Klasszikus

VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus

2006.03.01. 00:00
Ajánlom
A kongresszuson találkozó tudósok a magyar nyelvészet, irodalom, történelem, néprajz, filozófia, képzőművészet, zene és film tárgykörében mutatják be eredményeiket, illetve eszmét cserélnek a magyarságtudomány aktuális kérdéseiről.

A Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság (2001-től Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság) azzal a céllal alakult meg 1977-ben, hogy összefogja a magyar kultúrát kutató hazai és külhoni műhelyeket. A Társaság legfontosabb rendezvényét, amely időközben a magyar vonatkozású bölcsészettudományi kutatások ötévenként megrendezett legnagyobb fórumává nőtte ki magát, a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust Budapest (1981), Bécs (1986), Szeged (1991), Róma (1996) és a finnországi Jyväskylä (2001) után 2006 augusztusában újra Magyarországon rendezik meg.

Az immáron hatodik kongresszusnak Kultúra, nemzet, identitás címmel 2006. augusztus 22–26. között a Debreceni Egyetem ad otthont. Február elejéig közel négyszázan jelezték részvételi szándékukat: az anyaországiakon kívül a legtöbb jelentkező a környező országokban élő határon túli magyarok köréből került ki. Emellett sok kutató érkezik Finnországból, az Egyesült Államokból, Németországból, Hollandiából, de érkezett jelentkezés Törökországból, Izlandról, Mexikóból, Japánból, sőt Vietnamból is.

A rendezvény jelentőségét az is jelzi, hogy Debrecen Megyei Jogú Város felajánlásának köszönhetően a megnyitó ünnepség helyszíne az új Kölcsey Központ lesz. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Vizi. E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalták a kongresszus védnöki tisztét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.