Klasszikus

Vészhelyzetben a Művészetek Völgye

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Völgye fesztivál két héttel a megnyitás előtt súlyos finanszírozási problémával küzd

A Művészetek Völgye fesztivál két héttel a megnyitás előtt súlyos finanszírozási problémával küzd – jelentette be Márta István, a fesztivál igazgatója. A rendezvény összköltségvetése mintegy 173 millió forint, ebből jelenleg az állami támogatásból befolyt 21 millió 600 ezer forint van a társaság bankszámláján. A szervezők számításai szerint a szponzorok által ígért, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától és a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól hamarosan megérkező, összességében több mint hatvanmillió forint elég lesz arra, hogy a rendezvény három-négy napig probléma nélkül működjön, ha azonban a fesztivál közepéig nem kapnak további támogatásokat, akkor előfordulhat, hogy korábban befejeződik a rendezvénysorozat.

Lapunk kérdésére Márta elmondta: a Vállalatok Összefogása a Kultúra Győzelméért – Völgy elnevezésű szervezet eddig semmilyen pénzügyi segítséget nem nyújtott, holott az üzletemberek éppen azért alapították, hogy megszüntessék a Művészetek Völgyének anyagi problémáit. Az igazgató hozzátette: a bejelentéssel azért vártak az utolsó pillanatig, mert abban bíztak, hogy sikerül megoldást találni a pénzhiányra. Mivel ez nem valósult meg, az évi kétszázezer fős látogatottságra hivatkozva végső megoldásként a turizmusért felelős Kolber István tárca nélküli miniszter segítségét kérik. Addig is spórolnak, ahol tudnak. Például csökkentik a völgymunkások számát, és nem fizetnek bérleti díjat a falvak középületeinek igénybevételéért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.