Klasszikus

Vidámság, elmélázás, fájdalom, hála – Sokszínű orgonaestek a Balatonon

2021.07.19. 11:10
Ajánlom
2014-ben álmodta meg Teleki Miklós, Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész a Majestic Sounds orgonahangverseny-sorozatot, hogy a balatoni közönség kiváló előadókat hallgatva feltöltődhessen. 2021. július 26. és augusztus 17. között, Balatonbogláron és Siófokon nyolc koncerten várják az érdeklődőket igazi kikapcsolódást kínáló műsorral.

Az első, hévízi helyszín mellett 2015 óta már Balatonboglár és Siófok is otthont ad nyári Majestic Sounds orgonaesteknek. A fellépők köre igen széles: a jól ismert művészek mellett mindig találkozhatunk pályakezdőkkel, és fontos szempont, hogy a környéken élő előadókat is hallhassa a közönség. Az elmúlt hét évben közel ötven művész kapott felkérést csak e két utóbbi helyszínen.

Siófok egyik szép és jellegzetes épülete a Fő tér közelében álló neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom, melyben a régió egyik legnagyobb hangszere, egy három manuálos Paulus orgona kapott helyet.

A Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom liturgikus és zenei életét pedig egy két manuálos, a templomtér jellegéhez tökéletesen illeszkedő BKM orgona szolgálja Balatonbogláron.

AbalatonboglariSzentKeresztFelmagasztalasatemplomorgonaja1-103234.jpg

A balatonboglári Szent Kereszt Felmagasztalása templom orgonája (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Teleki Miklós és felesége közönségbarát programokat szervez: meggyőződésük, hogy a balatoni nyár hangulatához a jól megválasztott komolyzenei koncertek is hozzátartoznak. A 20 órakor kezdődő 60-70 perces esteken kivetítőn is látható az orgonaművészek játéka, a hangversenyek köszöntővel és a művészek bemutatásával kezdődnek, akik alkalmanként röviden ismertetik az előadott műveket. Volt már zeneiskolások számára meghirdetett bérlet, idén pedig tiszteletjeggyel kedveskednek a helyi zenetanároknak.

Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

TelekiMiklosSiofokonorgonal-101534.jpg

Teleki Miklós Siófokon az orgonánál (Fotó/Forrás: Majestic Sounds )

Bár az orgona hazánkban elsősorban templomi hangszer, a hangversenyeken hallható darabok gyakran nem egyházi kötődésűek.  Megjelenik bennük a vidámság, az elmélázás, a fájdalom, a hála: megannyi emberi érzés és hangulat, amit az orgona számtalan lehetőségét ismerő művész a maga sokszínűségében tár elénk.

A Majestic Sounds sorozat szervezőinek célja, hogy megmutassák, az orgonamuzsika a 21. században is alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkodtasson,

valódi felüdülést nyújtson a nyitott szívvel érkező hallgatónak.

Siofokiplakat-102721.jpg

Majestic Sounds siófoki plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

2021-ben közreműködőként az Egyesült Államokban élő Vojtkó Ágnes mezzoszoprán énekművészt, Szilágyi Zita, operaénekesi pályára készülő szopránt, valamint a Brass in the Five rézfúvós ötös trombitaművészét, Simai Lászlót hallhatják. Az első négy koncerten az orgonairodalom gyöngyszemeiből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Széchenyi István egyetem tanára, Ruppert István, a bajai belvárosi templom orgonistája és az Eötvös József Főiskola tanára, Kosóczki Tamás mellett a Tihanyi Bencés Apátság Zeneigazgatója, Kővári Péter válogat.

A sorozat második felében először Kuzma Leventét, a Szegedi Egyetem orgonatanárát és a Szegedi Piarista templom orgonistáját hallhatják, majd a zárókoncerteken a Majestic Sounds sorozat művészeti vezetője és létrehozója, Teleki Miklós játékában gyönyörködhetnek.

Balatonboglariplakat-102651.jpg

Majestic Sounds balatonboglári plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

A műsorokról és a jegyvásárlásról a www.orgona-koncertek.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol további információ található a művészekről és a helyszínekről. Ugyanitt a hévízi hangversenyek programja is megtekinthető.

A honlap főoldalának galériájában Teleki Miklós néhány koncertfelvétele is meghallgatható a Siófok-Fantasy (2011) című nagy sikerű zenei DVD részleteivel együtt.

MajesticSoundsemblema-103704.jpg

Majestic Sounds (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Majestic Sounds hangverseny a siófoki Boldogasszony plébániatemplomban (forrás: Majestic Sounds)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.