Klasszikus

Victor Bailey újra Magyarországon

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Victor Bailey legutóbb egy éve adott frenetikus koncertet a Petőfi Csarnokban. November 8-án a Smart Music és a Mafioso Concerts szervezésében az A38 Hajón mutatja be Fingerprince című új lemezét a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott muzsikusa.

Victor Bailey (1960) fiatal kora ellenére olyan korszakalkotó produkciókban vett részt pályája során, mint a Weather Report – ahol tizenkilenc évesen vette át Jaco Pastorius helyét –, a Weather Update, a Steps Ahead, a Zawinul Syndicate, és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Bill Evans, Michael Brecker és Lenny White. Baileynek volt honnan hoznia zenei tehetségét: Philadelphiában született, és ez a város, amely olyan zenészeket adott a világnak, mint Jaco Pastorius és Jamaaladeen Tacuma, kiváló inspirációt és lehetőséget adott egy fiatal zenész számára. Apja, Morris Bailey neves szaxofonista, a Philadelphia Sound Records több produkciójának szövegírója és zenésze volt. Bailey nagybátyja, nővére és bátyja szintén a zenész szakmában tevékenykedik.

Bailey korán magába szívta a philadelphiai zenei élet pezsgő légkörét, tinédzserként helyi fellépéseken próbálgatta szárnyait. Ebben az időben olyanok munkáját követhette figyelemmel, mint Mickey Rocker, a kiváló jazzdobos, vagy a basszusgitáros Larry Graham. Később beiratkozott a bostoni Berklee Zenei Főiskolára, de ajánlatot kapott Hugh Masakela dél-afrikai trombitástól, hogy játsszon a zenekarában, így New Yorkba költözött. Itt találkozott Omar Hakim dobossal, akivel a gitáros, Bobby Broom Clean Sweep című albumán működtek közre. Hakim ajánlotta be a Weather Report-ba 1982-ben.

A nyolcvanas években hosszú és gyümölcsöző időszak vette kezdetét: nemcsak a dzsessz szinte valamennyi óriásával (mint például az A38 Hajón november 25-én fellépő Urszula Dudziakkal), de a popszakma legjobbjaival (többek között Madonnával, LL Cool J-vel, Mary J Blige-dzsal és Santanával) is együtt dolgozott. Több ezer session-zenészként elkészített felvétel után 1989-ben jelent meg az első szólólemez, a Bottom Up, ami mára a jazz-funk egyik klasszikusának számít. Az azóta kiadott Lowblow (1999 ESC) és a That's Right (2002 ESC) egyaránt sikeres volt. Bailey nem csak basszusgitáros, de valódi multi-instrumentalista, billentyűs, énekes és hangszerelő is egyben.

Ez alkalommal Bailey zenésztársa (a magyar származású Peter Horvath, valamint Scott Peaker mellett) a basszusklarinétos és szaxofonos Bennie Maupin lesz, aki Miles Davis klasszikus Bitches Brew albumán alkotott maradandót. A Miles Davissel való együttműködése után a Herbie Hancock Sextett tagja lett, majd annak feloszlása után tovább zenélt Hancockkal a Headhunters-ben.

A koncerten a méltán népszerű eMeRTon díjas Jazzpression mutatja be Few Minutes Dream című új lemezének anyagát. Már több külföldi fesztiválon is játszottak Bailey együttese előtt.

Jegyek kaphatók az A38 Hajón (464-3940), a Ticket Express jegyirodákban (06-30-303-0999), a CD Bárban (486- 0572) és a Wave lemezboltban (331-0718).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.