.) Megromlott a viszony a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) és a kastélyban tíz éve hangversenyeket rendező Strém Koncert Kft. között. A szakmai és pénzügyi elszámolási viták miatt veszélybe került az augusztus végére és szeptemberre tervezett rangos Haydn-fesztiválok megrendezése.

"Amikor 1995-ben, Lencsés Lajos oboaművésszel és a Budapesti Vonósokkal elindítottuk az eszterházai koncertek sorozatát, az volt a célunk, hogy ez a páratlan jelentőségű Haydn-zarándokhely felkerüljön végre Európa kulturális térképére" – mondja Strém Kálmán zeneszociológus, a hangversenyrendező kft. igazgatója. Az elmúlt tíz évben a kastély külföldön is jegyzett koncertsorozatoknak, fesztiváloknak adott otthont: a Budapesti Vonósok júliusi Haydn-szériája mellett szeptember elején minden évben a Magyar Haydn Társaság rendezte meg régizenei fesztiválját, amelynek világhírű szólisták, kamaraegyüttesek és zenekarok is vendégei voltak.

Tíz évvel ezelőtt még a soproni egyetem (a mai Nyugat-magyarországi Egyetem) volt a kastély kezelője, de később átkerült a kulturális tárca felügyelete alá tartozó Műemlékek Állami Gondnokságához. A MÁG a Haydn-sorozatok rendezésére szerződést kötött Strém Kálmán vállalkozásával, s ez a kapcsolat sokáig harmonikusan működött. Pénzügyi hátterét az utóbbi években az az évi ötvenmillió forintos keret biztosította, amit a minisztérium kifejezetten erre a célra adott át a MÁG-nak. Strém Kálmán szerint tavaly kezdődtek a koncepcionális viták, amikor az ötvenmillió egy részét elvonták a hangversenyektől.

2004 őszén Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor és Somfai László, valamint Ujfalussy József akadémikusok javaslatot tettek Hiller István akkori miniszternek egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő évek – s különösen a 2009-re, Haydn halálának bicentenáriumára való felkészülés – stratégiájának megalkotása lenne.

A szakértői testületbe neves zenetörténészek, művészettörténészek, építészek, oktatási és pénzügyi szakemberek kaptak meghívást, de a bizottság máig nem kezdhette meg tevékenységét, sőt Strém Kálmán úgy érzi, múlt év decembere óta a MÁG szakmai féltékenységből "ellenhadjáratba" kezdett. Ennek jele, hogy a gondnokság korábban minden pénzügyi elszámolását rendben találta, a 2004-es elszámolásnak azonban több tételét kifogásolja, s nemrég felszólította mintegy 3,6 millió forint visszafizetésére. Strém szerint ez a követelés teljesen alaptalan.

Lehet, hogy a szakmai és pénzügyi viták miatt elmarad a Magyar Haydn Társaság idei fesztiválja (augusztus 27.–szeptember 1.), valamint Schiff András és barátainak kamarafesztiválja (szeptember 21–25.). A két fesztivál elmaradása sokmilliós kártérítési pereket vonhat maga után. Csány Éva, a MÁG igazgatója megkeresésünkre nem reagált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.