Klasszikus

VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus

2006.03.01. 00:00
Ajánlom
A kongresszuson találkozó tudósok a magyar nyelvészet, irodalom, történelem, néprajz, filozófia, képzőművészet, zene és film tárgykörében mutatják be eredményeiket, illetve eszmét cserélnek a magyarságtudomány aktuális kérdéseiről.

A Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság (2001-től Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság) azzal a céllal alakult meg 1977-ben, hogy összefogja a magyar kultúrát kutató hazai és külhoni műhelyeket. A Társaság legfontosabb rendezvényét, amely időközben a magyar vonatkozású bölcsészettudományi kutatások ötévenként megrendezett legnagyobb fórumává nőtte ki magát, a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust Budapest (1981), Bécs (1986), Szeged (1991), Róma (1996) és a finnországi Jyväskylä (2001) után 2006 augusztusában újra Magyarországon rendezik meg.

Az immáron hatodik kongresszusnak Kultúra, nemzet, identitás címmel 2006. augusztus 22–26. között a Debreceni Egyetem ad otthont. Február elejéig közel négyszázan jelezték részvételi szándékukat: az anyaországiakon kívül a legtöbb jelentkező a környező országokban élő határon túli magyarok köréből került ki. Emellett sok kutató érkezik Finnországból, az Egyesült Államokból, Németországból, Hollandiából, de érkezett jelentkezés Törökországból, Izlandról, Mexikóból, Japánból, sőt Vietnamból is.

A rendezvény jelentőségét az is jelzi, hogy Debrecen Megyei Jogú Város felajánlásának köszönhetően a megnyitó ünnepség helyszíne az új Kölcsey Központ lesz. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Vizi. E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalták a kongresszus védnöki tisztét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.