Klasszikus

Vidámság, elmélázás, fájdalom, hála – Sokszínű orgonaestek a Balatonon

2021.07.19. 11:10
Ajánlom
2014-ben álmodta meg Teleki Miklós, Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész a Majestic Sounds orgonahangverseny-sorozatot, hogy a balatoni közönség kiváló előadókat hallgatva feltöltődhessen. 2021. július 26. és augusztus 17. között, Balatonbogláron és Siófokon nyolc koncerten várják az érdeklődőket igazi kikapcsolódást kínáló műsorral.

Az első, hévízi helyszín mellett 2015 óta már Balatonboglár és Siófok is otthont ad nyári Majestic Sounds orgonaesteknek. A fellépők köre igen széles: a jól ismert művészek mellett mindig találkozhatunk pályakezdőkkel, és fontos szempont, hogy a környéken élő előadókat is hallhassa a közönség. Az elmúlt hét évben közel ötven művész kapott felkérést csak e két utóbbi helyszínen.

Siófok egyik szép és jellegzetes épülete a Fő tér közelében álló neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom, melyben a régió egyik legnagyobb hangszere, egy három manuálos Paulus orgona kapott helyet.

A Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom liturgikus és zenei életét pedig egy két manuálos, a templomtér jellegéhez tökéletesen illeszkedő BKM orgona szolgálja Balatonbogláron.

AbalatonboglariSzentKeresztFelmagasztalasatemplomorgonaja1-103234.jpg

A balatonboglári Szent Kereszt Felmagasztalása templom orgonája (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Teleki Miklós és felesége közönségbarát programokat szervez: meggyőződésük, hogy a balatoni nyár hangulatához a jól megválasztott komolyzenei koncertek is hozzátartoznak. A 20 órakor kezdődő 60-70 perces esteken kivetítőn is látható az orgonaművészek játéka, a hangversenyek köszöntővel és a művészek bemutatásával kezdődnek, akik alkalmanként röviden ismertetik az előadott műveket. Volt már zeneiskolások számára meghirdetett bérlet, idén pedig tiszteletjeggyel kedveskednek a helyi zenetanároknak.

Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

TelekiMiklosSiofokonorgonal-101534.jpg

Teleki Miklós Siófokon az orgonánál (Fotó/Forrás: Majestic Sounds )

Bár az orgona hazánkban elsősorban templomi hangszer, a hangversenyeken hallható darabok gyakran nem egyházi kötődésűek.  Megjelenik bennük a vidámság, az elmélázás, a fájdalom, a hála: megannyi emberi érzés és hangulat, amit az orgona számtalan lehetőségét ismerő művész a maga sokszínűségében tár elénk.

A Majestic Sounds sorozat szervezőinek célja, hogy megmutassák, az orgonamuzsika a 21. században is alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkodtasson,

valódi felüdülést nyújtson a nyitott szívvel érkező hallgatónak.

Siofokiplakat-102721.jpg

Majestic Sounds siófoki plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

2021-ben közreműködőként az Egyesült Államokban élő Vojtkó Ágnes mezzoszoprán énekművészt, Szilágyi Zita, operaénekesi pályára készülő szopránt, valamint a Brass in the Five rézfúvós ötös trombitaművészét, Simai Lászlót hallhatják. Az első négy koncerten az orgonairodalom gyöngyszemeiből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Széchenyi István egyetem tanára, Ruppert István, a bajai belvárosi templom orgonistája és az Eötvös József Főiskola tanára, Kosóczki Tamás mellett a Tihanyi Bencés Apátság Zeneigazgatója, Kővári Péter válogat.

A sorozat második felében először Kuzma Leventét, a Szegedi Egyetem orgonatanárát és a Szegedi Piarista templom orgonistáját hallhatják, majd a zárókoncerteken a Majestic Sounds sorozat művészeti vezetője és létrehozója, Teleki Miklós játékában gyönyörködhetnek.

Balatonboglariplakat-102651.jpg

Majestic Sounds balatonboglári plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

A műsorokról és a jegyvásárlásról a www.orgona-koncertek.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol további információ található a művészekről és a helyszínekről. Ugyanitt a hévízi hangversenyek programja is megtekinthető.

A honlap főoldalának galériájában Teleki Miklós néhány koncertfelvétele is meghallgatható a Siófok-Fantasy (2011) című nagy sikerű zenei DVD részleteivel együtt.

MajesticSoundsemblema-103704.jpg

Majestic Sounds (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Majestic Sounds hangverseny a siófoki Boldogasszony plébániatemplomban (forrás: Majestic Sounds)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.