Klasszikus

„Vidd tovább a dallamot!” – 100 éves a Nemzeti Filharmonikusok

2023.04.03. 09:05
Ajánlom
Sok évtizede a magyar kultúra nagykövete a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely idén ünnepli fennállásának centenáriumát. Az évfordulóról megemlékező első cikkünkben a zenekar történetét tekintjük át.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Székesfővárosi Zenekarként megalakult együttes 1952-ben új nevet kapott, az Állami Hangversenyzenekar élére egy évvel később a nagy formátumú Ferencsik János került. Ő tette a zenekart világhírűvé. Ferencsik halála (1984) után a karmesterverseny-győztes Kobayashi Ken-Ichiro irányította a muzsikusgárdát, 1997-ben pedig Kocsis Zoltán vállalta a zenekar újjászervezését. Az együttes 1998-tól Nemzeti Filharmonikus Zenekarként folytatta munkáját, szimbiózisban az Állami Énekkarral.

1920x1080px_nfz-fidelio-kampanyanyagok_honlapnyitooldallatvany-164756.jpg

„100 évesek vagyunk!” – a Nemzeti Filharmonikusok jubileumi honlapja (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Kocsis két évtizedes korszaka idején vált az NFZ a Müpa rezidens zenekarává, koncertjeik a legmagasabb színvonalat képviselték. Bartók műveinek modern hanglemezösszkiadása, Richard Strauss operái a Müpa pódiumán, kortárs magyar darabok megszólaltatása: címszavak a Kocsis-korszakból, melynek a páratlan művész halála vetett véget 2016-ban. Ezt követően 2020-ig Hamar Zsolt vállalta a Nemzeti Filharmonikusok művészeti irányítását, 2022 októbere óta pedig Vashegyi György az új főzeneigazgató.

A jubileumi évben a zenekar menedzsmentje „100 évesek vagyunk” címmel honlapot készít, izgalmas tényekkel, dokumentumokkal és fotókkal a zenekar történetéről.

Film mutatja be az egymást követő művészeti vezetők korszakait. Megszólalnak a zenekar tagjai és vezetői, történeteket mesélve a zenekari létformáról. A film mind a honlapon, mind a Nemzeti Filharmonikusok Youtube-csatornáján megtekinthető lesz.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikusok (fotó/forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.