Klasszikus

Victor Bailey újra Magyarországon

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Victor Bailey legutóbb egy éve adott frenetikus koncertet a Petőfi Csarnokban. November 8-án a Smart Music és a Mafioso Concerts szervezésében az A38 Hajón mutatja be Fingerprince című új lemezét a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott muzsikusa.

Victor Bailey (1960) fiatal kora ellenére olyan korszakalkotó produkciókban vett részt pályája során, mint a Weather Report – ahol tizenkilenc évesen vette át Jaco Pastorius helyét –, a Weather Update, a Steps Ahead, a Zawinul Syndicate, és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Bill Evans, Michael Brecker és Lenny White. Baileynek volt honnan hoznia zenei tehetségét: Philadelphiában született, és ez a város, amely olyan zenészeket adott a világnak, mint Jaco Pastorius és Jamaaladeen Tacuma, kiváló inspirációt és lehetőséget adott egy fiatal zenész számára. Apja, Morris Bailey neves szaxofonista, a Philadelphia Sound Records több produkciójának szövegírója és zenésze volt. Bailey nagybátyja, nővére és bátyja szintén a zenész szakmában tevékenykedik.

Bailey korán magába szívta a philadelphiai zenei élet pezsgő légkörét, tinédzserként helyi fellépéseken próbálgatta szárnyait. Ebben az időben olyanok munkáját követhette figyelemmel, mint Mickey Rocker, a kiváló jazzdobos, vagy a basszusgitáros Larry Graham. Később beiratkozott a bostoni Berklee Zenei Főiskolára, de ajánlatot kapott Hugh Masakela dél-afrikai trombitástól, hogy játsszon a zenekarában, így New Yorkba költözött. Itt találkozott Omar Hakim dobossal, akivel a gitáros, Bobby Broom Clean Sweep című albumán működtek közre. Hakim ajánlotta be a Weather Report-ba 1982-ben.

A nyolcvanas években hosszú és gyümölcsöző időszak vette kezdetét: nemcsak a dzsessz szinte valamennyi óriásával (mint például az A38 Hajón november 25-én fellépő Urszula Dudziakkal), de a popszakma legjobbjaival (többek között Madonnával, LL Cool J-vel, Mary J Blige-dzsal és Santanával) is együtt dolgozott. Több ezer session-zenészként elkészített felvétel után 1989-ben jelent meg az első szólólemez, a Bottom Up, ami mára a jazz-funk egyik klasszikusának számít. Az azóta kiadott Lowblow (1999 ESC) és a That's Right (2002 ESC) egyaránt sikeres volt. Bailey nem csak basszusgitáros, de valódi multi-instrumentalista, billentyűs, énekes és hangszerelő is egyben.

Ez alkalommal Bailey zenésztársa (a magyar származású Peter Horvath, valamint Scott Peaker mellett) a basszusklarinétos és szaxofonos Bennie Maupin lesz, aki Miles Davis klasszikus Bitches Brew albumán alkotott maradandót. A Miles Davissel való együttműködése után a Herbie Hancock Sextett tagja lett, majd annak feloszlása után tovább zenélt Hancockkal a Headhunters-ben.

A koncerten a méltán népszerű eMeRTon díjas Jazzpression mutatja be Few Minutes Dream című új lemezének anyagát. Már több külföldi fesztiválon is játszottak Bailey együttese előtt.

Jegyek kaphatók az A38 Hajón (464-3940), a Ticket Express jegyirodákban (06-30-303-0999), a CD Bárban (486- 0572) és a Wave lemezboltban (331-0718).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.