Klasszikus

VI. Fazioli Fesztivál

2004.03.12. 00:00
Ajánlom
Hazánk büszkélkedhet a hangszer első saját fesztiváljával, a Fazioli Zongorafesztivállal, amely 1998-ban Kárászy Szilvia zongoraművész kezdeményezésére jött létre. Kárászy Szilvia alapítója és egyben igazgatója az immáron hagyományteremtő fesztiválnak, amely 2001 tavaszától a Budapesti Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként kerül megrendezésre, s amely 2004-től egy új helyszínnel, Szombathellyel gazdagodott.

Akusztika, mechanika, a faanyagok szigorú kiválasztása, technológiai kutatás és természetesen a felülmúlhatatlan szakértelem, végtelen és fáradhatatlan munka, melynek eredménye a jelenkor Fazioli zongorája. A Fazioli zongorákat különleges faanyagból, kizárólag kézi megmunkálással készítik. Az első darabot az 1981-es Frankfurti Zenei Vásáron mutatták be, a műhelyből kikerült hangszerek pedig évről évre egyre több hívet szerezve folytatják diadalútjukat a világ legnagyobb koncerttermeiben.

A tekintélyes francia szaklap, a Diapason a közelmúltban kilenc hangversenyzongorát tesztelt és a Fazioli, a zongorák „Stradivarija” – amely szinte valamennyi kategóriában a maximális pontszámot kapta – nagy meglepetésre megelőzte a piacvezető márkákat, a Steinwayt, a Bösendorfert és a Yamahát. A francia kritikusok véleményét osztja jó néhány világhírű művész is, többek között: Lazar Berman, Alfred Brendel, Vladimir Askhenazy, Elizabeth Leonskaja, Nikita Magaloff, Aldo Ciccolini, illetve a magyarok közül Fischer Annie, Schiff András, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Vásáry Tamás.

Paolo Fazioli, a hangszer megálmodója és tervezője a pesaroi zeneakadémia zongora szakán szerzett diplomát, majd a római egyetemen mérnöki tanulmányokat folytatott. Ebből a két látszólag ellentétes, azonban egymást mégis kiegészítő ágból fejlődött ki Paolo Fazioli páratlan munkássága. 1999-ben a Magyar Hangszerész Szövetség a Zeneakadémia nagytermében, ünnepélyes keretek között „Tiszteletbeli Aranykoszorús Mester” címet adományozott Paolo Faziolinak.

A Fazioli Zongorafesztiválon 1998-2003 között több művész mellett fellépett már Kocsis Zoltán, Muriel Chamin, Jandó Jenő, Pauk György, Ránki Dezső, Lazar Berman, Klukon Edit, Hauser Adrienne, Bogányi Gergely, Várjon Dénes, Szokolay Balázs, Tóth Péter, Oravecz György, Kárászy Szilvia, Koczor Péter, Hlavacsek Tihamér, Kákonyi Árpád, Báll Dávid, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György és Oláh Kálmán.

Az idei, hatodik fesztivál 2004. március 19-29. között kerül megrendezésre budapesti, illetve szombathelyi helyszíneken, amelyről bővebb információ a www.fesztivalvaros.hu honlapon olvasható.:

Budapest

Március 20., 19.30 MTA Roosevelt téri Díszterme
Kelemen Barnabás (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) kamaraestje

Március 24., 19.30 – Magyar Rádió Márványterme
Roberto McCausland-Dieppa zongoraestje

Március 25., 19.30 – Magyar Rádió Márványterme
Az Orlando Trió és Jean-Claude Vanden Eynden (zongora) kamaraestje

Március 26., 19.30 – ELTE Jogi Karának Díszterme
Peter Bruns (gordonka) és Nagy Péter (zongora) kamaraestje

Szombathely

Március 19., 19.30 – Bartók terem
Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenye
Km.: Király Csaba (zongora); vez.: Kovács László

Március 20., 16.00 – Bartók terem
Családi koncert – Pál Tamás karmester magyarázza és vezényli Chopin f-moll zongoraversenyét
Km.: Marosfalvi Tünde (zongora)

Március 29., 19.30 – Bartók terem
Körmendi Klára zongoraestje magyar zeneszerzők műveiből

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.