Klasszikus

Vidámság, elmélázás, fájdalom, hála – Sokszínű orgonaestek a Balatonon

2021.07.19. 11:10
Ajánlom
2014-ben álmodta meg Teleki Miklós, Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész a Majestic Sounds orgonahangverseny-sorozatot, hogy a balatoni közönség kiváló előadókat hallgatva feltöltődhessen. 2021. július 26. és augusztus 17. között, Balatonbogláron és Siófokon nyolc koncerten várják az érdeklődőket igazi kikapcsolódást kínáló műsorral.

Az első, hévízi helyszín mellett 2015 óta már Balatonboglár és Siófok is otthont ad nyári Majestic Sounds orgonaesteknek. A fellépők köre igen széles: a jól ismert művészek mellett mindig találkozhatunk pályakezdőkkel, és fontos szempont, hogy a környéken élő előadókat is hallhassa a közönség. Az elmúlt hét évben közel ötven művész kapott felkérést csak e két utóbbi helyszínen.

Siófok egyik szép és jellegzetes épülete a Fő tér közelében álló neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom, melyben a régió egyik legnagyobb hangszere, egy három manuálos Paulus orgona kapott helyet.

A Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom liturgikus és zenei életét pedig egy két manuálos, a templomtér jellegéhez tökéletesen illeszkedő BKM orgona szolgálja Balatonbogláron.

AbalatonboglariSzentKeresztFelmagasztalasatemplomorgonaja1-103234.jpg

A balatonboglári Szent Kereszt Felmagasztalása templom orgonája (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Teleki Miklós és felesége közönségbarát programokat szervez: meggyőződésük, hogy a balatoni nyár hangulatához a jól megválasztott komolyzenei koncertek is hozzátartoznak. A 20 órakor kezdődő 60-70 perces esteken kivetítőn is látható az orgonaművészek játéka, a hangversenyek köszöntővel és a művészek bemutatásával kezdődnek, akik alkalmanként röviden ismertetik az előadott műveket. Volt már zeneiskolások számára meghirdetett bérlet, idén pedig tiszteletjeggyel kedveskednek a helyi zenetanároknak.

Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

TelekiMiklosSiofokonorgonal-101534.jpg

Teleki Miklós Siófokon az orgonánál (Fotó/Forrás: Majestic Sounds )

Bár az orgona hazánkban elsősorban templomi hangszer, a hangversenyeken hallható darabok gyakran nem egyházi kötődésűek.  Megjelenik bennük a vidámság, az elmélázás, a fájdalom, a hála: megannyi emberi érzés és hangulat, amit az orgona számtalan lehetőségét ismerő művész a maga sokszínűségében tár elénk.

A Majestic Sounds sorozat szervezőinek célja, hogy megmutassák, az orgonamuzsika a 21. században is alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkodtasson,

valódi felüdülést nyújtson a nyitott szívvel érkező hallgatónak.

Siofokiplakat-102721.jpg

Majestic Sounds siófoki plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

2021-ben közreműködőként az Egyesült Államokban élő Vojtkó Ágnes mezzoszoprán énekművészt, Szilágyi Zita, operaénekesi pályára készülő szopránt, valamint a Brass in the Five rézfúvós ötös trombitaművészét, Simai Lászlót hallhatják. Az első négy koncerten az orgonairodalom gyöngyszemeiből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Széchenyi István egyetem tanára, Ruppert István, a bajai belvárosi templom orgonistája és az Eötvös József Főiskola tanára, Kosóczki Tamás mellett a Tihanyi Bencés Apátság Zeneigazgatója, Kővári Péter válogat.

A sorozat második felében először Kuzma Leventét, a Szegedi Egyetem orgonatanárát és a Szegedi Piarista templom orgonistáját hallhatják, majd a zárókoncerteken a Majestic Sounds sorozat művészeti vezetője és létrehozója, Teleki Miklós játékában gyönyörködhetnek.

Balatonboglariplakat-102651.jpg

Majestic Sounds balatonboglári plakátja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

A műsorokról és a jegyvásárlásról a www.orgona-koncertek.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol további információ található a művészekről és a helyszínekről. Ugyanitt a hévízi hangversenyek programja is megtekinthető.

A honlap főoldalának galériájában Teleki Miklós néhány koncertfelvétele is meghallgatható a Siófok-Fantasy (2011) című nagy sikerű zenei DVD részleteivel együtt.

MajesticSoundsemblema-103704.jpg

Majestic Sounds (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Majestic Sounds hangverseny a siófoki Boldogasszony plébániatemplomban (forrás: Majestic Sounds)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.